GuidePedia

0

Ο αυτοεξόριστος στη Στοκχόλμη, Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt εκ των ιδρυτών του Nordic Monitor 

Εν μέσω σκόπιμα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας σχετικά με την έγκριση από την Άγκυρα της ένταξης του σκανδιναβικού έθνους στο ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι διαπραγματευτές έχουν εισαγάγει μια σκανδαλώδη απαίτηση:

Ζητούν το κλείσιμο του Nordic Monitor, μιας ερευνητικής ιστοσελίδας ειδήσεων με έδρα στη Στοκχόλμη, που διοικείται από δύο εξόριστους Τούρκους δημοσιογράφους.

Το άκρως προκλητικό αίτημα, που προφανώς τέθηκε κατά τις εμπιστευτικές συναντήσεις μεταξύ της τουρκικής και της σουηδικής αντιπροσωπείας, αποκαλύφθηκε κατά λάθος από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Burak Akçapar κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις 25 Οκτωβρίου.

«Το θέμα του Nordic Monitor είναι ένα σοβαρό θέμα. … Φυσικά, το κλείσιμο αυτού είναι μέρος και θα συνεχίσει να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε με τη Σουηδία», ενημέρωσε ο Akçapar τους νομοθέτες στις 16 Νοεμβρίου, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη σουηδική αντιπροσωπεία για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Άγκυρας.
Το Nordic Monitor, που ιδρύθηκε στη Σουηδία από δύο Τούρκους δημοσιογράφους με έδρα τη Στοκχόλμη, τον Abdullah Bozkurt και τον Levent Kenez, το 2019, είναι αφιερωμένο στη σε βάθος κάλυψη της Τουρκίας μέσω της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Η πλατφόρμα αποκαλύπτει τις αδικίες της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θεωρούνται ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Άρθρα που δημοσιεύονται από το Nordic Monitor αναφέρονται συχνά από διεθνή μέσα ενημέρωσης και η παρουσίαση τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της κυβέρνησης Ερντογάν προσελκύει την προσοχή του διεθνούς κοινού.

Και οι δύο δημοσιογράφοι, ο Bozkurt και ο Kenez, είναι μέλη της Σουηδικής Ένωσης Δημοσιογράφων (Journalistförbundet), μιας επαγγελματικής οργάνωσης αφιερωμένης στην προώθηση της ελευθερίας του Τύπου και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στη Σουηδία.

Δικαιολογώντας το αίτημα της Τουρκίας για το κλείσιμο του Nordic Monitor, ο Akçapar αναφέρθηκε σε μια σειρά άρθρων που δημοσίευσε το Nordic Monitor που αποκάλυψε εκτεταμένες δραστηριότητες παρακολούθησης που διεξήγαγαν Τούρκοι διπλωμάτες σε ξένες χώρες.

Δημοσιευμένα έγγραφα έδειξαν ότι πολλοί Τούρκοι πρεσβευτές διεξήγαγαν εκτενείς επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν σε ξένες χώρες. Οι πληροφορίες αυτές διαβιβάστηκαν στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα να ληφθούν διάφορα τιμωρητικά μέτρα κατά των επικριτών και των αντιπάλων, ακόμη και εκείνων που ήταν εξόριστοι, καθώς και των μελών των οικογενειών τους στην Τουρκία.

Ο Akçapar ήταν μεταξύ εκείνων που εντοπίστηκαν σε μια επιχείρηση κατασκοπείας στην Ινδία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρεσβευτής στο Νέο Δελχί, διαπιστευμένος να εκπροσωπεί την Τουρκία σε πολλές γειτονικές χώρες. ΔΙΑΒΑΣΤΕΝΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top