GuidePedia

0
Την οργή υποστηρικτών του και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την ικανοποίηση πολλών αντιπάλων του, προκάλεσε η ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα για επανάληψη των αμφιλεγόμενων έκτακτων στρατοδικείων που είχε συστήσει ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους, προκειμένου να δικαστούν ορισμένοι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο. Υποσχέθηκε ωστόσο να βελτιώσει το σύστημα που ο ίδιος αλλά και πολλοί άλλοι έχουν αποδοκιμάσει έντονα.
Σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι θα αλλάξουν οι κανόνες λειτουργίας των στρατοδικείων για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Μεταξύ άλλων δεν θα γίνονται δεκτές αποδείξεις που αποσπάσθηκαν με «σκληρές» μεθόδους ανάκρισης, που προσομοιάζουν με βασανιστήρια, οι κρατούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να επιλέξουν το συνήγορό τους, ενώ θα προστατεύονται από ποινικές κυρώσεις εάν αρνηθούν να καταθέσουν.....
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, μαζί με άλλες, τις οποίες θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση με το Κογκρέσο, συνιστούν «το καλύτερο μέσο για να προστατευτεί η χώρα, σεβόμενη ταυτόχρονα τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Ομπάμα είχε «παγώσει» τις δίκες αυτές λίγες μόνο ώρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα προέδρου τον περασμένο Ιανουάριο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την κίνηση του προέδρου. Ο επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, την αποκάλεσε «ενθαρρυντική εξέλιξη», ενώ ο αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές Τζον Μακέιν δήλωσε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς μία ολοκληρωμένη πολιτική για τους κρατουμένους που «συνάδει με τις αξίες μας και προστετεύει την εθνική μας ασφάλεια».
Την απόφαση καταδίκασαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αναβιώνοντας αυτή την αποτυχημένη ιδέα της κυβέρνησης Μπους, ο πρόεδρος Ομπάμα οπισθοχωρεί επικίνδυνα στη μεταρρυθμιστική του ατζέντα», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Human Rights Watch Κένεθ Ροθ.
Η Διεθνής Αμηνστεία κατηγόρησε τον Ομπάμα για αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων. «Αυτά τα στρατοδικεία ήταν εγγενώς παράνομα, αντισυνταγματικά και ανίκανα να παράσχουν αποτελέσματα που μπορούμε να εμπιστευτούμε», είπε ο κ. Άντονι Ρομέρο από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.
«Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αυτό που πιστεύει ότι προστατεύει την ασφάλεια του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.
Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο μέχρι το 2010. Η φυλακή αυτή, στην οποία παραμένουν 240 κρατούμενοι (μετά την χθεσινή απελευθέρωση ενός) ιδρύθηκε το 2002 για να φιλοξενήσει ύποπτους για τρομοκρατία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Δημοσίευση σχολίου

 
Top