GuidePedia

0


Το Ιράν έστειλε το αντιτορπιλικό Alborz, στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως μετέδωσε το πρωί το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim το πλοίο διέσχισε το στενό Bab-el-Mandeb και βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου έχει αποστολή περιπολίας.

Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν δεν έδωσε συγκεκριμένους λόγους για την ανάπτυξη του πολεμικού πλοίου, αλλά σημείωσε ότι ιρανικά πολεμικά σκάφη επιχειρούσαν στην περιοχή από το 2009. «Το αντιτορπιλικό Alborz εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα περνώντας από την πλωτή οδό Bab al-Mandeb που συνδέεται με τον Κόλπο του Άντεν στον Ινδικό Ωκεανό», ανέφερε η υπηρεσία του ιρανικού επιτελείου. Πρόσθεσε ότι ο ναυτικός στόλος του Ιράν επιχειρεί στην περιοχή «για να εξασφαλίσει θαλάσσιες οδούς, να απωθήσει πειρατές, μεταξύ άλλων σκοπών από το 2009».

Σε συνάντηση που είχε με διοικητές του πολεμικού ναυτικού του Ιράν τον Νοέμβριο του 2022, ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ τόνισε τότε την «ανάγκη η Τεχεράνη να ενισχύσει και να διατηρήσει την παρουσία της στα διεθνή ύδατα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου μια πολυεθνική ναυτική δύναμη κρούσης για την Ερυθρά Θάλασσα (Prosperity Guardia) μετά από μια σειρά επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που συνδέονται με το Ιράν, σε εμπορικά πλοία γεγονός που οδήγησε τις ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση από την περιοχή. Οι Χούτι δηλώνουν ότι οι επιθέσεις έγιναν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, όπου ο αριθμός των νεκρών αμάχων συνεχίζει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τους διεθνείς εμπορικούς οργανισμούς το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία παρέχει σημαντική συντόμευση μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Την Κυριακή, ελικόπτερα των ΗΠΑ άνοιξαν πυρ εναντίον ανταρτών Χούτι που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε φορτηγό πλοίο στα ανοικτά της Υεμένης, με τους αντάρτες να αναφέρουν 10 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Επικοινωνία Κάμερον-Αμπντολαχιάν

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η Βρετανία είναι «πρόθυμη να αναλάβει άμεση δράση εναντίον των Χούτι για να αποτρέψει τις απειλές για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον είχε μιλήσει νωρίτερα με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν για τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. «Κατέστησα σαφές ότι το Ιράν μοιράζεται την ευθύνη για την πρόληψη αυτών των επιθέσεων», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας την υποστήριξη της Τεχεράνης στους Χούτι.

Ο Αμπντολαχιάν επέκρινε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά ορισμένων δυτικών χωρών», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί στο ισραηλινό καθεστώς να βάλει φωτιά στην περιοχή» με τον πόλεμο στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν προηγουμένως το Ιράν ότι «εμπλέκεται βαθιά στις επιθέσεις των Χούτι».

Το Ιράν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι αντάρτες Χούτι ενεργούν μόνοι τους. Το 2021, το Alborz είχε αποκρούσει πειρατική επίθεση εναντίον δύο πετρελαιοφόρων στον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με την Τεχεράνη. Και το 2015, είχε σταλεί στο στενό «για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων» σύμφωνα πάντα με την Τεχεράνη.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top