GuidePedia

0










Πλούσιος και βαθιά… πολιτικοποιημένος ο σημερινός ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ, που όμως, από βίτσιο, δεν θα μπορούσε παρά να «φωτίσει» (illuminate) μια διάσταση των γεωπολιτικά επηρεαζόμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κατά τα άλλα, το συνέδριο της ΝΔ επιτρέπει ένα ταξίδι στα εσωτερικά «της συντηρητικής παράταξης», με τερματισμό… «στα άκρα» του πολιτικού φάσματος και της επιπτώσεις των επιδόσεών τους. Τρέλα σκέτη σας λέμε.

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΙΖ
Το DP πληροφορείται, ότι οι παραδόσεις υλικού στο πλαίσιο εξοπλιστικού προγράμματος μείζονος επιχειρησιακής σημασίας, έχουν… κολλήσει. Το ενδιαφέρον είναι όμως, ότι αυτό δεν οφείλεται σε οποιοδήποτε πρόβλημα της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά συνδέεται με την ημερομηνία παραγραφής υποθέσεων που αφορούν το παρελθόν. Ηθικόν δίδαγμα: καλό το περιώνυμο γεωπολιτικό κριτήριο, αρκεί να μην αποβαίνει σε βάρος του επιχειρησιακού και όλα μαζί να έπονται του… δικαστικού! Παρακαλείστε για τις ενέργειές σας, που θα έλεγαν και στην εσωτερική αργκό… και μη σκεφτεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν καταλαβαίνει τι λέμε.

Ο «ΛΑΛΑΚΗΣ» ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ… ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
Στον Στέφανο Κασσελάκη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο 15ο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο. Έκανε λόγο για «εισαγόμενο αρχηγό». Είπε επίσης ότι προσβάλλει Δημοκρατία και θεσμούς, όμως αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Εμμονικοί ως γνωστόν με τις παλιές ταινίες, άντε μέχρι τις αρχές των 90s, μας ήρθε στο μυαλό το… αριστούργημα «Λαλάκης ο Εισαγόμενος». Ταινία του 1984 με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Νίκο Παπαναστασίου (μην ψαρώνετε, τα βασικά θυμόμαστε κι εμείς, «γκουγκλάρισμα έπεσε). Πλάκα θα έχει να ξέχασε ο πρωθυπουργός τους καλούς του τρόπους και η αναφορά να ήταν μια συγκεκαλυμμένη και μη πολιτικώς ορθή… μετονομασία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από «Στέφανος» σε «Λαλάκης».

ΟΙ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΗΣ ΝΔ
Άντε τώρα να πείσει κανείς τους καχύποπτους και τους πολιτικούς συνωμοσιολόγους, ότι ο εναγκαλισμός του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή κατά την προσέλευσή τους στο συνέδριο της ΝΔ, ήταν τυχαίος. Δεν ήταν και λίγοι οι παριστάμενοι, από απλά στελέχη του κόμματος μέχρι πολιτευτές -ακόμα- και υπουργούς, ήταν εκεί για να τους χαιρετίσουν. Ο εκσυγχρονιστής Κυριάκος με κουλτούρα Δημοκρατικού φιλελεύθερου από το Αμέρικα (εκεί τους λένε αριστερούς βέβαια…) έκανε Αντώνη και Κώστα να συνειδητοποιήσουν ότι όσα τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.

Πιστοί μουγκοί στρατιώτες;
Ενδιαφέρον έχει και η διαρροή ότι θα παραμείνουν σιωπηλοί. Καλά για τον Κώστα Καραμανλή δεν κάνει και τόση εντύπωση, καθώς σχετικά πρόσφατα έχει βγει από την κατάσταση… υπερδεκαετούς αφωνίας, για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί ακόμα και δεν είναι σίγουρο ότι θα εντοπίσει κάτι και ο ιστορικός του μέλλοντος. Ο Αντώνης Σαμαράς, αντιθέτως, πολύ πρόσφατα ξιφούλκησε γενικότερα εναντίον κεντρικών επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα «ομόφυλα» που τελικά ψηφίστηκε. Τι θα κάνουν όμως εν όψει Ευρωεκλογών; Πάλι θα ακούσουμε λογικά για τους «πιστούς στρατιώτες της παράταξης».

