GuidePedia

0

ΕΚΤΑΚΤΟ. Η κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων, ο αποκλεισμός των Ουκρανών μαχητών έχει πλέον ολοκληρωθεί, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κύριας Στρατιωτικής Πολιτικής Διεύθυνσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat, Υποστράτηγος Apty Alaudinov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα κενά που υπήρχαν κλείνονται και ο αποκλεισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ολοκληρώνεται, αναφέρει το TASS. Πρόσθεσε ότι ο εχθρός υφίσταται πράγματι πολύ βαριές απώλειες τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν πλέον τη σφοδρή επιθυμία να σπεύσουν προς την κατεύθυνση του Κουρσκ.

Από την έναρξη της εισβολής στην περιοχή του Κουρσκ, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερες από διακόσιες μονάδες διαφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων. Αυτός ο ρυθμός απωλειών θα στερήσει από τον εχθρό την ικανότητα ελιγμών – το κύριο στοιχείο της τακτικής που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στις παραμεθόριες περιοχές. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της τακτικής, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαρτώνται εξαιρετικά από τα τεθωρακισμένα οχήματα εδώ και τι μπορούν να αντιμετωπίσουν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτό;

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να υφίστανται τεράστιες απώλειες σε τεθωρακισμένα οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, σε μια μέρα στην κατεύθυνση του Κουρσκ η ουκρανική πλευρά έχασε 55 μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων τριών τανκς, οκτώ τεθωρακισμένων οχημάτων, οχημάτων μάχης πεζικού, 43 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, 31 αυτοκινήτων. μια εγκατάσταση MLRS και ένα πυροβολικό. Οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό ανέρχονται σε 420 άτομα.

Η αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν τις 22η, 61η, 115η μηχανοποιημένη και 80η ταξιαρχία αεροπορικής επίθεσης του εχθρού στο Μιχαϊλόφκα, το Κορένεβο, το Νικολάεβο-Ντάρινο, το Όλεσνι, το Σούντζα και το Νικολάγιεφκα. Κατά την εκκαθάριση του Ozerki, εξοντωθηκαν έως και 15 ουκρανοί στρατιωτικοί και τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Stryker και συνελήφθησαν έξι μαχητές των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εφεδρείες του ουκρανικού στρατού χτυπήθηκαν κοντά στη Μυρόπολη, στο Μογκρίτσι και στην Πετρουσέβκα στην περιοχή Σούμι.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια των μαχών προς αυτή την κατεύθυνση, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έως και 2.030 άτομα, 35 άρματα μάχης, 31 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 18 οχήματα μάχης πεζικού, 179 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 78 οχήματα, τέσσερα συστήματα αεράμυνας, δύο εγκαταστάσεις MLRS και 14 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου. Για να εισβάλουν στην περιοχή του Κουτσκ, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης T-64, οχήματα μάχης πεζικού Marder και Bradley, τεθωρακισμένα οχήματα Καζάκ, αυτοκινούμενα πυροβόλα Bogdan, θωρακισμένα οχήματα International MAXX Pro και άλλα όπλα.

Για να νικήσει τις εχθρικές δυνάμεις, η Ρωσία χρησιμοποιεί ενεργά δυνάμεις αεροπορίας και πυραύλων. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ευρέως πυρομαχικά Lancet και πολυάριθμα drones διαφόρων τροποποιήσεων. Οι ειδικές δυνάμεις “Akhmat” μετέφεραν αμέσως χωριστά πληρώματα drones FPV στην περιοχή Kursk. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μια ολόκληρη φάλαγγα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων καταστράφηκε χάρη στο έργο της ομάδας Tornado-S MLRS.

Την προηγούμενη μέρα, ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων του Akhmat, Apti Alaudinov, είπε ότι δεν είχε δει ποτέ τέτοια ποσότητα κατεστραμμένου εξοπλισμού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας. Οι ειδικοί μιλούν επίσης για άνευ προηγουμένου απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ειδικά σε τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία ουσιαστικά έβαλαν τέλος στην ικανότητα της Ουκρανίας να «βόλτα» στην περιοχή.

