GuidePedia

0

Η διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών εξακολουθεί να προκαλεί σωρεία αντιδράσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (ο Στέφανος Κασσελάκης υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία) έκλεισε με ανάγνωση μηνύματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία των Τεμπών: «Είναι λυπηρό το γεγονός πως οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάζονται να προσφύγουν στην Ευρώπη για να βρουν το δίκιο τους. Είναι αναμενόμενο ο κύριος Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησης του.

Έστω και την ύστατη στιγμή τον καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του, να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων».

Προηγουμένως, τον σεβασμό της υπεροχής του ενωσιακού Δικαίου, “που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη” η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, ζητούν από τη Βουλή, η Μαρία Καρυστιανού και Π. Ασλανίδης, γονείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, με αίτημά τους ενώπιον του προεδρείου της Βουλής, η κ. Καρυστιανού και ο κ. Ασλανίδης αιτούνται να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της ΕΕ που έχουν άμεσο αποτέλεσμα, και “να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 Σ, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ”. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε για την άρση της ασυλίας του: «Συμφωνώ και επαυξάνω» αναφερόμενος στο αίτημα των συγγενών.

Χτες, η Μαρία Καρυστιανού, που έχασε το παιδί της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθήλωσε το Ευρωκοινοβούλιο και καταχειροκροτήθηκε. Μάλιστα, με την χτεσινή της ομιλία πέτυχε την θετική ανταπόκριση της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ψήφισε υπέρ του να αφήσει ανοιχτή την αναφορά, προκειμένου να ανοίξει ένας δρόμος για την δικαίωση των θυμάτων.
Επίθεση Άδωνι στην Ευρωπαία εισαγγελέα

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών, σήκωσε τους τόνους επικρίνοντας τις δηλώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην ERT ανέφερε πως «όσον αφορά την παρέμβαση της ευρωπαίας εισαγγελέως όμως, που είπε να αλλάξει το Σύνταγμα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ την επέμβαση της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει».

Και συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης «εγώ δηλαδή δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας».

«Έχει θεσμικό ρόλο και μίλησε με ιταμό ύφος σε μία ανεξάρτητη κυρίαρχη Δημοκρατία. Ήταν παντελώς απαράδεκτη και απορώ πως ο κόσμος δε βλέπει πόσο απαράδεκτο είναι, ένας άνθρωπος που έχει αξίωμα δημόσιο να παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο σε ένα κυρίαρχο κράτος» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Να σημειωθεί πως από την πρόσφατη δημόσια δήλωση του προέδρου της Ένωσης Παναγιώτη Δανιά για τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών διαφοροποιούνται δύο τακτικά μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Αναλυτικά όσα αναφέρουν στη σχετική δήλωσή τους:

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Βασίλης Φαϊτάς και Βανέσσα-Παναγιώτα Ντέγκα δηλώνουμε ότι η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Παναγιώτη Δανιά κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, δεν εξυπηρετεί την υπόθεση της αναζήτησης της αλήθειας, σε μια περίοδο που οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του κράτους δικαίου και συγκαλύψεις.

Η δήλωση αυτή, απαξιωτική για την απώλεια των συγγενών των θυμάτων, δεν απηχεί τη θέση των διοικητικών δικαστών, που στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πλήρη διελεύκανση του εγκλήματος και απόδοση όλων των ευθυνών που προκύπτουν». Τη δήλωση υπογράφουν οι Βασίλης Φαϊτάς, Εφέτης ΔΔ και η Βανέσσα-Παναγιώτα Ντέγκα, Πρόεδρος Πρωτοδικών ΔΔ.

Αντίδραση του Μαξίμου

Χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διεξαχθεί η συζήτηση και ψήφιση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Το γεγονός έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει παραστεί σε αντίστοιχες κοινοβουλευτικές συζητήσεις». Ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου.

Η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε η συνεδρίαση της Τετάρτης (20 Μαρτίου) να ξεκινήσει στις 9:30 και η συζήτηση επί του πορίσματος να οργανωθεί με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους. Τον λόγο, επιπροσθέτως, θα λάβουν φυσικά όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα θελήσουν να τοποθετηθούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές και η συζήτηση θα διεξαχθεί σε τρεις κύκλους

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών βουλευτών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές. Ο πρώτος κύκλος των ομιλητών – βουλευτών θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και ο ανεξάρτητος βουλευτής που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους θα συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει υπουργός ο οποίος θα οριστεί.

«Ο κύριος Μητσοτάκης αγνοεί επιδεικτικά την κραυγή αγωνίας των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών όπως και τις καταγγελίες τους για συγκάλυψη του εγκλήματος. Είναι λογικό επομένως να επιλέξει να αποδράσει από την αυριανή συζήτηση στη Βουλή», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, καλούσε τον πρωθυπουργό «να μη διανοηθεί να κρυφτεί πίσω από τους υπουργούς του» καλώντας τον να έρθει στη Βουλή «και να απολογηθεί για την απόπειρα συγκάλυψης».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top