GuidePedia

0


Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ευρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, η Μόσχα ελέγχει εξολοκλήρου τις ροές των Σιτηρών προς ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο, ενός συστατικού που είναι βασικό στην ανθρώπινη διατροφή

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για μια πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η οποία πλήξει κυρίως την Ευρώπη, την οποία ως γνωστόν, “σκοτώνονται” στην κυριολεξία ποιος θα την προμηθεύει ενέργεια, Σιτάρι και άλλα αγαθά, για ευνόητους λόγους.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ευρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, η Μόσχα ελέγχει εξολοκλήρου τις ροές των Σιτηρών προς ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο, ενός συστατικού που είναι βασικό στην ανθρώπινη διατροφή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προμήθειες σιτηρών στις χώρες της Ευρώπης από την ρωσική επικράτεια έχουν αυξηθεί 2,5 φορές από το προηγούμενο έτος.

Στο πλαίσιο αυτή η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση εισαγωγής ρωσικού σιταριού, ενώ το 2023 διπλασίασε την εισερχόμενη ποσότητα που ελάμβανε έως τώρα φτάνοντας τους 160 χιλ τόνους.
Η χώρα μας εισάγει επίσης από την Ρωσία καλαμπόκι, το οποίο και σε αυτό έχουμε διπλάσια ποσότητα εισαγωγής , που μεταφράζεται σε 26,2 χιλ. τόνους.

Η Μόσχα απέστειλε το προηγούμενο έτος 2,23 εκατ. τόνους σιτηρών και οσπρίων στις χώρες της Ευρώπης, που αφορά αύξηση κατά 2,5 φορές σε σχέση με το 2022.

Η ρωσική Ένωση Σιτηρών ανακοίνωσε, ότι σιτάρι έδωσε σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες με σειρά ποσότητας: Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα, καθώς και την Λετονία.

Με λίγα και απλά λόγια η Ελλάδα, εξαρτάται από το ρωσικό Σιτάρι, όπως εξαρτάται και από το φυσικό αέριο, από την χώρα αυτή, και σε μια ενδεχόμενη μείωση των ποσοτήτων, σε Σιτάρι και καλαμπόκι, θα έχουμε τρομερό πρόβλημα.
Η εξάρτηση αυτού του δημητριακού είναι βασικό συστατικό στο ψωμί και σε εκατοντάδες άλλα είδη που βλέπουμε στα Σούπερ Μάρκετ και άλλα μαγαζιά.

Η Τουρκία επιδιώκει συνεργασία με την Ρωσία για το Σιτάρι

Παίζοντας τα δικά της νεο-οθωμανικά παιχνίδια, οι Τούρκοι έχουν από πολύ κοντά την Μόσχα, ( όπως και την Ουκρανία για άλλους λόγους-κινητήρες UAV), εξασφαλίζοντας μεγάλες ποσότητες ρωσικού Σιταριού, μέρος του οποίου ενδέχεται να μεταπωλούν σε χώρες της Αφρικής, Μέσης Ανατολής και αλλού.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ανέφερε ότι η Τουρκία, μαζί με τον ΟΗΕ, αναπτύσσει μια σειρά από προτάσεις για την παράδοση τροφίμων σε χώρες που έχουν ανάγκη.

Για αυτό και η Άγκυρα βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα, ενώ η επανέναρξη της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα στην αρχική της μορφή σε μια κατάσταση συνεχιζόμενων εχθροπραξιών φαίνεται δύσκολη. μια πηγή στην τουρκική πρωτεύουσα που συμμετέχει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού Ναυτικού, Ντμίτρι Πλετεντσούκ, παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να διασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια της διέλευσης των πλοίων μέσω προσωρινών διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο επισιτιστικός πόλεμος που ακολουθεί αυτόν της Ουκρανίας, είναι το ίδιο καταστροφικός, και επηρεάζει ήδη δεκάδες χώρες στην Ευρώπη και εκατοντάδες σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.

Ρωσία και Ουκρανία είναι οι σιτοβολώνες του πλανήτη μας , μαζί με το Καναδά και τις ΗΠΑ, αφού ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής Σιταριού.
Όποια χώρα δεν προνοήσει για όλα αυτά που έρχονται μετά τις εξελίξεις σε Σουέζ, Ερυθρά Θάλασσα, Γάζα, και Ουκρανία, απλά θα υποστεί μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική και εμπορική κρίση που θα την γονατίσει. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top