Η τρεχάλα Γκρίνμπεργκ να μην υπάρξει μήνυμα… προς λήψη
Φαίνεται ότι προς το παρόν ισχύει το ότι αμφότεροι οι πρώην αρχηγοί της ΝΔ και πρωθυπουργοί, αφενός δεν θα ήθελαν να χρεωθούν από τον κόσμο της παράταξης ότι υπονόμευσαν την ηγεσία. Για να ειπωθεί αυτό βέβαια, θα πρέπει να έχει πρώτα βγει ο Κυριάκος το βράδυ των Ευρωεκλογών και να πει στις δηλώσεις του «μήνυμα ελήφθη». Διότι αυτό θα συμβαίνει ότι… έπεσε ξανάστροφη από το εκλογικό σώμα (κάτω από το 30%;) και ότι οι δυο πρώην δεν είχαν και τόσο άδικο να προειδοποιούν για τα παιχνίδια «με το DNA της παράταξης». Μετά θα έχουν αλλάξει τα κόζα, που λέει και το πεζοδρόμιο. Αυτό τρέχει να προλάβει ο Γκρίνμπεργκ.

Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΝΔ…
Ο Αντώνης λοιπόν και ο Κώστας έκαναν μούτρα στον Κυριάκο, ο οποίος το ΄χει αντιληφθεί το σενάριο. Δεν έχασε λοιπόν την ευκαιρία και προσπάθησε με όμορφα λόγια να κατευνάσει την οργή της δυσαρεστημένης παραδοσιακής εκλογικής πελατείας του κόμματος. Πολλοί εξ αυτών θα μπορούσε να θεωρηθεί εύσχημα ότι εντάσσονται στην… παραδοσιακή σφαίρα επιρροής των δυο «γκρινιάρηδων». Η διατύπωση που επελέγη έχει ενδιαφέρον και σημασία…

«Η προσαρμοστικότητα ανήκει και αυτή στα χαρακτηριστικά μας. Δεν περιχαρακωθήκαμε πίσω από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Μπορώ να βλέπω γύρω μου πολλούς αγωνιστές που ήταν πάντα ΝΔ. Βλέπω και πολλούς που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν ΝΔ, χωρίς τίποτα να μας χωρίζει, αλλά να μας ενώνει ο κοινός σκοπός. Αυτή η παράταξη φάνηκε η πιο ανθεκτική από όλες. Εμείς έχουμε τη γενναιότητα της αυτοκριτικής σε αντίθεση με άλλους. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας έκαναν κυρίαρχη δύναμη του τόπου και το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη».

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα
«Ουάου» που θα έλεγε και ο Γιάνης με το ένα «ν». Η «προσαρμοστικότητα» θα μπορούσε να περιγράφει την ενότητα της ΝΔ παρά τις διαφωνίες, αυτή που με τη βοήθεια των διαλυτικών φαινομένων που έπληξαν τα δυο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει οδηγήσει σχεδόν σε πολιτική ηγεμονία στην Ελλάδα και το «double score» που λένε και οι μπασκετικοί (σ.σ. και ο Κυριάκος μέσα σε αυτούς ως γνωστόν), δεν αποκλείεται να ξανακάνει την εμφάνισή του στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Θουκυδίδης και στη ΝΔ
Θα μπορούσε όμως να σημαίνει και προσαρμογή στη νέα εποχή. Όπως τη βλέπει ο Κυριάκος και η εμπλουτισμένη από σημιτικούς πασοκογενείς εκσυγχρονιστική παρέα του. Άλλη δυνητική ερμηνεία είναι, ότι η «προσαρμογή» να είναι ολίγον… θουκυδίδειος! Δηλαδή αφορά την ικανότητα του αδύναμου να προσαρμόζεται στη βούληση του ισχυρού και αυτό να διαφυλάσσει την ενότητα του κόμματος. Εάν επικρατήσει όμως αυτή η ερμηνεία, τότε οι πρώην θα έχουν λόγο να αισθάνονται προσβεβλημένοι από τον «νυν» και να ορκίζονται ήδη μεταξύ τους να του κόψουν το συντομότερο το «αεί». Λέγοντας στο τέλος και ένα ξεγυρισμένο «ΑΜΗΝ».