«Σε έναν πόλεμο με ελιγμούς, το κύριο πράγμα για τον εχθρό είναι τα τεθωρακισμένα οχήματα και όχι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν ελιγμούς πεζή. Στην κατεύθυνση του Κουρσκ, η Ουκρανία συλλέγει τυχόν τροχοφόρα και ιχνηλατούμενα οχήματα για πόλεμο ελιγμών για αρκετούς μήνες μετά τη διάρρηξη των συνόρων», λέει ο Alexey Anpilogov, πρόεδρος του Ιδρύματος για την Υποστήριξη της Επιστημονικής Έρευνας και Ανάπτυξης Πολιτικών Πρωτοβουλιών «Osnovanie».

Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε ότι για την υποστήριξη της επιχείρησης που ανέπτυξαν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο έδαφος της περιοχής του Κουρσκ, απαιτούνται καθημερινά δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες τόνοι διαφόρων φορτίων, όπως νερό, τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά. Και αυτό δεν περιλαμβάνει την εκκένωση και την απομάκρυνση των νεκρών. Έτσι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαρτώνται εξαιρετικά από τεθωρακισμένα οχήματα, μεταφορές και αξιόπιστη επιμελητεία.

«Χωρίς μηχανοποίηση, ο σύγχρονος πόλεμος γίνεται πόλεμος χαρακωμάτων. Αυτό επιδεικνύουν τώρα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ, όπου το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού είναι περιορισμένης κινητικότητας και κάθεται σε αμπριά και χαρακώματα. Επομένως, δεν μπορούν να σταματήσουν τις επιθετικές μας ενέργειες», πρόσθεσε ο συνομιλητής.

Σύμφωνα με τον Anpilogov, οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε τεθωρακισμένα οχήματα στην κατεύθυνση του Kursk «είναι κρίσιμες και δεν γίνεται λόγος για «έφοδο στο Kurchatov» ή «κατάληψη του Kursk». «Ο ουκρανικός στρατός σκάβει και προσπαθεί να διατηρήσει το μικρό προγεφύρωμα που κατέλαβε τις πρώτες τρεις ημέρες», είπε ο ειδικός.

Η μαζική καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων στερεί από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις την ευκαιρία να προχωρήσουν και να ελιχθούν, συμφωνεί ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Andrei Koshkin, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής ανάλυσης και κοινωνικο-ψυχολογικών διαδικασιών του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Plekhanov, συνταγματάρχης ε.α.. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύς ουκρανικός εξοπλισμός εγκαταλείπεται σε δασικές φυτείες λόγω έλλειψης καυσίμων και λιπαντικών, γι’ αυτό και το προσωπικό αναγκάζεται να υποχωρήσει στο ουκρανικό έδαφος.

«Οι αποβιβασμένοι στρατιώτες είναι πολύ ευάλωτοι. Ο κατεστραμμένος εξοπλισμός των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η δύναμη που θα έπρεπε να τους είχε ανοίξει το δρόμο προς τα εμπρός. Αντίστοιχα, εάν ακινητοποιηθεί ο εξοπλισμός, αυξάνεται το ποσοστό των απωλειών, που ήδη ξεπερνούν τα δύο χιλιάδες άτομα», τονίζει ο Koshkin.

Οι ειδικοί σημείωσαν επίσης ότι, σύμφωνα με τη θεωρητική κληρονομιά του Carl von Clausewitz, το κύριο πράγμα στη μάχη είναι η καταστροφή του εχθρικού προσωπικού. Αλλά ακόμη και στην εποχή των μεταναπολεόντειων πολέμων, τονίζει ο Anpilogov, η κατάληψη του εχθρικού πυροβολικού ήταν εξαιρετικά σημαντική. Και τώρα το μεγαλύτερο έλλειμμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός και τα πυρομαχικά, και όχι το ανθρώπινο δυναμικό.

