GuidePedia

0


Ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με τους Αρχηγούς χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο περιέγραψε την ιταμή πρόκληση των Τούρκων στην Κάσο ως εξής: «Μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας αλλά τελικά όλα καλά»…

Η απάντηση στο άρθρο του Παναγιώτη Γερογλή*

Το εν λόγω σκηνικό έντασης που στήθηκε στο στενό Κάσου – Καρπάθου, τις προηγούμενες τρεις ημέρες και η πολυδιάστατη τουρκική πρόκληση, είναι πολύ πιο σοβαρό θέμα, από ότι παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά και με τον τρόπο που καλύφθηκε από μεγάλη μερίδα των ελεγχομένων ΜΜΕ…
Για να αντιληφθούμε καλύτερα το τι συνέβει και τι διακυβεύεται πίσω από αυτή τη νέα πρόκληση,, καλό θα είναι να πάμε λίγο πιο πίσω χρονικά, από το πρόσφατο επεισόδιο.
Τρίτη 24 Ιουνίου
Έκδοση τουρκικής NAVTEX (0592/24), για εργασίες πόντισης καλωδίου, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κρήτης,, εντός δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ (σύμφωνα με τo Δ.Δ.Θ., την UNCLOS/1982), αλλά και ΕΝΤΟΣ ελληνικής ΑΟΖ, κατόπιν της καθ’ όλα νόμιμης συμφωνίας για καθορισμό ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου (8/2020).
Με την υπόψη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ, μεταξύ της χώρας μας και της Αιγύπτου, η χώρα μας, δέχτηκε μειωμένη επήρρεια μέχρι και της ν. Κρήτης, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία και να ανατραπεί νομικά κατά το Δ.Δ.Θ., το τουρκολυβικό σύμφωνο καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης (11/2019).
Η τουρκική NAVTEX, επικαλείται , ότι ο χώρος ανήκει στη δικαιοδοσία της, κατόπιν του ανωτέρω τουρκολυβικού συμφώνου.
Ακολουθεί την ίδια ημέρα ελληνική (ANTI)NAVTEX, από την υδρογραφική υπηρεσία σταθμού Ηρακλείου (NAVWARN 576/24), με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλομένους στην περιοχή, για τον παράνομο χαρακτήρα της τουρκικής NAVTEX λόγω μη αρμοδιότητας βάσει των παραπάνω αιτιάσεων, πλην όμως αναγγέλουν τις εργασίες του ειδικού πλοίου πόντισης καλωδίων στην υπόψη περιοχή, η οποία βρίσκεται εντός ελληνικής δικαιοδοσίας και υφαλοκρηπίδας.
Κατά παρόμοιο τρόπο , ενεργεί και η αρμόδια αρχή της Κύπρου (JRCC LARNACA) για το χρονικό διάστημα 22 Ιουνίου-3 Ιουλίου…
Υπόψιν, ότι το ποντιζόμενο καλώδιο αφορά τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ιταλίας, Γαλλίας (ιδιωτικές εταιρείες, Elletra TLC-SPA)
Σάββατο 28 Ιουνίου- Τρίτη 23 Ιουλίου.
Το ιταλικό ειδικό πλοίο C/S Telliri, ποντίζει το ειδικό καλώδιο, τόσο εντός Κυπριακής ΑΟΖ, εντός δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και εντός καθορισμένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ.
Κατά τη διάρκεια της πόντισης των καλωδίων, εντός τμήματος δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και εντός ΑΟΖ παρανόμου τουρκολυβικού συμφώνου, “παρακολουθείται-συνοδεύεται” από δύο τουρκικές κορβέττες και από μεγαλύτερη απόσταση, από την ΠΚ του ΠΝ μας “ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ”.
Να σημειωθεί, ότι το ιταλικό πλοίο, για την πόντιση των καλωδίων στο τμήμα του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου ΑΟΖ, αιτήθηκε άδεια για την εκτέλεση των εργασιών και από τον σταθμό της Αττάλειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την άσκηση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων..!!..

Τρίτη 9 Ιουλίου-Τετάρτη 10 Ιουλίου

Σύνοδος κορυφής στην Ουάσιγκτον – Η.Π.Α. για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) , με την παρουσία των ηγετών των κ-μ της συμμαχίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου, παραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη , όπου πιθανόν συζητήθηκαν, άγνωστο σε ποιό εύρος, και τα ελληνοτουρκικά.
Κατόπιν ύστερων δηλώσεων Ερντογάν , οι οποίες ουδέποτε μέχρι στιγμής διαψεύστηκαν από κυβερνητικής μας πλευράς, εν όψει της παράλληλης θλιβερής 50χρονης επετείου της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του 37% της Κύπρου, μεταξύ των δύο ηγετών, φέρεται να διεμείφθησαν τα εξής:
Ο Ερντογάν, ρώτησε τον ΠΘ μας, καθόσον έμαθε ότι θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο, εάν πρότίθεται να κάνει προκλητικές δηλώσεις… Ο ΠΘ μας φέρεται να του απάντησε όχι, ότι δεν σκοπεύει να κάνει προκλητικές δηλώσεις και ο Ερντογάν του είπε, “ε, τότε, μπορείς να πας”…
Αν τα παραπάνω λοιπόν αληθεύουν ( οι υπόψη δηλώσεις Ερντογάν δεν διαψεύθηκαν), το εν λόγω γεγονός, παραμένει ακραία προσβλητικό για τη χώρα μας και τον ανώτερο πολιτειακό λειτουργό της, καθόσον με τον τρόπο που διεμήφθει η εν λόγω συνομιλία, φέρεται ο Ερντογάν, να δίνει “άδεια” στον ΠΘ μας, για να μεταβεί στην Κύπρο, υπό προϋποθέσεις…

Δευτέρα 15 – Τρίτη 16 Ιουλίου

Επίσημη επίκεψη του ΥΠΑΜ μας , στην Κύπρο, σε ημερομηνία που συνέπεσε με τα 50 χρόνια από την εκδήλωση πραξικοπήματος Σαμψών, κατά Μακαρίου, από την τότε χουντική κυβέρνηση Ιωαννίδη. ΟΙ δηλώσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θεωρούνται από τις τουρκικές αρχές ως εμπρηστικές , προκαλώντας υπέρμετρες τουρκικές αντιδράσεις και οξεία ρητορική εκ μέρους των τουρκικών αρχών..
Έφτασαν μάλιστα, να ζητήσουν από τον ΠΘ μας, να “συμαζέψει τον ΥΠΑΜ”, καθόσον σπείρει διχόνοια, μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας-Τουρκίας), ενώ δεν έλλειψαν ξανά οι γνωστές οξύτατες ρητορικές, του στυλ, “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”..
Μέχρι και σήμερα, δεν υπήρξαν ανοιχτές δηλώσεις στήριξης και εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση στο πρόσωπο του ΥΠΑΜ και πλήρους σύμπλευσης με τις υπόψη δηλώσεις του.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top