ΤΑ… ΑΚΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΟΙ
Εκεί λοιπόν που ο Κυριάκος βλέπει νέους συνοδοιπόρους που εντάσσονται στη ΝΔ, οι άλλοι δύο βλέπουν «νόθευση παραταξιακού DNA». Εξ ου και όσο αυξάνει η διείσδυση στο πολιτικό Κέντρο, τόσο οι μεγάλες διαρροές από τα δεξιά αυξάνονται. Γι’ αυτό ο Κυριάκος επεφύλασσε στον συνονόματό του τον Βελόπουλο «θερμές κουβέντες». Του είπε χωρίς να τον κατονομάσει, ότι «να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία, ενώ πουλάς κηραλοιφές και χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά μέγιστη πολιτική εξαπάτηση». Καταλάβατε ποιος είναι ο χαρακτηρισμός που του… απένειμε, βάζοντας απλά το «πολιτικό» μπροστά! Αυτό θυμίζει το συχνά πυκνά υποστηριζόμενο πλέον, που περιγράφει τον «πατριωτισμό» ως «καταφύγιο»… και ο νοών νοήτω.

Ο επικίνδυνος όμως αντίπαλος που δουλεύει συστηματικά για να του λεηλατήσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και ευελπιστεί να καταγράψει στις εκλογές διψήφιο ποσοστό, δεν μασάει από τέτοια! Δεν είναι δα και ο πρώτος που τα λέει, αλλά ο… αφέντης λαός φαίνεται ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- τον επιβραβεύει. Από κάποια άποψη λοιπόν, τέτοιες αναφορές θα μπορούσαν ακόμα και να επιταχύνουν τις διαρροές, αντί να βοηθούν στην ανάσχεσή τους. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει αυτό! Μην είναι και αντιπαραγωγικό λοιπόν…

Σοφές διδαχές του «κατά Καρατζαφέρη» ευαγγελίου…
Όσον αφορά την προοπτική διψήφιου ποσοστού του συνονόματου, εάν συμβεί, θα τον καταστήσει ισχυρό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων. Γενικότερα, εάν επαληθευθεί η ισχυρή ανοδική δυναμική που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Αυτός ο Κυριάκος λοιπόν, ξεδιπλώνει τη στρατηγική του, έχοντας διδαχθεί από τα σφάλματα που οδήγησαν σε πολιτική εξαφάνιση το ΛΑΟΣ και τον Γιώργο Καρατζαφέρη! Αν και δεν είναι λίγοι που ισχυρίζονται, ότι οι σχέσεις των δυο Κυριάκων είναι «πολύ ελεγχόμενες» και «ρυθμισμένες». Χωρίς αυτό να οφείλεται στη συνωνυμία.

…και ο Μήτσος ο Κουτσούμπας
Μέσα σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα, μάλλον καθίσταται αυταπόδεικτο για ποιον λόγο δεν χρειάστηκε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να μας προκύψει πρώτος σε δημοφιλία ο γάμα γάμα του ΚΚΕ. Ο συμπαθής Μήτσος, ο Κουτσούμπας, έκανε την έκπληξη σε δημοσκόπηση και βγήκε πρώτος. Άντε, με το καλό και καταλληλότερος. Τέτοιο κατόρθωμα μόνο ένα «καταπράσινο» (από οικολογικής και μη απόψεως) ΜΜ μπορούσε να πετύχει. Κι όσοι κακεντρεχείς κάθονται και σχολιάζουν ότι «τα άκρα» θα ανέβουν κι άλλο, με προφανείς γεωπολιτικές επιπτώσεις, η απάντηση είναι: Ποια άκρα! Εδώ έχουμε εξαντλήσει τη συστημικότητα…

ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Αφήστε που έρχεται φουριόζος και ο Τραμπ. Εκτός κι αν παίξει ρόλο ο τρόμος των Ρεπουμπλικάνων ότι τους προειδοποιεί ο Θεός να μετανοήσουν, με τον σεισμό στη Νέα Υόρκη και με την επερχόμενη… έκλειψη ηλίου της Δευτέρας. Με τους Δημοκρατικούς να ανταπαντούν ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι πολύ κοντά σε γήπεδο γκολφ που ανήκει στον Ντόναλντ (όχι τον Ντακ). Σας τον κάψαμε τον εγκέφαλο ή όχι ακόμα; Καλό ΣΚ σε όλους. Υγιαίνετε. Καλημέρα σας!

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top