GuidePedia

0


Από την άλλη, κάποιοι είναι απογοητευμένοι από τον ακούσιο ρόλο του BIS, ενός οργανισμού με έδρα την Ελβετία, γνωστού ως κεντρική τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες

Φωτιά αναμένεται να πάρουν στο Καζάν στις 22 Οκτωβρίου τα φλας από τις κοινές φωτογραφίες του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi και του προέδρου της Κίνας Xi Jinping.
Πέρυσι, μετά τη Σύνοδο στο Γιοχάνεσμπουργκ, που είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση του bloc από πέντε σε δέκα μέλη, ο Putin έπρεπε να μείνει σπίτι για να αποφύγει τη σύλληψη βάσει εντάλματος που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Αυτήν τη φορά θα τον δούμε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν θεαματικά αναπτυσσόμενο όμιλο χωρών που αμφισβητεί την κυριαρχία της τάξης υπό την ηγεσία της Δύσης.
Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) υπάρχουν εδώ και 15 χρόνια, πετυχαίνοντας ελάχιστα πράγματα, ωστόσο σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής, ο Putin έχει μεγάλα σχέδια: να δώσει στο μπλοκ βαρύτητα, αναγκάζοντάς το να οικοδομήσει ένα νέο παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών πληρωμών για να τρυπήσει τη φούσκα της αμερικανικής κυριαρχίας στα παγκόσμια οικονομικά και να προστατεύσει τη Ρωσία και τους συμμάχους της από κυρώσεις.
«Όλοι καταλαβαίνουν ότι οποιοσδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή άλλες δυτικές κυρώσεις» δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Sergei Lavrov, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Ένα σύστημα πληρωμών BRICS θα επέτρεπε «οικονομικές πράξεις το δολάριο και το ευρώ, τα οποία έχουν οπλοποιηθεί».

Αυτό το σύστημα, το οποίο η Ρωσία αποκαλεί «BRICS Bridge», πρόκειται να είναι έτοιμο σε 12 μήνες από τώρα και θα επιτρέψει στις χώρες να πραγματοποιούν διασυνοριακούς διακανονισμούς χρησιμοποιώντας ψηφιακές πλατφόρμες που διαχειρίζονται οι κεντρικές τους τράπεζες.
Εν προκειμένω, βέβαια, υπάρχει μια αντίφαση: το BRICS Bridge θα δανειστεί στοιχεία από το mBridge, ένα σύστημα που τυγχάνει συνδιαχείρισης από εν μέρει προπύργιο της δυτικής τάξης, τη Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Σε κάθε περίπτωση, οι συνομιλίες θα ρίξουν φως σε μια μεγάλη προσπάθεια για την ανακατασκευή των υδραυλικών εγκαταστάσεων της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Κίνα έχει στοιχηματίσει εδώ και καιρό ότι η τεχνολογία πληρωμών –όχι η εξέγερση των πιστωτών ή η στρατιωτική σύγκρουση– θα μειώσει τη δύναμη που αποκτά η Αμερική από το να βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας χρηματοδότησης.
Το σχέδιο BRICS θα προσφέρει φθηνότερες και ταχύτερες συναλλαγές.
Αυτά τα οφέλη θα είναι αρκετά για να δελεάσουν τις αναδυόμενες οικονομίες.
Ως ένδειξη ότι το σχέδιο έχει γνήσια δυναμική, οι δυτικοί αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί ότι μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε για να αποφευχθούν τυχόν κυρώσεις.
Και κάποιοι είναι απογοητευμένοι από τον ακούσιο ρόλο του BIS, ενός οργανισμού με έδρα την Ελβετία, γνωστού ως κεντρική τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες.


