GuidePedia

0


Διαρκές σφυροκόπημα, από αέρα, στεριά και θάλασσα από το στρατό του Ισραήλ, δέχεται η Βόρεια Γάζα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός στρατός χτύπησε 500 στόχους... εκ των οποίων 150 υπόγειους στόχους της Hamas.
πριν από την επικείμενη επιχείρηση, κλείνει.
Ο ισραηλινός στρατός το απόγευμα του Σαββάτου (28/10) απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της περιοχής πριν από μια επικείμενη επιχείρηση.
Ο εκπρόσωπος των IDF Daniel Hagari δήλωσε σχετικά: «Η απομάκρυνση των κατοίκων της Γάζας από την περιοχή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα.
Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προσωρινά προς τα νότια».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η επιστροφή στη βόρεια Γάζα θα είναι δυνατή μόλις τερματιστούν οι έντονες εχθροπραξίες».
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Hamas θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, τοποθετώντας τις δυνάμεις της σε σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία. «Η επικείμενη επιχείρηση των IDF θα εξουδετερώσει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και ένταση».
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας φάσης στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, γράφει η εφημερίδα Haaretz.

«Έχουμε μπει σε μια νέα φάση του πολέμου, οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν μέχρι να ληφθούν περαιτέρω εντολές!», δήλωσε ο υπουργός.

Την προηγούμενη μέρα, ο εκπρόσωπος του IDF, ταξίαρχος Daniel Hagari, δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες ο στρατός διεξήγαγε αναγνωριστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, αυτές οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν και επηρεάζουν κυρίως το βόρειο τμήμα του θύλακα.
Την ίδια ώρα, η Hamas δήλωσε έτοιμη να παραδώσει τα πτώματα των νεκρών ομήρων στην ισραηλινή πλευρά μετά το τέλος της οξείας φάσης της σύγκρουσης, δήλωσε στο RIA Novosti ο Mousa Abu Marzook, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Hamas.
Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Al-Qassam (η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas), Abu Ubeida, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κινήματος, περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας.
«Ναι.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας χερσαία εισβολή σε δύο σημεία, οι δυνάμεις του παραμένουν εντός της Γάζας, ενώ πλήττει διαρκώς με πυρά την περιοχή.
Αντίθετα, το έδαφος και τα κτίρια στη Γάζα ήταν βυθισμένα στο απόλυτο σκοτάδι και χωρίς τηλεπικοινωνίες, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς διαδικτυακές συνδέσεις, με αποτέλεσμα κανείς απέξω ή και εντός της Γάζας να μην μπορεί να μάθει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι οικείοι του, κι αν είναι ζωντανοί, ή τραυματισμένοι ή νεκροί, τη στιγμή που το Ισραήλ πλήττει διαρκώς την περιοχή, αναφέρει το Al Jazeera.
Σπάει ο αποκλεισμός της πολύπαθης Λωρίδας της Γάζας από το διαδίκτυο καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, αποκάλυψε σχέδια για επέκταση της υποστήριξης σε διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς βοήθειας στη Γάζα μέσω του δορυφορικού συστήματος επικοινωνιών του, Starlink.

Hamas: Θα παραδώσουμε τα πτώματα των ομήρων μετά τους βομβαρδισμούς, είναι ήδη 50 νεκροί

Το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas είναι έτοιμο να παραδώσει τα πτώματα των νεκρών ομήρων στην ισραηλινή πλευρά μετά το τέλος της οξείας φάσης της σύγκρουσης, δήλωσε στο RIA Novosti ο Mousa Abu Marzook, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Hamas.
Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Al-Qassam (η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas), Abu Ubeida, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κινήματος, περίπου 50 Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας.
«Ναι.
Τι πρέπει να κάνουμε με τα πτώματα; Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για αυτά.
Φυσικά, αφού τελειώσουν όλα, θα παραδώσουμε αυτά τα πτώματα", είπε ο Marzuk.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Hamas δεν είναι έτοιμη να το κάνει αμέσως, ο Marzuk τόνισε ότι «τώρα δεν μπορούμε να βγάλουμε τα πτώματα των Παλαιστινίων από τα ερείπια».
«Θέλουμε να βγάλουμε όλα τα πτώματα κάτω από τα ερείπια και να τα θάψουμε με ειρήνη. Θρηνούμε όλα τα θύματα», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε σήμερα (28/10) πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 27/10, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς

Ο Μusk επαναφέρει το διαδίκτυο στη Γάζα μέσω του Starlink για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, αποκάλυψε σχέδια για επέκταση της υποστήριξης σε διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς βοήθειας στη Γάζα μέσω του δορυφορικού συστήματος επικοινωνιών του, Starlink το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023.
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση σε δήλωση της γερουσιαστή των Ηνωμένων Πολιτειών Alexandria Ocasio-Cortez,, η οποία έκρινε τη διακοπή των επικοινωνιών στη Γάζα ως «απαράδεκτη».
Ομάδες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στη διατήρηση της επικοινωνίας με τις ομάδες τους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου κατέρρευσαν εν μέσω έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών, που συνέπεσαν με μια κλιμακούμενη χερσαία επιχείρηση.
Η διαδικτυακή κοινότητα συσπειρώθηκε πίσω από αυτήν την αιτία.
Σε μια ημέρα που χαρακτηρίστηκε από ένα ευρύ κάλεσμα για δράση, το hashtag #StarlinkForGaza κέρδισε δυναμική στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ηγείται ο Musk, X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.
«Το Starlink θα υποστηρίξει τη σύνδεση με διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς βοήθειας στη Γάζα», έγραψε ο Musk στο X.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Με το ξημέρωμα του Σαββάτου, 28/10, ο ουρανός φώτισε αλλά οι επικοινωνίες παραμένουν κομμένες, καμιά ροή πληροφοριών δεν υπάρχει ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.
Σύμφωμα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera και του Γαλλικού Πρακtορείου, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται το πρωί του Σαββάτου 28/10, αλλά με μειωμένη ένταση.
Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν στις 10 το πρωί τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας καθώς συνεχίζονται τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα
. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.
Πυκνοί καπνοί και καταχνιά κάλυπταν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε άλλος δημοσιογράφος, που βισκόταν σε απόσταση 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ - Γάζας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top