GuidePedia

0

Abdullah Bozkurt/Στοκχόλμη

Ο διορισμός του στρατηγού Irfan Özsert ως διοικητή του στρατού του Αιγαίου της Τουρκίας - μιας ξεχωριστής δύναμης που ιδρύθηκε το 1975 κυρίως για να αντιμετωπίσει την Ελλάδα και διατηρήθηκε εκτός της ολοκληρωμένης στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ - σηματοδοτεί δυνητικά ανησυχητικές εξελίξεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα.

Ο Özsert έχει συχνά επιλεγεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εκτελέσει μυστικές επιχειρήσεις σχεδιασμένες για να προωθήσουν τους πολιτικούς του στόχους, οι οποίοι μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, αλλά εξυπηρετούν στενότερους, πιο τοπικιστικούς στόχους. Αυτό τοποθετεί τον Özsert ως μια δυνητικά επικίνδυνη φιγούρα, έτοιμη να αναπτύξει τουρκικά στρατιωτικά μέσα για να ενισχύσει το καθεστώς του Ερντογάν και να αυξήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, το οποίο ο Ερντογάν μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό ή να αξιοποιήσει σε διαπραγματεύσεις με ξένους εταίρους.

Στο παρελθόν, αυτός ο επιφυλακτικός και ντροπαλός στρατηγός των μέσων ενημέρωσης έχει επιφορτιστεί με την εκτέλεση παράνομων επιχειρήσεων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και του Αζερμπαϊτζάν. Έχει συντονίσει μυστικές επιχειρήσεις παρακολούθησης εναντίον στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην Τουρκία, παρακολούθησε Αμερικανούς αξιωματικούς σε αποστολή στην Τουρκία και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων φιλονατοϊκών αξιωματικών από τον στρατό. Έχει διεξάγει επιχειρήσεις πληροφοριών χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν.

Ο νέος ρόλος του Özsert είναι αναμφίβολα καθοριστικός, λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακή δομή του Στρατού του Αιγαίου και τη σχετική ανεξαρτησία του από την ευρύτερη τουρκική στρατιωτική διοίκηση. Σε σενάρια πολέμου στο δυτικό μέτωπο της Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, ο Στρατός του Αιγαίου έχει ιστορικά οριστεί ως κύρια στρατιωτική δύναμη με την εξουσία να αναλάβει τη διοίκηση άλλων στρατιωτικών μονάδων και περιουσιακών στοιχείων.

Ένα από τα μυστικά πολεμικά σχέδια της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία «Μπαρμπαρός» από το όνομα του Οθωμανού ναυάρχου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, προβλέπει κεντρικό ρόλο για τον στρατό του Αιγαίου. Το σχέδιο αυτό περιγράφει τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατού επί των ειδικών δυνάμεων και των αεροπορικών και ναυτικών μέσων για την έναρξη επιθέσεων σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ηπειρωτική ελληνική επικράτεια.

Το 2016 ο πρόεδρος Ερντογάν προήγαγε τον Özsert στο βαθμό του υποστράτηγου. Στη συνέχεια, ο Özsert υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου από το 2016 έως το 2017. Στη συνέχεια ανέλαβε τη διοίκηση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών ως επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, θέση που κατείχε μέχρι το 2019.

Σε αυτό το ρόλο, ο Özsert και η ομάδα αξιωματούχων άμυνας και πληροφοριών του συντόνισαν τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις πληροφοριών στο έδαφος της Λιβύης. Ανέπτυξαν τζιχαντιστές μαχητές από τη Συρία για να υποστηρίξουν φιλοτουρκικές φατρίες, έστειλαν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και παρείχαν ναυτικά και αεροπορικά μέσα για να καλύψουν αυτές τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, έστειλαν στρατιωτικούς αξιωματικούς για να διοικήσουν και να συντονίσουν τις επιθέσεις. Οι ταυτότητές τους αποκαλύφθηκαν όταν δημοσιεύθηκαν αντίγραφα των διαβατηρίων τους από το ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Marsad το 2019, αποκαλύπτοντας ότι ο Özsert και οι βοηθοί του διηύθυναν ενεργά στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος.

