GuidePedia

0

 Κόβει ρεύμα, τρόφιμα, ετοιμάζει χερσαία επίθεση στη Γάζα

Το Σάββατο 7/10/23 έγινε η πιο φονική μέρα των τελευταίων 50 χρόνων για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση - Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι τουλάχιστον 616 νεκροί, 4.000 τραυματίες
Σε πόλεμο βρίσκονται ξανά Ισραήλ και Χαμάς, με αφετηρία την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας το πρωί του Σαββάτου 7/10 κατά του Ισραήλ.
Η Χαμάς κατάφερε να εκτοξεύσει εντός των ισραηλινών εδαφών τουλάχιστον 5.000 ρουκέτες ενώ μαχητές της οργάνωσης πέρασαν τα σύνορα σκοτώνοντας και πιάνοντας ομήρους Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.
Το Ισραήλ, δια στόματος του πρωθυπουργού του, Benjamin Netanyahu, υποσχέθηκε μια «τρομερή εκδίκηση», και κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον βάσεων και κτιρίων της Χαμάς, που ωστόσο οδηγούν σε μαζικούς θανάτους αμάχων Παλαιστινίων ενώ αργά τη νύχτα του Σαββάτου 7/10 έκοψε την ηλεκτροδότηση της Γάζας.
Οι επιθέσεις των δύο εμπλεκομένων πλευρών έχει βυθίσει την περιοχή σε ένα πρωτοφανές λουτρό αίματος, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων του Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς ξεπερνά τους 300 νεκρούς και τους 2.000 τραυματίες, ενώ η παλαιστινιακή έχει πλευρά αναφέρει 313 νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες.
Τα στοιχεία αυτά είναι τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν από επίσημες πηγές γύρω στις 10.30 το πρωί της Κυριακής 8/10.





Νυχτερινό διάγγελμα Netanyahu, αναμένεται χερσαία επίθεση στη Γάζα

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, 7/10 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Bejiamin Netanyahu έκανε λόγο για μια «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος και ορκίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει «όλη του τη δύναμη» για να «καταστρέψει τις δυνατότητες» της Χαμάς, υποσχόμενος να μετατρέψει τα κρησφύγετα της παλαιστινιακής οργάνωσης σε «ερείπια».
«Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
«Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα κόψει την ηλεκτροδότηση, τα καύσιμα και τα τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας - που έχει υπό τον έλεγχό της η Χαμάς από το 2007 - και κάλεσε τους αμάχους της περιοχής να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Από το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι στη βορειοανατολική Γάζα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να απομακρυνθούν από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την πραγματοποίηση χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, με σκοπό την εκκαθάρισή της από όλες τις ένοπλες δυνάμεις της Χαμάς.

Χαμάς: Είμαστε έτοιμοι για τη ισραηλινή χερσαία εισβολή

«Όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά και είμαστε έτοιμοι για μια χερσαία εισβολή», δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς, Saleh al-Arouri και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.
Επίσης ανέφερε στο Al Jazeera ότι η οργάνωση έχει αιχμαλωτίσει «ένα μεγάλο αριθμό» ομήρων
Συμπλήρωσε ότι «ανώτεροι αξιωματικοί» ήταν μεταξύ τους
«Δεν ήταν ένα πλήγμα τύπου δολιοφθοράς.
Ξεκινήσαμε μια ολοκληρωτική μάχη.
Αναμένουμε να συνεχιστούν οι μάχες και να επεκταθεί το μέτωπο.
Έχουμε έναν πρωταρχικό στόχο: την ελευθερία μας και την ελευθερία των ιερών μας τόπων», σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς φέρεται να είναι ο Ισραηλινός στρατηγός Nimrod Aloni, πρώην διοικητής του τομέα της Γάζας.

