GuidePedia

0

Στοχεύοντας στην αποσυμφόρηση και αποκέντρωση των υπηρεσιών υποκατάστασης, και συνεπώς στην εξάλειψη των λιστών αναμονής, το υπουργείο Υγείας μελετάει την επέκταση της θεραπείας υποκατάστασης από οπιοειδή, μέσω επιλεγμένου σκευάσματος το οποίο θα συνταγογραφεί απευθείας γιατρός.
Το νέο επεξεργασμένο Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων (ΠΕΔΠΟ), το οποίο..... περιλαμβάνει τη δωρεάν χορήγηση υποκατάστατου από συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται, συνεργάζονται και ελέγχονται από τον ΟΚΑΝΑ παρουσιάστηκε στην υποεπιτροπή της Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Γ.Φωτεινόπουλο.

Η εφαρμογή του προτεινόμενου ΠΕΔΠΟ δεν απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, με έκδοση υπουργικής απόφασης. Στο ΠΕΔΠΟ θα παραπέμπονται άτομα εξαρτημένα από οπιοειδή, τα οποία έχουν υποβληθεί σε θεραπεία τουλάχιστον για ένα εξάμηνο σε μονάδα του Προγράμματος Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ και έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ προϋπόθεση αποτελεί η συναίνεση της θεραπευτικής ομάδας της μονάδας τους. Εάν το χορηγούμενο σκεύασμα (βουπρενορφίνη-ναλοξόνη αναλογία 4 προς 1) δεν τους καλύπτει, τα εξαρτημένα άτομα θα μπορούν να επιστρέψουν στη Μονάδα τους.

Στο προτεινόμενο ΠΕΔΠΟ, που τέθηκε υπόψη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, περιλαμβάνονται αρκετές διαφοροποιήσεις από προηγούμενο που είχε διαρρεύσει στον Τύπο, οι οποίες στόχο έχουν να εξασφαλίσουν το αδιάβλητο του προγράμματος, αλλά και να εξασφαλίσουν ότι θα συνοδεύεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες για την κάλυψη ιατρικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των ασθενών. Η πρόταση έγινε αρχικά θετικά δεκτή από τα πολιτικά κόμματα – πλην του ΚΚΕ.Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η παράλληλη παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης ώστε να μην καταλήξει να είναι σκέτη παροχή υποκατάσταση το νέο ΠΕΔΠΟ.

Οι μονάδες του Δικτύου Συνεργαζόμενων Υπηρεσιών (παθολόγος - ψυχίατρος ή ψυχολόγος - κοινωνικός λειτουργός) θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΥ ή ανάλογες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες θα παρέχουν εγκεκριμένοι φορείς (ΚΕΘΕΑ, κ.ά.).

Οι γιατροί που θα μετέχουν στο πρόγραμμα θα είναι συμβεβλημένοι με ετήσια σύμβαση μη αποκλειστικής απασχόλησης με τον ΟΚΑΝΑ και θα αναλαμβάνουν από 20 έως 30 ασθενείς τους οποίους θα βλέπουν 1-2 φορές μηνιαία. Οι γιατροί θα είναι ορισμένων ειδικοτήτων: παθολόγοι, ψυχίατροι, νευρολόγοι, γενικοί ιατροί και θα φέρουν άδεια «Θεραπευτού Εξαρτήσεως από Οπιοειδή» ύστερα από την παρακολούθηση βραχυπρόθεσμης εκπαίδευσης εγκεκριμένης από το υπουργείο Υγείας και την επιτυχή συμμετοχή τους στις σχετικές εξετάσεις.

Ευθύνη των γιατρών θα αποτελεί η διενέργεια ελέγχων των ασθενών τους για διάγνωση τυχόν παράλληλης χρήσης ουσιών. Εάν διαπιστωθεί παράβαση του θεραπευτικού συμβολαίου, ο γιατρός θα τους παραπέμπει στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ, το οποίο μπορεί να αποφασίσει επαναφορά στη Μονάδα προέλευσής τους. Οι γιατροί απαγορεύεται να δέχονται ασθενείς του ΠΕΠΔΟ εκτός των μονάδων και να συνταγογραφούν στον χώρο κλινικών και άλλων μη εγκεκριμένων φορέων. Το συνταγογραφούμενο υποκατάστατο θα χορηγείται στον ασθενή από μονάδες του ΟΚΑΝΑ, φαρμακεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κέντρα υγείας ή συνεργαζόμενα φαρμακεία.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δημοσίευση σχολίου

 
Top