GuidePedia

0
Στα θέματα της ασφάλειας των πολιτών και της λαθρομετανάστευσης αναμένεται να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ και το επόμενο διάστημα και τουλάχιστον για όσο χρόνο αυτά κυριαρχούν στην επικαιρότητα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τριπλό στόχο: να μην αφήσει τους πολίτες που έχουν ψηλά στην προτεραιότητά τους αυτά τα θέματα με την εντύπωση ότι δεν έχει θέσεις και προτάσεις. Να αναδείξει τα κενά της κυβερνητικής πολιτικής. Να αποδείξει ότι η ασφάλεια και η λαθρομετανάστευση δεν μπορεί να αντιμετωπισθούν παρά μόνο από τις προοδευτικές δυνάμεις και σε προοδευτική κατεύθυνση.
«Ομαλή ένταξη»
Γι' αυτό ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε χαρακτηριστικά, ειδικά για τη λαθρομετανάστευση, το Σάββατο: «Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών και την αποκέντρωση των γκέτο. Καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων, της σύγχρονης αριστεράς, είναι να προωθήσουν πολιτικές που συμβάλλουν στην ομαλή ένταξη στην κοινωνία όσων ζουν νόμιμα στη χώρα». Αυτή ακριβώς η δήλωση του Γ. Παπανδρέου αναδεικνύει και τη δυσκολία που έχει το ΠΑΣΟΚ, καθώς καλείται να καταθέσει προοδευτικές και αποτελεσματικές προτάσεις για τα θέματα αυτά χωρίς να συναγωνίζεται την κυβέρνηση σε λαϊκισμό και μέτρα αστυνόμευσης.
1. Οσον αφορά τη λαθρομετανάστευση:
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να θεωρούνται "παράνομοι μετανάστες" όσοι εισήλθαν ή βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα». Πρότεινε, μεταξύ άλλων, για το άσυλο:.....
* Αναθεώρηση του κοινοτικού συστήματος χορήγησης ασύλου, για την ελάφρυνση χωρών, όπως η Ελλάδα, που υποδέχονται συγκριτικά μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο.
* Πλήρη και εμπρόθεσμη εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με όλες τις κοινοτικές οδηγίες, εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και του ελληνικού δικαίου και απλοποίηση της διαδικασίας πρόσβασης στην αίτηση πολιτικού ασύλου.
**Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου σε περιπτώσεις μαζικών αφίξεων αλλοδαπών σε παραμεθόριες περιοχές, διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες εξέτασης των σχετικών αιτημάτων.
* Αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στα κέντρα υποδοχής.
** Παροχή ασύλου στα αποδεδειγμένα θύματα βασανιστηρίων, βιασμών ή άλλης μορφής βίας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι «τα συμπεράσματά του ανέδειξαν την ανυπαρξία αξιόπιστης μεταναστευτικής διπλωματίας από την κυβέρνηση». Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να διασφαλίσει την έμπρακτη και νομικά δεσμευτική επίδειξη αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα, ιδιαιτέρως, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία».
2. Οσον αφορά την ασφάλεια.
Μετά και τον θάνατο του αστυνομικού από τις σφαίρες της «Σέχτα» (σύμφωνα με την Αστυνομία), το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε, όπως φαίνεται, πιο προσεκτική τακτική. Απέφυγε να ζητήσει τις παραιτήσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας και εστίασε μόνο στις ευθύνες τους. Κύριος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδεικνύει στο εξής τις δικές του θέσεις και να επισημαίνει την καλύτερη της Αστυνομίας το 2004, που παρέδωσε στη Ν.Δ., γεγονός που βουλευτές της Ν.Δ., όπως π.χ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πριν από μερικές μέρες. Πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top