Το πληρώνουν πολύ οικονομικότερα από εμάς, αποδεικνύοντάς μας πως εμείς είμαστε οι «αφελείς» της υπόθεσης.
Γιώργος ΜαυρίδηςΌπως ήδη γνωρίζετε, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει άμεσα να «απαλλαγεί από το τοξικό ρωσικό φυσικό αέριο» και να το αντικαταστήσει με εναλλακτικές επιλογές.
Από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έδρασαν βάσει αυτής της πολιτικής και πράγματι αποφάσισαν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με την βοήθεια διαφορετικών προμηθευτών αερίου.
Τρεις χώρες όμως παρέμειναν πιστές στην Μόσχα και στις συμφωνίες που είχαν υπογράψει για την προμήθεια φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτά τα κράτη είναι φυσικά η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, οι κυβερνήσεις των οποίων έκριναν «υπερβολικά δαπανηρή» την διακοπή και αντικατάσταση του ρωσικού αερίου.
Σε αντίθεση με ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτές οι τρεις χώρες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να απολαμβάνουν το οικονομικό ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έκαναν πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.
Οι λόγοι πίσω από την απόφαση της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας είναι κυρίως πολιτικοί και οικονομικοί, ωστόσο πολλοί ειδικοί και μη πιστεύουν πως αυτές οι χώρες έδρασαν με βάσει «την κοινή λογική» και με απώτερο σκοπό το συμφέρον του ίδιου τους του λαού.
Γιατί Επιλέγουν τη Ρωσία;
Όπως έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, οι τιμές του φυσικού αερίου που εξάγει η ρωσική ενεργειακή βιομηχανία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές συγκριτικά με τις ανάλογες τιμές εναλλακτικών προμηθευτών. Για αυτό και πριν την έναρξη της εν εξελίξει σύρραξης η Μόσχα αναδείχθηκε ως κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο.
Για να καταλάβετε για τι ποσά μιλάμε, το 2021 το 40% των ενεργειακών πόρων που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν φυσικό αέριο από την Ρωσία. Το 2023 το ίδιο ποσοστό μειώθηκε στο μόλις 8% εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η ένωση στην Μόσχα.
Να υπενθυμίσουμε μάλιστα πως βρίσκονταν στα σκαριά μία συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την μεταφορά ρωσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ουκρανίας. Φυσικά αυτό το τεράστιο πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του πολέμου.
Σήμερα λειτουργούν ακόμη κάποιοι αγωγοί φυσικού αερίου που μεταφέρουν αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Οι τερματικοί σταθμοί αυτών των αγωγών βρίσκονται στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που προαναφέραμε.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου