GuidePedia

0

«Οι ειδικοί μας αναμένουν την σύγκρουση από φέτος έως σε πέντε με οκτώ χρόνια », προειδοποιεί ο Πιστόριους

ΟΓερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα Der Tagesspiegel ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προετοιμαστούν για πόλεμο με τη Ρωσία. Εξέφρασε την ανησυχία του για την επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το News.ro.

Ο πρώην βουλευτής, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «εκτεταμένες απειλές» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ακούμε σχεδόν καθημερινά απειλές από το Κρεμλίνο. Πρέπει, επομένως, να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να ξυπνήσει μια μέρα και να επιτεθεί σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Πρέπει να ξαναμάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο», προειδοποιεί.

Παρά το γεγονός ότι μια ρωσική επίθεση δεν φαίνεται πιθανή «προς το παρόν» κατά τη γνώμη του, ο Γερμανός υπουργός προειδοποιεί τους Ευρωπαίους συμμάχους του ότι η σύγκρουση δεν θα αργήσει. «Οι ειδικοί μας αναμένουν την σύγκρουση από φέτος έως σε πέντε με οκτώ χρόνια, », προειδοποιεί ο Πιστόριους.

Αρνήθηκε να μιλήσει για τα πιθανά σενάρια άμεσου πολέμου με τη Ρωσία, αλλά τονίζει ότι προετοιμάζεται για το χειρότερο, αυτή την στιγμή ψάχνει να δει τις στρατιωτικές ανάγκες της χώρας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να πολεμήσουμε έναν πόλεμο που θα ξεσπάσει», τόνισε ο Πιστόριους σε άλλη συνέντευξη, που δόθηκε στη γερμανική τηλεόραση ZDF Heute το βράδυ της Κυριακής.

Αυτές οι δηλώσεις του Πιστόριους έρχονται μετά από έγγραφο της Μπούντεσβερ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το περιοδικό Bild, που κάνει λόγο για πιθανή κλιμάκωση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Αυτό το σενάριο του γερμανικού Γενικού Επιτελείου δεν είναι από μόνο του ανησυχητικό, αλλά εμφανίζεται στο πλαίσιο έντονων ανησυχιών.

Όπως αναφέρει η Bild, ο κ. Πιστόριους, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα ή τους συμμάχους της εναντίον ενός επιτιθέμενου όπως ο ρωσικός στρατός, τονίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση».

Η Μπούντεσβερ «χρειάζεται επειγόντως όπλα, βαρύ εξοπλισμό, πυρομαχικά, αλλά και στρατιώτες», δήλωσε και η στάση του επαινέθηκε όχι μόνο από τους βουλευτές του κόμματός του, αλλά και από στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο υπεύθυνος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν δήλωσε στην Bild:

«Αυτό που λέει ο Πιστόριους είναι η πικρή αλήθεια και είναι θαρραλέο το γεγονός ότι ο υπουργός 'Αμυνας δεν την ωραιοποιεί, αλλά την εκφράζει ανοικτά. Περιγράφει όμως με αυτόν τον τρόπο και το καθήκον του: Να αλλάξει τα πράγματα, και να λάβει γι' αυτό την πολιτική υποστήριξη του κόμματός του».

Θετική ήταν η αντίδραση και του επικεφαλής του Συνδέσμου της Μπούντεσβερ, Αντρέ Βούστνερ, ο οποίος δήλωσε επίσης στη BILD: «Είναι εντυπωσιακό το πόσο ειλικρινά και αληθινά περιγράφει ο υπουργός 'Αμυνας την κατάσταση στην Μπούντεσβερ. Το στράτευμα δεν είχε βιώσει μία τέτοια σαφήνεια εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει τώρα. Δεν μπορεί η κατάσταση να παραμείνει έτσι».

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ρομπ Μπάουερ, προετοιμάζεται από την πλευρά του για το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας τα επόμενα 20 χρόνια. Ο Μπάουερ έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή.

«Ετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία», ανακοίνωσε, διευκρίνισε όμως ότι ένας πιθανός πόλεμος δεν θα ξεκινήσει από το ΝΑΤΟ. «Δεν κοιτάμε να μπούμε σε σύγκρουση, αλλά αν μας επιτεθούν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο Ολλανδός ναύαρχος. Διαβεβαίωσε ότι οι άμαχοι πρέπει να προετοιμαστούν για μια τέτοια σύγκρουση. «Πρέπει να έχεις νερό, ραδιόφωνο και φακό για να σιγουρευτείς ότι θα επιβιώσεις τις πρώτες 36 ώρες. Τέτοια πράγματα είναι απλά, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από εδώ», προέτρεψε προκαλώντας πολυάριθμα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα. Δύο ημέρες πριν, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια κρίσιμη σύγκρουση, που θα καθορίσει τη μοίρα του κόσμου».

Οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Βαλτικής, της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας έχουν θέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σε επιφυλακή εδώ και αρκετές εβδομάδες σχετικά με την παράταση του πολέμου στην Ουκρανία. Η Πολωνία -η οποία διαθέτει φέτος το 4% του ΑΕΠ της στην άμυνα- ανησυχεί για το απρόβλεπτο της Ρωσίας. Οι χώρες της Βαλτικής ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι κατασκευάζουν ένα κοινό αμυντικό σύστημα στα σύνορα με τη Ρωσία.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top