GuidePedia

0

Τα αντίποινα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ δεν πραγματοποιήθηκαν μόνα τους. Οι στρατηγικοί εταίροι Ρωσία και Κίνα έχουν την πλάτη της Τεχεράνης και ο ρόλος τους στη σύγκρουση της Δυτικής Ασίας θα αυξηθεί μόνο εάν οι ΗΠΑ δεν κρατήσουν το Ισραήλ υπό έλεγχο.

Πέπε Εσκομπάρ
Λίγο περισσότερο από 48 ώρες πριν από το εναέριο μήνυμα του Ιράν προς το Ισραήλ στον ουρανό της Δυτικής Ασίας, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επιβεβαίωσε, στα πρακτικά, αυτό που μέχρι στιγμής ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, σιωπηλή διπλωματική συνομιλία:

Η ρωσική πλευρά διατηρεί επαφή με τους ιρανούς εταίρους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε: «Παραμένουμε σε συνεχή επαφή [με το Ιράν]. Νέες εις βάθος συζητήσεις για όλο το φάσμα των θεμάτων που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή αναμένονται επίσης στο εγγύς μέλλον στις χώρες BRICS».

Στη συνέχεια σκιαγράφησε τη Μεγάλη Εικόνα:

Η συνενοχή με τις ισραηλινές ενέργειες στη Μέση Ανατολή, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής της Ουάσιγκτον, γίνεται με πολλούς τρόπους η βασική αιτία νέων τραγωδιών.

Εδώ, συνοπτικά, είχαμε τον κορυφαίο διπλωματικό συντονιστή της Ρωσίας με τις BRICS – τη χρονιά της ρωσικής προεδρίας του πολυπολικού οργανισμού – να στέλνει έμμεσα μηνύματα ότι η Ρωσία έχει την πλάτη του Ιράν. Το Ιράν, πρέπει να σημειωθεί, μόλις έγινε πλήρες μέλος των BRICS+ τον Ιανουάριο.
Το εναέριο μήνυμα του Ιράν αυτό το Σαββατοκύριακο το επιβεβαίωσε στην πράξη: τα συστήματα καθοδήγησης πυραύλων χρησιμοποίησαν το κινεζικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Beidou καθώς και το ρωσικό σύστημα GLONASS.
Αυτές είναι οι πληροφορίες Ρωσίας-Κίνας που οδηγούν από πίσω και ένα γραφικό παράδειγμα των BRICS+ εν κινήσει.

Το «μένουμε σε συνεχή επαφή» του Ryabkov καθώς και οι δορυφορικές πληροφορίες πλοήγησης επιβεβαιώνουν τη βαθιά αλληλένδετη συνεργασία μεταξύ της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας και του αμοιβαίου στρατηγικού εταίρου τους, του Ιράν. Με βάση την τεράστια εμπειρία στην Ουκρανία, η Μόσχα γνώριζε ότι η βιβλική ψυχοπαθητική γενοκτονική οντότητα θα συνέχιζε να κλιμακώνεται εάν το Ιράν συνέχιζε να ασκεί «στρατηγική υπομονή».

Η μεταμόρφωση της «στρατηγικής υπομονής» σε μια νέα στρατηγική ισορροπία έπρεπε να πάρει κάποιο χρόνο - συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών υψηλού επιπέδου με τη ρωσική πλευρά. Εξάλλου, ο κίνδυνος παρέμεινε ότι η ισραηλινή επίθεση εναντίον της κατοικίας του ιρανικού προξενείου/πρεσβευτή στη Δαμασκό θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί το remix του 2024 για τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου.

Και μην ξεχνάτε τα στενά του Ορμούζ

Η Τεχεράνη κατάφερε να ανατρέψει τις μαζικές δυτικές ψυχολογικές επιχειρήσεις με στόχο να την ωθήσει σε ένα στρατηγικό λάθος.

Το Ιράν ξεκίνησε με ένα αριστούργημα λανθασμένης κατεύθυνσης. Καθώς το αμερικανο-ισραηλινό πορνό φόβου βγήκε από τους χάρτες, τροφοδοτούμενο από απειλητικές δυτικές «πληροφορίες», το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) έκανε μια γρήγορη πλάγια κίνηση, καταλαμβάνοντας ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ισραηλινής ιδιοκτησίας κοντά στα στενά του Ορμούζ.

