GuidePedia

0


Το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο Kiel Institute προειδοποίησε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου για πιθανή μείωση της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και η Γερμανία μειώσει την τροφοδοσία.

«Η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κενό βοήθειας», σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου. «Από το επόμενο έτος, η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικό έλλειμμα βοήθειας», γράφει το ινστιτούτο σε δελτίο τύπου, το οποίο απαριθμεί τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που παραδόθηκε στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο «θα μπορούσε να μπλοκάρει μελλοντικά σχέδια βοήθειας στο Κογκρέσο», προειδοποιεί το Ινστιτούτο του Κιέλου, το οποίο σημειώνει περαιτέρω ότι «η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα μειώσει τον προϋπολογισμό της κατά 50%» και ότι «θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη»..

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ερευνητικού ινστιτούτου, η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια θα ανέλθει σε 59 και 54 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα το 2025, εάν οι δυτικοί δωρητές διατηρούσαν το επίπεδο βοήθειάς τους. Αντίθετα, αυτή η βοήθεια θα μειωνόταν κατά το ήμισυ, στα 29 και 27 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς νέα αμερικανική βοήθεια και εάν οι ευρωπαίοι δωρητές ευθυγραμμιστούν με τη Γερμανία. Αυτή η πτώση θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από άλλους υπό συζήτηση χρηματοδοτικούς μοχλούς, όπως στρατιωτικές συνεισφορές «που συντονίζονται από το ΝΑΤΟ» ή «δάνεια» που βασίζονται σε «παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία».

Αυτοί οι «προσφάτως συζητημένοι μηχανισμοί χρηματοδότησης δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Εάν εγκριθούν, θα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια, αλλά μόνο για την ανακούφιση μιας δύσκολης κατάστασης πιστεύει ο Pietro Bomprezzi του Ινστιτούτου του Κιέλου. Αυτά τα κεφάλαια δεν θα αντικαταστήσουν πλήρως την τακτική διμερή βοήθεια που χρειάζεται η Ουκρανία». Από τις 30 Αυγούστου 2024, οι διμερείς βοήθειες στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου ανέρχονται σε 397 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 153,8 δισεκατομμυρίων σε στρατιωτική βοήθεια, 221 δισεκατομμύρια σε οικονομική βοήθεια και 22,3 δισεκατομμύρια ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Ινστιτούτο. του Κιέλου.

Οι κορυφαίοι χορηγοί είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (240,9 δισεκατομμύρια), οι Ηνωμένες Πολιτείες (100,2) και το Ηνωμένο Βασίλειο (13,9). Από την άποψη της στρατιωτικής βοήθειας μόνο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή με περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ η καθεμία. Όμως η αμερικανική βοήθεια φτάνει πιο γρήγορα στην Ουκρανία, αφού το 87% των δεσμεύσεων των ΗΠΑ έχουν ήδη διατεθεί σε συγκεκριμένα όπλα και εξοπλισμό, σε σύγκριση με μόνο το 66% των δεσμεύσεων της ΕΕ.

Δύο μήνες μετά την επιχείρηση Κουρσκ, οι Ουκρανοί στρατιώτες αναρωτιούνται
Όταν η Ουκρανία ξεκίνησε την αιφνιδιαστική της επίθεση στη ρωσική συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, οι στρατιώτες της ήταν περήφανοι, γεμάτοι ευφορία. Δύο μήνες αργότερα, αμφισβητούν αυτή τη στρατηγική, ενώ τα στρατεύματα της Μόσχας προελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος. «Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το επόμενο σχέδιο», παραδέχεται ο Serguii, ένας Ουκρανός στρατιώτης που συμμετέχει στην επιχείρηση, στο AFP.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, μια ταπείνωση για το Κρεμλίνο που βλέπει μέρος της επικράτειάς του να καταλαμβάνεται από ξένο στρατό για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αιφνιδίασε τη Μόσχα, ενισχύοντας το ηθικό των Ουκρανών, εξουθενωμένων από σχεδόν τρία χρόνια ρωσικής εισβολής. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει σχεδόν χίλια ρωσικά τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ωστόσο παρά τις «πολύ σημαντικές» απώλειες, «ο ρωσικός στρατός βρίσκεται στην επίθεση» η οποία «επιταχύνεται» και «δεν μπορούμε να πούμε ότι η επίθεση στο Κουρσκ πέτυχε τους στόχους της», εκτιμά ο Yohann Michel, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και ερευνητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής. και Αμυντικών Μελετών στη Λυών. «Έδειξε μόνο ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και ότι είναι δυνατό να εισβάλλουμε στη Ρωσία χωρίς να προκληθεί η Αποκάλυψη», προσθέτει.

Για τον Serguiï, τον Ουκρανό στρατιώτη που επέστρεφε από το Κουρσκ, τα κέρδη ωστόσο άξιζαν τον κόπο, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία «μιας όμορφης προπαγανδιστικής εικόνας που δείχνει ότι η Ουκρανία μπορεί να κατακτήσει και να πραγματοποιήσει επιθετικές επιχειρήσεις».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top