GuidePedia

0

.
Μέτρα ενίσχυσης και στήριξης του κλάδου της οικοδομής ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ιωάννης Παπαθανασίου. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται και τα εξής:
- Το ελληνικό δημόσιο εγγυάται το επί πλέον 25% του δανείου που μέχρι σήμερα δεν το χορηγούν οι τράπεζες αλλά το καλύπτουν οι καταναλωτές. Αυτό ισχύει για όσους λάβουν στεγαστικά δάνεια έως και της 31/12/2010 τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικά ακίνητα. Το ύψος των στεγαστικών δανείων με τη ρύθμιση αυτή θα καλύπτει....... το 100% της εμπορικής αξίας των ακινήτων και όχι το 75% που ισχύει ως τώρα.
- Διπλασιάζεται, από 20% σε 40% το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών, το οποίο αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση. Επί πλέον λαμβάνεται το μέτρο της έκπτωσης των τόκων που θα αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Η έκπτωση θα αφορά τώρα την απόκτηση οποιαδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα και τους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 350.000 ευρώ.
Έως τώρα η έκπτωση των τόκων αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000 ευρώ. Με το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από την 1/1/2009 ή θα χορηγηθούν ως το τέλος 2010.
- Μειώνεται η αμοιβή του συμβολαιογράφου από το 1,2% της αξίας του ακινήτου στο 1%.
Τέλος, θα προκηρυχτεί πρόγραμμα στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) που θα αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που κτίστηκαν πριν το 1980. Για να δοθεί ώθηση στη βιομηχανία δομικών υλικώνόσο και σε συναφή με τον κλάδο των κατασκευών επαγγέλματα.
- Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα για την ενίσχυση και στήριξη του κλάδου της οικοδομής αναμένεται να συμβάλλουν στην αναθέρμανση του κλάδου και στη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων σε αυτόν.
.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top