Σύμφωνα με τον Economist, η κυριαρχία της Αμερικής στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπήρξε βασικός πυλώνας της μεταπολεμικής τάξης.
Αντικατοπτρίζει το οικονομικό και στρατιωτικό του βάρος, αλλά και το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε δολάρια, όπως τα ομόλογα, θεωρούνται ασφαλή έναντι των κρατικών δημεύσεων και του πληθωρισμού, και είναι εύκολο να αγοραστούν και να πουληθούν.
Παρότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει τα διαθέσιμά τους, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, περίπου το 58% των αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα είναι σε δολάρια (βλ. διάγραμμα) και οι επιδράσεις του δολαρίου στο δίκτυο τοποθετούν τις αμερικανικές τράπεζες στο επίκεντρο των παγκόσμιων συστημάτων πληρωμών.
Η αποστολή χρημάτων σε όλο τον κόσμο μοιάζει λίγο με πτήση μεγάλων αποστάσεων.
Εάν δύο αεροδρόμια δεν συνδέονται άμεσα, οι επιβάτες θα πρέπει να αλλάξουν πτήσεις, ιδανικά σε έναν πολυσύχναστο κόμβο όπου συνδέονται πολλά άλλα αεροπλάνα.
Στον κόσμο των διεθνών πληρωμών, ο μεγαλύτερος κόμβος είναι η Αμερική, όπου πολλές από τις τράπεζες του κόσμου ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα από εκείνα που πραγματοποιούν πληρωμές σε δολάρια και στη συνέχεια στα νομίσματα στα οποία λαμβάνονται οι πληρωμές.
Η κεντρική θέση του δολαρίου παρέχει αυτό που ο Henry Farrell και ο Abraham Newman, δύο μελετητές, αποκαλούν εφέ «σημείου πνιγμού».
Επειδή σχεδόν όλες οι τράπεζες που συναλλάσσονται σε δολάρια πρέπει να το κάνουν μέσω μιας ανταποκρίτριας τράπεζας στην Αμερική, οι ΗΠΑ είναι σε θέση να παρακολουθούν τις ροές.
Αυτό παρέχει στους ηγέτες της Αμερικής έναν τεράστιο μοχλό ισχύος - έναν μοχλό ισχύος που θα τραβούσαν ως εναλλακτική λύση πριν πάνε σε πόλεμο.
Ο αριθμός των ατόμων που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις είχε εκτιναχθεί πάνω από 900% (σε περίπου 9.400) έως το 2021.
Η Αμερική έχει απαιτήσει ορισμένες ξένες τράπεζες να αποσυνδεθούν από το SWIFT, ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων με βάση το Βέλγιο, το οποίο χρησιμοποιείται από περίπου 11.000 τράπεζες σε 200 χώρες για διασυνοριακή μεταφορά κεφαλαίων. Το 2018 το Ιράν αποκλείστηκε από το SWIFT.
Ωστόσο, όλα αυτά ωχριούν σε σύγκριση με την αγριότητα της οικονομικής επίθεσης στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Η Δύση πάγωσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία 282 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποσύνδεσε τις ρωσικές τράπεζες από το SWIFT και τις εμπόδισε να διεκπεραιώσουν πληρωμές μέσω των τραπεζών της Αμερικής.
Επίσης, η Αμερική έχει απειλήσει με «δευτερεύουσες κυρώσεις» σε τράπεζες σε άλλες χώρες που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.
Σημειωτέον, ακόμη και οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, που υποστηρίζουν τις κυρώσεις, ανησύχησαν από την ταχύτητα που η Visa και η MasterCard -δύο αμερικανικές εταιρείες στις οποίες βασίζεται η ευρωζώνη για πληρωμές λιανικής- έκλεισαν τα καταστήματά τους στη Ρωσία.
Από την άλλη, το τσουνάμι που συνετρίβη πάνω από τη Ρωσία ώθησε τους αντιπάλους της Αμερικής να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να απομακρυνθούν από το δολάριο και ώθησε πολλές άλλες κυβερνήσεις να εξετάσουν την εξάρτησή τους από την αμερικανική χρηματοδότηση. Η Κίνα το βλέπει ως ένα από τα μεγαλύτερα τρωτά σημεία της.

O Putin...

Στη σύνοδο κορυφής των BRICS, o Putin ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυσαρέσκεια για το δολάριο.
Για αυτόν η δημιουργία ενός νέου σχήματος αποτελεί επείγουσα γεωπολιτική προτεραιότητα.
Οι αγορές συναλλάγματος της Ρωσίας διαπραγματεύονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά γιουάν, αλλά, επειδή η Ρωσία δεν μπορεί να πάρει αρκετό από αυτό το νόμισμα για να πληρώσει για όλες τις εισαγωγές της, έχει περιοριστεί σε swaps.
Τον Οκτώβριο η Ρωσία συμφώνησε να αγοράσει μανταρίνια (τα εσπεριδοειδή) από το Πακιστάν και πλήρωσε με ρεβίθια και φακές.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, αυτές οι πιέσεις ρευστότητας αυξάνονται.
Όπως αναφέρει ο Economist, ο Putin ελπίζει να κάνει τη ζωή έξω από το αμερικανικό σύστημα πιο υποφερτή εντάσσοντας κάποια δικά του οικονομικά υδραυλικά.
Οι αξιωματούχοι των BRICS πραγματοποίησαν σωρεία συναντήσεων ενόψει της συνόδου κορυφής στο Καζάν.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top