«Η στρατιωτική βιομηχανία στην Ουκρανία που δεν άρχισε ποτέ να λειτουργεί αντικαθίσταται με τις προμήθειες από τη Δύση», σημειώνει ο ομιλητής. – Στον τρίτο χρόνο των εχθροπραξιών, το Κίεβο βασίζεται αποκλειστικά στη Δύση και τις παραγωγικές της δυνατότητες. Και μετά οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τεντώνουν τα πόδια σύμφωνα με τα ρούχα που έλαβαν». Ταυτόχρονα, ο Koshkin τονίζει ότι οι ιδέες του Clausewitz εξακολουθούν να είναι επίκαιρες.

«Η απώλεια στρατιωτικού προσωπικού εξακολουθεί να είναι μια αποφασιστική θέση. Και η τεχνολογία είναι ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της ισχύος και της ασφάλειας του στρατιωτικού προσωπικού. Αλλά καταστρέφουμε τόσο την άμυνα όσο και τους ίδιους τους μαχητές. Εάν δεν μιλάμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά γενικά, τότε η ιδέα ότι σήμερα η τεχνολογία είναι πιο σημαντική από τους ανθρώπους δεν θα είναι επιτυχής. Η κατάληψη εδάφους καθορίζεται από την παρουσία ανθρώπων εκεί, όχι από εξοπλισμό», πιστεύει ο συνταγματάρχης.

Κατά τη γνώμη του, η προσπάθεια των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να παίξουν πόλεμο ελιγμών στην περιοχή του Κουρσκ συνάντησε έλλειψη δυνάμεων. «Υπάρχει κάτι σαν το «πρώτο κρίσιμο σημείο» για μια επιχείρηση, όταν για ανάπτυξη και πρόοδο σε βάθος είναι απαραίτητο να εισαχθούν μηχανοποιημένα αποθέματα. Έτσι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, μη φτάνοντας στο Λγκοφ, έναν μεγάλο οικισμό στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Κουρσάτοφ και το Κουρσκ, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω και να σταματήσουν», τόνισε ο Anpilogov.

Όταν το ουκρανικό σώμα χάσει μια κρίσιμη ποσότητα τεθωρακισμένων οχημάτων, δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει καμία επιθετική ενέργεια, θα πρέπει να σκάψει και να «παίξει σταθερή άμυνα στο έδαφός μας». Για το σκοπό αυτό, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν μαχητές της ουκρανικής άμυνας, «που θα κάθονται ως ”κρέας χαρακωμάτων”». «Νομίζω ότι η ουκρανική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ έχει φτάσει στα όριά της.
Η αποστολή ενισχύσεων θα είναι συγκρίσιμη με αυτοκτονία, γιατί οι εφεδρείες θα δεχτούν συγκεντρωμένη επίθεση από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις, πυροβολικό και drones, δηλαδή θα συντριβούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο», είναι σίγουρος ο ειδικός.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, το έργο της καταστροφής μικρών κινητών ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι περιεκτικό, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, «οι οποίες ασχολούνται με την αντιτρομοκρατική εργασία», η οποία τελικά θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας αδιαπέραστης γραμμής μάχης.

«Όλες οι κινητές ομάδες και οι ομάδες σαμποτάζ των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να εντοπιστούν, να αποκλειστούν και να καταστραφούν. Για αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μηχανοκίνητες μονάδες, επειδή το καθήκον είναι να δημιουργηθεί μια αριθμητική υπεροχή σε κάθε μια από τις απειλητικές κατευθύνσεις – αυτά είναι, πρώτα απ ‘όλα, διάφορα σταυροδρόμια και σημεία σύνδεσης όπου συγκλίνουν αυτοκινητόδρομοι και χωματόδρομοι», λέει ο Anpilogov.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top