Μετά την προαγωγή του στο βαθμό του αντιστράτηγου, ο Özsert διορίστηκε από τον Ερντογάν ως γενικός διευθυντής άμυνας και ασφάλειας (Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğü) στο υπουργείο Άμυνας το 2019. Το 2023 προήχθη στο βαθμό του στρατηγού και διορίστηκε αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου, τη δεύτερη υψηλότερη θέση στον τουρκικό στρατό.


Το διαβατήριο του Irfan Özsert διέρρευσε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Marsad όταν χρησιμοποιήθηκε σε μυστική επιχείρηση στη Λιβύη.

Ο διορισμός του στον στρατό του Αιγαίου φέτος υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να σχεδιάζει μια νέα στρατηγική για τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Είναι πιθανό ότι αυτό περιλαμβάνει μυστικές επιχειρήσεις, που ενδεχομένως στοχεύουν την Ελλάδα, με στόχο την κλιμάκωση των εντάσεων και την εδραίωση της εγχώριας υποστήριξης προς την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Στρατός του Αιγαίου ήταν επίσης επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, όπου ο αμερικανικός στρατός έχει αποκτήσει πρόσβαση σε πρόσθετες ελληνικές βάσεις και σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2021. Ενώ οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το αυξημένο στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα στοχεύει στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής, η κυβέρνηση Ερντογάν βλέπει αυτή την επέκταση ως άμεση απειλή για την Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επανειλημμένα και δημοσίως επικρίνει την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στις 8 Ιουνίου 2022 στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε: «Αυτή τη στιγμή, εννέα αμερικανικές βάσεις έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Επομένως, εναντίον ποιων προορίζονται αυτές οι βάσεις; Η απάντησή τους είναι εναντίον της Ρωσίας. Λοιπόν, συγγνώμη, αλλά κανείς δεν το αγοράζει αυτό». Στις 11 Νοεμβρίου 2021 δήλωσε περαιτέρω: «Δεν μπορώ καν να παρακολουθήσω τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Υπάρχουν τόσες πολλές αμερικανικές βάσεις που, όταν εξετάζονται συλλογικά, η ίδια η Ελλάδα φαίνεται σχεδόν να είναι εξ ολοκλήρου μια αμερικανική βάση».

Είναι προφανές ότι υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, υποστηριζόμενη από τους ακροδεξιούς εθνικιστές (Milliyetçi) και νεοεθνικιστές (Ulusalcı) συμμάχους του, η Τουρκία βλέπει την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα ως σημαντική απειλή για τα συμφέροντά της και προφανώς αναπτύσσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτής της αντιληπτής απειλής. Κατά συνέπεια, ο ρόλος του Στρατού του Αιγαίου είναι ένα κρίσιμο στοιχείο σε αυτή την αξιολόγηση της απειλής.

Το ιστορικό του Στρατού Αιγαίου προσφέρει κάποια εικόνα για τις πιθανές κατευθύνσεις που θα μπορούσε να πάρει η Τουρκία υπό τον νέο διοικητή. Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο στις 16 Ιανουαρίου 2017, ο βετεράνος αρχηγός της αστυνομίας Ali Fuat Yılmazer, ο οποίος προηγουμένως διαχειριζόταν τις πληροφορίες της αστυνομίας και ερευνούσε τζιχαντιστικές και νεο-εθνικιστικές ομάδες στην Τουρκία, αποκάλυψε πώς η αστυνομία αποκάλυψε παράνομες επιχειρήσεις που ενορχηστρώθηκαν από τον στρατό του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της θητείας του Ahmet Hurşit Tolon, ενός νεοεθνικιστή στρατηγού.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο Τολόν ίδρυσε μια μυστική μονάδα πληροφοριών εντός του Στρατού του Αιγαίου που ονομάζεται Τμήμα Εθνικών Στρατηγικών και Επιχειρήσεων της Τουρκίας (Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi, TUSHAD). Αυτή η μονάδα υποκίνησε σκόπιμα φόβους ότι οι χριστιανοί θα καταλάβουν την Τουρκία μέσω ιεραποστολικού έργου χρησιμοποιώντας προπαγάνδα και δημιουργώντας ακόμη και μια ψεύτικη προτεσταντική εκκλησία. Ένας αξιωματικός πληροφοριών διορίστηκε ως πάστορας, ο οποίος αργότερα ισχυρίστηκε ότι είχε ασπαστεί το Ισλάμ και άρχισε να προειδοποιεί για τους αντιληπτούς κινδύνους των χριστιανικών ιεραποστολικών δραστηριοτήτων στην Τουρκία.

Πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές χριστιανικές οργανώσεις στοχοποιήθηκαν ως μέρος αυτής της εκστρατείας. Κατατέθηκαν εκθέσεις πληροφοριών που χαρακτήρισαν τους πολίτες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σημαντικές απειλές για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Οι τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες έλαβαν κρυφές οδηγίες να εμποδίσουν τις δραστηριότητές τους αρνούμενες οικοδομικές άδειες, άδειες λειτουργίας και αιτήσεις βίζας και παραμονής.

Σύμφωνα με τον Yılmazer, τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι ήταν η TUSHAD που ενορχήστρωσε τις βάναυσες δολοφονίες τριών ιεραποστόλων, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού υπηκόου Tilmann Ekkehart Geske, στον εκδοτικό οίκο Zirve στη Μαλάτια στις 18 Απριλίου 2007. Η μονάδα στρατολόγησε πράκτορες τόσο από τον στρατιωτικό όσο και από τον πολιτικό τομέα για να πραγματοποιήσουν μυστικές επιχειρήσεις. Το προσωπικό τους χωρίστηκε σε λευκές, μαύρες και πορτοκαλί μονάδες και λειτουργούσε με το υψηλότερο επίπεδο μυστικότητας.

Η εχθρότητα του Özsert προς τις ΗΠΑ είναι καλά τεκμηριωμένη. Ο Ερντογάν τον επέλεξε για να πραγματοποιήσει μια μυστική επιχείρηση για να πάρει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στη νότια επαρχία των Αδάνων κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος ψευδούς σημαίας στις 15 Ιουλίου 2016. Εκείνη την εποχή ο Özsert ήταν σε προσωρινή αποστολή στη βάση, αλλά ποτέ δεν διευκρίνισε τη φύση αυτής της αποστολής κατά τη διάρκεια των δικών πραξικοπήματος. Κατηγόρησε τους συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου του τότε διοικητή της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, αντιπτέραρχου Μπεκίρ Ερτζάν Βαν, ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, παρά το γεγονός ότι η βάση δεν είχε καμία σχέση με τα γεγονότα.

Η βάση, που φιλοξενεί την 39η Πτέρυγα Αεροπορικής Βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο κοινής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 1954, έχει συχνά στοχοποιηθεί από ισλαμιστικές, εθνικιστικές και νεο-εθνικιστικές ομάδες. Στις 15 Ιουλίου 2016 τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατία και αναπτύχθηκαν στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επίθεση.

Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη βάση, ο Özsert κράτησε αποστάσεις από την ταχεία ανάπτυξη για να ενισχύσει την ασφάλεια για λόγους που παραμένουν ανεξήγητοι. Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι αγνόησε την αλυσίδα διοίκησης και παρέλειψε να αναφέρει στους ανωτέρους του. Αντ 'αυτού, επικοινώνησε με ένα άγνωστο άτομο στην Άγκυρα και φαινομενικά έλαβε εναλλακτικές οδηγίες, ενώ οι συνάδελφοί του, παρατηρώντας την καθιερωμένη αλυσίδα διοίκησης, ανέφεραν στις 