Αυτός ήταν ένας εξαιρετικά κομψός ελιγμός – υπενθυμίζοντας στη συλλογική Δύση την κυριαρχία της Τεχεράνης στα στενά του Ορμούζ, ένα γεγονός ασύγκριτα πιο επικίνδυνο για ολόκληρο τον δυτικό οικονομικό πύργο από τραπουλόχαρτα από οποιοδήποτε περιορισμένο χτύπημα στο «αεροπλανοφόρο» τους στη Δυτική Ασία. Αυτό συνέβη ούτως ή άλλως.

Και για άλλη μια φορά, με ένα βαθμό κομψότητας. Σε αντίθεση με αυτόν τον «ηθικό» στρατό που ειδικεύεται στη δολοφονία γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων και βομβαρδίζοντας νοσοκομεία, τζαμιά, σχολεία, πανεπιστήμια και ανθρωπιστικές συνοδείες, η ιρανική επίθεση στόχευσε βασικές ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες όπως οι αεροπορικές βάσεις Nevatim και Ramon στο Negev και ένα κέντρο πληροφοριών στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν - τα τρία κέντρα που χρησιμοποίησε το Τελ Αβίβ στην επίθεση του στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό.

Αυτή ήταν μια εξαιρετικά χορογραφημένη παράσταση. Πολλαπλά σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης έδωσαν στο Τελ Αβίβ άφθονο χρόνο για να επωφεληθεί από τις πληροφορίες των ΗΠΑ και να εκκενώσει μαχητικά αεροσκάφη και προσωπικό, το οποίο ακολουθήθηκε δεόντως από μια πληθώρα στρατιωτικών ραντάρ των ΗΠΑ που συντόνιζαν την αμυντική στρατηγική.

Ήταν η αμερικανική δύναμη πυρός που συνέτριψε το μεγαλύτερο μέρος αυτού που μπορεί να ήταν ένα σμήνος 185 drones Shahed-136 - χρησιμοποιώντας τα πάντα, από αεράμυνα τοποθετημένη σε πλοία έως μαχητικά αεροσκάφη. Το υπόλοιπο καταρρίφθηκε πάνω από την Ιορδανία από τον στρατό του Μικρού Βασιλιά – ο αραβικός δρόμος δεν θα ξεχάσει ποτέ την προδοσία του – και στη συνέχεια από δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη.

Οι άμυνες του Ισραήλ ήταν de facto κορεσμένες από τον συνδυασμό αυτοκτονίας-βαλλιστικού πυραύλου. Στο μέτωπο των βαλλιστικών πυραύλων, αρκετοί διαπέρασαν τον πυκνό λαβύρινθο της αεράμυνας του Ισραήλ, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται επίσημα εννέα επιτυχημένα χτυπήματα - αρκετά ενδιαφέρον, όλα αυτά έπληξαν εξαιρετικά σχετικούς στρατιωτικούς στόχους.

Όλη η παράσταση είχε τον προϋπολογισμό ενός μεγάλου blockbuster. Για το Ισραήλ - χωρίς καν να υπολογίζεται η τιμή των αμερικανικών, βρετανικών και ισραηλινών αεροσκαφών - μόνο το πολυεπίπεδο σύστημα αναχαίτισης του επανέφερε τουλάχιστον 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο. Ιρανικές στρατιωτικές πηγές υπολογίζουν το κόστος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων τους σε μόλις 35 εκατομμύρια δολάρια - 2,5% των δαπανών του Τελ Αβίβ - κατασκευασμένα με πλήρη εγχώρια τεχνολογία.

Μια νέα σκακιέρα της Δυτικής Ασίας

Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για το Ιράν να μετατρέψει τελικά τη στρατηγική υπομονή σε σοβαρή αποτροπή, στέλνοντας ένα εξαιρετικά ισχυρό και πολυεπίπεδο μήνυμα στους αντιπάλους του και αλλάζοντας αριστοτεχνικά το παιχνίδι σε ολόκληρη τη σκακιέρα της Δυτικής Ασίας.

