GuidePedia

0


Ο επικεφαλής της Airbus Turkey Simon Ward ανέφερε: «Μπορούμε να δούμε το Eurofighter στην Τουρκία πολύ σύντομα». Η Γερμανία, που ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στις πωλήσεις, έκανε ένα σημαντικό βήμα σχετικά με την άδεια.

Με την έγκριση των πωλήσεων αναμένεται πρόοδος στο πρώτο στάδιο όσον αφορά την πώληση μεταχειρισμένων Eurofighters από χώρα του Κόλπου στην Τουρκία. Μεταξύ των χωρών του Κόλπου που χρησιμοποιούν σήμερα Eurofighters είναι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ομάν και το Κουβέιτ. Αφού η Τουρκία αγόρασε από την Ρωσία τους S-400, οι ΗΠΑ την εξέβαλαν μονομερώς από το πρόγραμμα των F-35. Ενώ τα 5 F-35 που παρήχθησαν παρέμειναν στις ΗΠΑ, οι πιλότοι και οι τεχνικές ομάδες πίσω.

Το 2023 το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την αγορά 40 μαχητικών F-16 Block 70 F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού 79 ακόμα. Ωστόσο, μετά την έγκριση αυτή, η τελική συμφωνία αναμενόταν να γίνει τον Ιούνιο-Ιούλιο, αλλά δεν έγινε. Η πιθανή συμφωνία αναμένεται να γίνει μετά την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Τέσσερις χώρες κατέχουν τα δικαιώματα του αεροσκάφους Eurofighter Typhoon. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία ενέκριναν την πώληση για την Τουρκία, η Γερμανία εμπόδιζε την πώληση. Σύμφωνα με το σχέδιο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα αγοράσει αρχικά μεταχειρισμένα Eurofighter από χώρα του Κόλπου.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 12 και 20. Η Σαουδική Αραβία διαθέτει αυτή τη στιγμή 72 Eurofighters, το Κουβέιτ 28, το Κατάρ 24 και το Ομάν 12. Στόχος της Τουρκίας είναι να αυξηθεί ο αριθμός τους σε 40 αργότερα.

Τουρκικές αμυντικές εταιρείες στο τραπέζι

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει αναπτύξει πολλές διαφορετικές αμυντικές υποδομές από πυρομαχικά έως λογισμικό, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα με εγχώρια και εθνικά μέσα. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για την αγορά είναι η ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων στα αεροσκάφη Eurofighter. Τουρκικές αμυντικές εταιρείες όπως οι ASELSAN, Roketsan και HAVELSAN πραγματοποιούν συναντήσεις καθώς μία από τις σημαντικές προϋποθέσεις εγχώρια και εθνικά συστήματα να υπάρχουν στο αεροσκάφος.

Συνεργασίες

Από αυτή την άποψη, ζητήματα όπως ο πύραυλος αέρος-αέρος πολύ μεγάλου βεληνεκούς METEOR ή μια συνεργασία σε κινητήρες αεροσκαφών στο μέλλον βρίσκονται επίσης στο τραπέζι μεταξύ της Τουρκίας και του Eurofighter. Η Ευρώπη σχεδιάζει επίσης να συμμετάσχει στην Τουρκία σε έργα μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς.
Θα επηρεαστεί το έργο MMU KAAN;

Το “Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης” (MMU) KAAN Project της Turkish Aerospace Industries (θσασTUSAŞ) θα επηρεαστεί από την αγορά Eurofighter; Το KAAN προχωρά όπως έχει προγραμματιστεί. Δύο πρωτότυπα έχουν παραχθεί. Η παραγωγή αυτών των πρωτοτύπων, P1 και P2, συνεχίζεται επί του παρόντος με πλήρη ταχύτητα από την TUSAŞ. Μαζί με το F-16, η Τουρκία περιμένει την άδεια πώλησης για 80 κινητήρες F110-GE-129 που θα αγοραστούν από τις ΗΠΑ για τα πρώτης γενιάς KAAN και HÜRJET.

Ισχυρές Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις

Μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει παράσχει μεγάλη υποστήριξη, ειδικά στις αποστολές του ΝΑΤΟ, με τα ισχυρότερα και πιο προετοιμασμένα χαρακτηριστικά στρατού μεταξύ των χωρών μελών. Όταν ζητείται πλοίο, στρατιώτης ή αεροσκάφος, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πάντα έτοιμες και συμμετείχαν σε αποστολές. Μια τέτοια συνεργασία στην άμυνα είναι πολύ σημαντική από την άποψη της ύπαρξης ισχυρότερων Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, όπου τα νερά θερμαίνονται ραγδαία μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το θέμα των F-35

Πρόσφατα, κατά τους Τούρκους, υπήρξαν συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τους S-400 και την προοπτική η Τουρκία να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα των F-35, ειδικά μετά την έγκριση πώλησης των F-35 στην Ελλάδα. Η Τουρκία μπορεί να να αγοράσει περίπου 40 F-35,

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top