Η υποτιθέμενη συμμετοχή της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η οποία φιλοξενεί στρατεύματα και στρατιωτικά μέσα από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, στη στρατιωτική κινητοποίηση στις 15 Ιουλίου ήταν ένα βασικό στοιχείο της αφήγησης της κυβέρνησης στο πραξικόπημα ψευδούς σημαίας. Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν δημοσίως τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, ότι ενορχήστρωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτές τις κατηγορίες για συμμετοχή των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Παρά την ανάληψη της προσωρινής διοίκησης της βάσης, ο Özsert βοήθησε τον τοπικό εισαγγελέα στην έρευνα των αμερικανικών, δανικών και άλλων συμμαχικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν εκεί, τα οποία φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας κακόβουλης δίωξης με στόχο την ενίσχυση της ψευδούς αφήγησης της κυβέρνησης σχετικά με το πραξικόπημα. Αρκετές δυνάμεις και δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν στη βάση ως μέρος της υπό αμερικανική ηγεσία επιχείρησης Inherent Resolve (OIR), με στόχο το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), το οποίο έλεγχε τμήματα της Συρίας και του Ιράκ εκείνη την εποχή.

Ο Özsert αποκάλυψε δημοσίως λεπτομέρειες σχετικά με το προσωπικό των ΗΠΑ και των συμμάχων και τον αμυντικό εργολάβο Vectrus, καθώς και πληροφορίες σχετικά με εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις και φορτία φορτίου. Αυτές οι πληροφορίες, ορισμένες χαρακτηρισμένες ως απόρρητες, κοινοποιήθηκαν στον εισαγγελέα και ενσωματώθηκαν στη δημόσια δικογραφία.

Ένα μυστικό έγγραφο υπογεγραμμένο από τον στρατηγό Özsert που δείχνει διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τους συμμάχους των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας δημοσιοποιήθηκε:

Κατά τη διάρκεια των δικών πραξικοπήματος, αποκαλύφθηκε περαιτέρω ότι ο Özsert λειτουργούσε χώρο βασανιστηρίων στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου για να αποσπάσει ψευδείς ομολογίες και να παράσχει κατασκευασμένα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον εκείνων που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν το πραξικόπημα. Ένα από τα θύματα σε αυτή την τοποθεσία ήταν ο υπολοχαγός Kübra Yavuz, αξιωματικός πρωτοκόλλου στο Γενικό Επιτελείο. Τον Ιούνιο του 2018 κατέθεσε ότι στερήθηκε τροφής, ξυλοκοπήθηκε, βασανίστηκε και υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ βρισκόταν υπό κράτηση για δύο ημέρες σε σκοπευτήριο στο συγκρότημα του Γενικού Επιτελείου. Η Yavuz ανέφερε ότι αναγκάστηκε να δώσει ψευδή δήλωση ενώ της έδεσαν τα μάτια και της πέρασαν χειροπέδες πίσω από την πλάτη.

Ο υπολοχαγός Yavuz κατέθεσε ότι τα βασανιστήρια διεξήχθησαν υπό τις διαταγές του στρατηγού Özsert και του στρατηγού Zekai Aksakallı, του τότε διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων που διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ενορχήστρωση του υποτιθέμενου πραξικοπήματος ψευδούς σημαίας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MIT). Η Yavuz είπε ότι οι βασανιστές της την εξανάγκασαν να υπογράψει μια προετοιμασμένη δήλωση ενώ υφίστατο σοβαρή κακομεταχείριση. Όταν τελικά οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου για να δικαστεί τον Ιούνιο του 2018, δύο χρόνια μετά τα περιστατικά, απέσυρε τη δήλωση που είχε εξαχθεί υπό πίεση.

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας σχετικά με τον διορισμό του Özsert ως επικεφαλής του Στρατού του Αιγαίου και τι μπορεί να σχεδιάζει ο πρόεδρος Ερντογάν, γνωστός για τη συγγένειά του με μυστικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της κυριαρχίας του, με αυτή την κίνηση. Κατά συνέπεια, είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθούνται στενά οι δραστηριότητες του Özsert και να παρακολουθούνται οι κινήσεις και οι κινητοποιήσεις εντός των μονάδων του Στρατού Αιγαίου για σταθερότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top