GuidePedia

0


Η Άγκυρα φοβάται γενική εξέγερση των Κούρδων και Σύριων για αυτό και αποφάσισε πακέτο μέτρων σε μυστική συνεδρίαση κατά του κράτους του Ισραήλ

Η Τουρκία έχει στείλει σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις στις θέσεις της σε διάφορα μέτωπα στη βορειοδυτική Συρία, εν μέσω ανησυχιών για την επέκταση των επιθέσεων του Ισραήλ από τη Γάζα στον Λίβανο, αλλά και τις επιθέσεις του σε στόχους στη Συρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε σε μυστική κοινοβουλευτική συνεδρίαση την Πέμπτη για να συζητήσει τις εξελίξεις και τις απειλές για την εθνική ασφάλεια υπό το φως των αυξανόμενων επιθέσεων του Ισραήλ, και της γειτνίασης τους με τα νότια σύνορα της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παρουσίασαν μια επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, εστιάζοντας στα ισραηλινά χτυπήματα και τις πιθανές απειλές για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά είναι ότι η συνάντηση θα παραμείνει διαβαθμισμένη για 10 χρόνια.
Ο Γκιουλέρ προειδοποίησε ότι “υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης αλυσιδωτών στρατιωτικών συγκρούσεων στην περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα, λόγω των προσπαθειών του Ισραήλ να διαδώσει την «κρατική τρομοκρατία» στον Λίβανο”.

Τόνισε ότι αυτή η κατάσταση αναγκάζει τη χώρα του να είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια, για αυτό και υιοθετεί προληπτικές πολιτικές.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο τουρκικός στρατός έστειλε σημαντική στρατιωτική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένων φαλαγγών εξοπλισμού, στρατιωτών και υλικοτεχνικής προμήθειας, σε περιοχές που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις, τον Εθνικό Στρατό της Συρίας, ο οποίος είναι πιστός στην Άγκυρα, και περιοχές που ελέγχονται από την τρομοκρατική φιλοτουρκι9κή οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS).

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έστειλε τεράστιες ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων άνω των 190 στρατιωτικών οχημάτων, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και φορτηγά φορτωμένα με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και πυρομαχικά.
Αυτά κατανεμήθηκαν σε πολλά στρατηγικά μέτωπα στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι, εν μέσω των προσπαθειών της Άγκυρας να διατηρήσει επίσημα την επιρροή της, και να αποτρέψει το ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας συγκρούσεων μεταξύ του συριακού στρατού και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Μετακίνηση ισχυρών συριακών δυνάμεων του Άσαντ στο Ιντλίμπ και Χαλέπι

Ανεπίσημα οι Τούρκοι φοβούνται μια μαζική εξέγερση Κούρδων, καθώς και ο συριακός στρατός μετακίνησε τεθωρακισμένες μονάδες προς το Ιντλίμπ, για πρώτη φορά εδώ και μεγάλο διάστημα.

Οι τουρκικές ενισχύσεις συνέπεσαν με τις προετοιμασίες του HTS για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον περιοχών που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση για να επεκτείνει τον έλεγχό του στις επαρχίες της Λαττάκειας, της Χάμα, της Ιντλίμπ και στην πόλη του Χαλεπίου και της δυτικής του επαρχίας, μια περιοχή γνωστή ως «ζώνη Πούτιν-Ερντογάν.

Σε απάντηση, ο συριακός στρατός έστειλε επίσης σημαντικές ενισχύσεις στις πρώτες γραμμές σε Χαλέπι και Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το SOHR, η Τουρκία έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια και προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει τίποτα σε βάρος των τουρκικών συμφερόντων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή θα εμποδίσουν την διέλευση οποιασδήποτε στρατιωτικής προμήθειας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα στο βόρειο Ιντλίμπ, καταδικάζοντας τους Σύριους στην περιοχή σε αφανισμό.

Παράλληλα με τη βαριά στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων, η ανώτατη τουρκική στρατιωτική διοίκηση εξέδωσε εντολές προς όλες τις δυνάμεις της και τις συμμαχικές φατρίες της στη βόρεια Συρία, να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητα τους.

Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι δεν σημειώθηκε σημαντική μετατόπιση προς τα σύνορα με τη Συρία εν μέσω της κλιμάκωσης του Ισραήλ στον Λίβανο.

Τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία επικεντρώνονται σε δύο βασικούς στόχους: την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), τη μεγαλύτερη συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), και την αποτροπή νέων κυμάτων εκτοπισμού από εντός συριακού εδάφους.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τον 22ο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών της Αστάνα για μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση, μετά από 10μηνη παύση.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για τη διοργάνωση της συνάντησης στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.
Ισραηλινός υπουργός μίλησε για το Μεγάλο Ισραήλ με εδάφη και από την Τουρκία

Υπενθυμίζουμε ότι πυρ και μανία είναι στην Τουρκία, με Ισραηλινό υπουργό εν ενεργεία, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για το σχέδιο του “Μεγάλου Ισραήλ”, με εδάφη και της σημερινής Τουρκίας, σκορπίζοντας οργή και μίσος εναντίον του, διότι κατά τους Τούρκους όταν λέει ο Ερντογάν για παράδειγμα η Ιερουσαλήμ είναι δική μας, όλα είναι καλά, αναφέρει το CNN TURK.

Η απεικόνιση του «Μεγάλου Ισραήλ», του οποίου τα σύνορα θα επεκταθούν μέχρι την άλλη πλευρά του ποταμού Ιορδάνη”, αναφέρει σε μια συνέντευξη σε ντοκιμαντέρ που έδωσε ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαζέλ Σμότριτς (Bezalel Smotrich), που έγινε δημοφιλής θέμα στα social media, ειδικά στην Τουρκία.

Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι “η πολιτική του Μεγάλου Ισραήλ βασίζεται στην ισραηλινή πίστη και γραφές για την «Γη της Επαγγελίας», και έχει στόχο της επέκτασης του κράτους του Ισραήλ στα σημερινά εδάφη της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Ιορδανίας, Τουρκίας, αν και τα ακριβή σύνορα δεν είναι ξεκάθαρα".

Μια πιθανή σύγκρουση Τούρκων, Σύριων, και Κούρδων θα έβαζε φωτιά σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή κυριολεκτικά.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top