GuidePedia

0


Η Σύνοδος του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη έβγαλε σημαντικές ειδήσεις για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Αρχικά ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας από το βήμα του ΟΗΕ, ζήτησε να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα από τον Τουρκικό στρατό ως ανεξάρτητη χώρα.

«Πλέον το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει τελείως την ισχύ του. Στο νησί υπάρχουν 2 ξεχωριστά κράτη και 2 ξεχωριστοί λαοί. Πρέπει να καταγραφεί εκ νέου η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα τους και να τερματιστεί η απομόνωση. Σήμερα, καλώ και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις» είπε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος, θέλοντας να νομιμοποιήσει την επί 50 χρόνια κατοχή και διχοτόμηση της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό, είναι εάν αναφέρθηκε στο πραγματικό Διεθνές Δίκαιο ή στο α λα Τούρκα διεθνές δίκαιο.

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα νόμιμα συμφέροντα όλων των σχετικών μερών. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί η συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το θαλάσσιο εμπόριο.
Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση και από τους γείτονές μας.
Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει κηρυχθεί βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως, για ακόμη μία φορά παρουσίασε μια κατάσταση που δεν ισχύει. Ισχυρίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα έχει διπλάσια ακτογραμμή. Προφανώς ο Τούρκος Πρόεδρος στην ακτογραμμή δεν περιλαμβάνει τα Ελληνικά νησιά, τα οποία θεωρεί ότι δεν δικαιούνται ΑΟΖ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, έλαβαν εντολή να διερευνήσουν την πιθανότητα οριοθέτησης ΑΟΖ.

«Οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Εάν τα λόγια του Τούρκου Προέδρου είναι πραγματικά και η Τουρκία επιθυμεί να οριοθετηθεί η ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τότε το σχετικά καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αποτελεί ευκαιρία για διερεύνηση των προθέσεων. Εάν όμως, η Τουρκία προσπαθήσει να γίνει οριοθέτηση με τον τρόπο που αυτή αντιλαμβάνεται το διεθνές δίκαιο, τότε…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top