Οι επιθέσεις

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησαν στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου 7/10 με την εκτόξευση 5.000 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, προς τις ισραηλινές πόλεις που βρίσκονται κοντά στον φράκτη του θύλακα με την ισραηλινή επικράτεια, αλλά και βαθύτερα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.
Εκμεταλλευόμενοι το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μαχητές της Χαμάς με οχήματα, και μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα, πέρασαν το φράγμα ασφαλείας που έχει στήσει το Ισραήλ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και επιτέθηκαν σε στρατιωτικές θέσεις και σε αμάχους Ισραηλινούς πολίτες στους δρόμους.
Οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν σε βίντεο ότι «συνέλαβαν πολλούς στρατιώτες του εχθρού» και οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, το στρατιωτικό σκέλος του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, δήλωσαν επίσης ότι έπιασαν αιχμαλώτους «πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι «ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες» έχουν απαχθεί.
Ο διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, Mohammad Dheif ανακοίνωσε ότι η οργάνωση ξεκίνησε την επιχείρηση με το όνομα «Καταιγίδα αλ-Ακσά» κατά του Ισραήλ και εκτόξευσε περισσότερες από 5.000 ρουκέτες για «να βάλει τέλος σε όλα τα εγκλήματα της κατοχής».
Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη» και, περίπου στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου 7/10 ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σε αντίποινα τις πρώτες του αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Richard Hest δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει καταμετρήσει περισσότερες από 3.000 επιθέσεις με ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας.
Το απόγευμα του Σαββάτου 7/10 η Χαμάς εξαπέλυσε κι άλλες επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ επανέλαβε τους τη νύχτα τους βομβαρδισμούς στόχων της Χαμάς ενός της Γάζας.


Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές οδήγησαν στην καταστροφή τριών κτιρίων του Πύργου της Παλαιστίνης στη Γάζα, ενός πολυόροφου κτιρίου όπου έχει τα μέσα της η Χαμάς.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, επλήγη νοσοκομείο στον παλαιστινιακό θύλακα και σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους μια νοσηλεύτρια και ένας οδηγός ασθενοφόρου.

Συνεχίστηκαν οι μάχες στις ισραηλινές πόλεις όλη τη νύχτα

Οι μάχες στο νότιο Ισραήλ μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, ανέφεραν ισραηλινές πηγές ασφαλείας.
Ο αντισυνταγματάρχης Hest ανακοίνωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε μάχες στο ισραηλινό έδαφος σε «22 τοποθεσίες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» με 200- 300 παλαιστίνιους ενόπλους της Χαμάς οι οποίοι διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του Ισραήλ φαίνεται ότι κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο ορισμένων αστυνομικών τμημάτων ή κτιρίων που είχε καταληφθεί τις προηγούμενες 24 ώρες από τις δυνάμεις της Χαμάς.

Ταραχές στη Δυτική Όχθη, 5 Παλαιστίνιοι νεκροί, 120 τραυματίες

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ξέσπασαν συγκρούσεις το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου 7/10 μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων στο El Bireh, στην Kalandia, στη Hebron και στο Al-Hadr.
Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις αυτές, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Απειλεί η Hezbollah με επίθεση από βορρά, χτυπούν θέσεις στο Λίβανο οι ισραηλινοί

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί πλήγματα με πυροβολικό σε περιοχές του Λιβάνου, μετά από «πυροβολισμούς που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγα λεπτά από εκεί μέσα σε ισραηλινό έδαφος».
Eκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων είπε ότι η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στα όρη Dov, μια έκταση γης που διεκδικούν το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Συρία κοντά στη διασταύρωση των κοινών συνόρων τους.
Πηγές του ισραηλινού στρατού υποστήριξαν πως τα πυρά προέρχονταν από τη Hezbollah.
Η Hezbollah είναι μια σιιτική ισλαμιστική πολιτική, στρατιωτική και κοινωνική οργάνωση που κατέχει σημαντική δύναμη στον Λίβανο.

Νωρίτερα το Σάββατο 7/10, η Hezbollah είχε εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης» ενώ είχε χαρακτηρίσει την επίθεση της Χαμάς, ως μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ».
Μετά την ανακοίνωση, από την πλευρά του Ισραήλ, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενέκρινε την πραγματοποίηση χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, η Hezbollah ανακοίνωσε ότι αν το Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα, οι δυνάμεις της θα του επιτεθούν από τον βορρά, δηλαδή από τα εδάφη του Λιβάνου όπου έχουν βάσεις.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top