Εάν οι βιβλικοί ψυχοπαθείς εμπλακούν σε έναν πραγματικό θερμό πόλεμο εναντίον του Ιράν, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα στην κόλαση το Τελ Αβίβ να μπορεί να αναχαιτίσει εκατοντάδες ιρανικούς πυραύλους - τους υπερσύγχρονους που αποκλείστηκαν από την τρέχουσα παράσταση - χωρίς έναν μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης που εκτείνεται σε αρκετές ημέρες. Χωρίς την ομπρέλα όπλων και κεφαλαίων του Πενταγώνου, η ισραηλινή άμυνα δεν είναι βιώσιμη.

Θα είναι συναρπαστικό να δούμε τι μαθήματα θα πάρει η Μόσχα από αυτή την αφθονία των φώτων στον ουρανό της Δυτικής Ασίας, με τα πονηρά μάτια της να παίρνουν την ξέφρενη ισραηλινή, πολιτική και στρατιωτική σκηνή, καθώς η θερμότητα συνεχίζει να ανεβαίνει στον βάτραχο που βράζει αργά - και τώρα ουρλιάζει.
Όσο για τις ΗΠΑ, ένας πόλεμος της Δυτικής Ασίας – τον οποίο δεν έχουν σχεδιάσει οι ίδιες – δεν ταιριάζει στα άμεσα συμφέροντά τους, όπως επιβεβαίωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένας παλιομοδίτης υποστηρικτής του βαθέως κράτους:

Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει οριστικά την περιοχή ως πετρελαιοπαραγωγό περιοχή και να αυξήσει αστρονομικά την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα που θα συντρίψουν την παγκόσμια οικονομική δομή. Είναι πιθανό ότι το τραπεζικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε ομοίως να καταρρεύσει εάν η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί στα 900 δολάρια το βαρέλι εάν το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής διακοπεί ή καταστραφεί.

Δεν είναι περίεργο ότι ο συνδυασμός Μπάιντεν, λίγες ημέρες πριν από την ιρανική απάντηση, ικέτευε μανιωδώς το Πεκίνο, το Ριάντ και την Άγκυρα, μεταξύ άλλων, να συγκρατήσουν την Τεχεράνη. Οι Ιρανοί θα μπορούσαν ακόμη και να συμφωνήσουν – αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε επιβάλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να ηρεμήσει την περιφερειακή καταιγίδα. Η Ουάσιγκτον ήταν βουβή.

Το ερώτημα τώρα είναι αν θα παραμείνει βουβό. Ο Mohammad Bagheri, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, πήγε κατευθείαν στο θέμα:
Έχουμε μεταφέρει ένα μήνυμα στην Αμερική μέσω της ελβετικής πρεσβείας ότι οι αμερικανικές βάσεις θα γίνουν στρατιωτικός στόχος εάν χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές επιθετικές ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος. Θα το θεωρήσουμε αυτό ως επιθετικότητα και θα ενεργήσουμε αναλόγως.

Το δίλημμα των ΗΠΑ επιβεβαιώνεται από τον πρώην αναλυτή του Πενταγώνου Michael Maloof:

Έχουμε περίπου 35 βάσεις που περιβάλλουν το Ιράν και, ως εκ τούτου, καθίστανται ευάλωτες. Προορίζονταν να είναι αποτρεπτικά. Είναι σαφές ότι η αποτροπή δεν είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τώρα γίνονται η αμερικανική «αχίλλειος πτέρνα» λόγω των τρωτών σημείων τους στην επίθεση.

Όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά για το πώς ο συνδυασμός ΗΠΑ-Ισραήλ θα προσαρμοστεί στη νέα ιρανικής κατασκευής αποτρεπτική πραγματικότητα. Αυτό που απομένει, για την ιστορική στιγμή, είναι η έγκυος με νόημα εναέρια επίδειξη του μουσουλμανικού Ιράν που εξαπολύει μόνος του εκατοντάδες drones και πυραύλους στο Ισραήλ, ένα κατόρθωμα που γιορτάζεται σε όλα τα εδάφη του Ισλάμ. Και ειδικά από τον ταλαιπωρημένο αραβικό δρόμο, υποταγμένο από τις ετοιμόρροπες μοναρχίες που συνεχίζουν να συνεργάζονται με το Ισραήλ πάνω στα πτώματα των Παλαιστινίων της Γάζας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top