GuidePedia

0

Πέτρος Λάζος
Πολλοί θεωρούν ότι η επίθεση έχει ήδη αρχίσει, το μέγεθος των συμμετεχόντων μονάδων των IDF (Israeli Defense Forces) αποκλείει αυτή την πιθανότητα. Πιθανότατα βλέπουμε τις προκαταρκτικές-προγεφυρωματικές κινήσεις, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη επιχείρηση που θα στοχεύει (και πιθανότατα θα επιτύχει) τον αφανισμό της Χαμάς! Παρά τις πολλές και διάφορες προσπάθειες ανακωχής και ειρήνευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, μοιάζει απίθανο να υπάρξει υποχώρηση των Ισραηλινών στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν άφησαν ποτέ ατιμώρητο σοβαρό πλήγμα προς το κράτος τους, αδύνατο να ξεκινήσουν να το κάνουν τώρα και υπό τις παρούσες συνθήκες. Η δε παρουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ως εντολοδόχου/εκλεγμένου πρωθυπουργού που έχει διακηρυγμένη την πλήρη υποστήριξη του 90% των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, καθιστά μια τέτοια εξέλιξη ακόμη λιγότερη πιθανή…

Μακάρι φυσικά να γινόταν πραγματικότητα ένα τέτοιο γεγονός. Διότι η κατάσταση στην περιοχή με τον πόλεμο της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τις επιθέσεις που παρατηρήθηκαν από τον Λίβανο και τη Συρία, σε συνδυασμό με την αποστολή δύο Αμερικανικών αεροπλανοφόρων (των πλέον σύγχρονων Gerald R. Ford και Eisenhauer) επί τόπου, τις δηλώσεις του Ερντογάν, το ενδεχόμενο εμπλοκής του Ιράν και άλλων χωρών στην σύρραξη (είτε με τη μία πλευρά είτε με την άλλη), αποτελεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για την σταθερότητα και την ασφάλεια! Τόσο παγκόσμια όσο και στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία συνηθισμένη ένταση στην περιοχή, από αυτές που συνέβαιναν κάθε τρεις και λίγο! Πρόκειται για γενική ισλαμιστική επίθεση κατά του Ισραήλ! Είναι πασιφανές! Και αυτό εμπλέκει υποχρεωτικά ολόκληρη την Δύση! Η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατήσει ουδέτερη στάση! Όχι εάν θέλει να τηρήσει τους κανόνες που η ίδια έχει θεσπίσει και τον τρόπο ζωής που διαφημίζει! Συνεπώς ούτε η Ελλάδα μπορεί να μείνει αμέτοχη, ασχέτως της μπουρδολογίας που ακούμε από διάφορα, δήθεν αριστερά στόματα. Οι διπλωματικές παρλαπίπες της δεκαετίας του '80 κόστισαν πολύ ακριβά στη χώρα και χρειάστηκαν δεκαετίες για να διορθωθούν οι ζημίες!

Άσχετα από αυτά, ο κίνδυνος ενός πολύ μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος (οι απλοί Παλαιστίνιοι πολίτες, χωρίς ανάμειξη με Χαμάς κ.λπ., υπολογίζονται σε περίπου 8 εκατομμύρια) είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Επιπλέον, μια γενικότερη ανάφλεξη θα οδηγήσει σε διακοπή των εμπορικών δρόμων αφενός και τη ραγδαία αύξηση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα (με προεξάρχοντα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) αφετέρου, γεγονότα που θα επηρεάσουν δυσμενέστατα την παγκόσμια οικονομία.

Πολύ δε περισσότερο την Ελλάδα, ως το σύνορο της Ευρώπης με τη Μ. Ανατολή που θα υποστεί αυξημένες πιέσεις, όλων των ειδών. Η ελληνική κοινωνία εντονότατα θα πιεστεί τόσο από την οικονομία, όσο και από πολιτικές εντάσεις σχετικά με όλα αυτά τα ζητήματα. Είναι αναπόφευκτο να συμβεί σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης, ακόμη και αν δεν συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά τις όποιες πιθανές κινήσεις του πάλαι ποτέ κουμπάρου, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να ξαναζωντανέψει τον μεγαλοϊδεατισμό του για "Γαλάζια Πατρίδα", μια Τουρκία "αρχηγό του Ισλαμικού τόξου, που θα αφανίσει τους απίστους" κ.λπ. Διότι, ακόμη και αν υποθέσουμε πως ο Ταγίπ Ερντογάν παραμείνει στα λόγια, η όλη κατάσταση θα είναι τόσο τεταμένη στην περιοχή, που επενδύσεις και τουρισμός θα υποστούν καθίζηση, εάν δεν παγώσουν εντελώς. Κι αυτό είναι κάτι που η ελληνική οικονομία, πολύ ωμά και πολύ απλά, δεν αντέχει! Ασχέτως του τι υποστηρίζουν οι διάφορες… πηγές!

Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας και ας πράξουμε αναλόγως! Είτε όταν καταφερόμαστε κατά της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, είτε όταν επιλέγουμε να λαϊκίζουμε ασύστολα, προτείνοντας διάφορες ευχάριστες στ’ αυτιά των πολιτών λύσεις που είναι και ανεδαφικές και επιπόλαιες και, εν πολλοίς, απραγματοποίητες και ουτοπικές. Εκτός και θεωρεί κανείς λογικό και εφικτό να μειωθεί ή να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία, να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες, και να εφαρμοστούν περισσότερο "ανοικτές" πολιτικές απέναντι στην μετανάστευση…

Η "αντισυστημικότητα" (sic) έχει μεγάλη πλάκα και τελευταία έχει μεταβληθεί σε παγκόσμιο χόμπι, αλλά τα γεγονότα έχουν το πολύ κακό συνήθειο να ρίχνουν κάτι… ξεγυρισμένες φάπες και να μας επαναφέρουν και στην πραγματικότητα. Κι όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το βαρύ χέρι μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία του. Λίγη προσοχή, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Αντίθετα κόστισε και κοστίζει πολλά σε πολλούς!

Για φανταστείτε να μην είχαν χαλαρώσει οι Ισραηλινοί πριν τις 7 Οκτωβρίου; Ποια συζήτηση θα κάναμε σήμερα;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top