GuidePedia

0


Δεν υπάρχει δυνατότητα αναστροφής. Το “επιτελικό κράτος” και ο “πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός” έγιναν λάσπη στη Θεσσαλία, στάχτη στον Έβρο και στη Ρόδο, αίμα στην Ν. Φιλαδέλφεια, δάκρυα στο λιμάνια του Πειραιά. Η αίσθηση της κοινωνίας είναι ότι το κράτος είναι γυμνό, ολόγυμνο. Έφθασαν δυο μήνες -το δυστύχημα στα Τέμπη μπορεί να το είχε εκλάβει κάποιος και ως εξαίρεση- για να αποδειχθεί ότι τίποτε δεν δουλεύει σωστά.

Αρκεί μια κρίση, όχι μόνον τεραστίων διαστάσεων όπως η πλημμύρα της Θεσσαλίας, αλλά και σχετικά εύκολα διαχειρίσιμη, όπως με τους Κροάτες χούλιγκαν, για να φανεί ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ξεχαρβαλωμένος, αλλά και ότι η κυβέρνηση-μαμούθ των 63 υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, βρίθει από ανεπαρκή στελέχη. Παράδειγμα:

>Στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, που ήδη ο επικεφαλής του αποκλείστηκε από τον συντονισμό των δράσεων στην Θεσσαλία.
>Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ήδη ο πρώτος υπουργός έφυγε κακήν κακώς, γιατί αποκάλυψε το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας και ο αντικαταστάτης του βαρύνεται με το γεγονός του φόνου του νέου από τους χούλιγκαν.
>Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η φωτιά εντός του στρατοπέδου στην Ν. Αγχίαλο αλλά και η πλημμύρα στο Στεφανοδίκειο, όπου η βάση των ελικοπτέρων – έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Σε αυτό να συμπληρώσουμε και τις υποψίες σιωπηρής αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, με πρόσχημα την απορωσικοποίηση του εξοπλισμού.

>Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο υπουργός είναι υπ’ ατμόν για έξοδο, μετά τις απίστευτες δηλώσεις του που εξίσωναν θύμα και θύτες στη δολοφονία του Πειραιά.
>Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, καθώς οι ροές τόσο από τον Έβρο όσο και από την θάλασσα έχουν εκτοξευθεί, καθιστώντας την Ελλάδα εκ νέου ξέφραγο αμπέλι.

Η αίσθηση είναι ότι και σε όσους τομείς δεν έχουμε ακόμη δείγματα αυτής της ανεπάρκειας είναι γιατί ακόμη δεν προέκυψε κάποια κρίση. Αναμφίβολα, ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα, βοηθούντων των ΜΜΕ, που ήδη ξεκίνησαν να δημιουργούν ατμόσφαιρα προσδοκιών. Μάλλον θα υπάρξει και ο αναγκαίος ανασχηματισμός, που θα επιδιώξει να δείξει ότι ο πρωθυπουργός έλαβε το μήνυμα και προχωρά στις απαιτούμενες αλλαγές. Ωστόσο, πλέον, η κάθε αποτυχία, το κάθε φιάσκο, η κάθε ανεπάρκεια θα έχει μεγεθυμένη διάσταση εντός της κοινωνίας.

Τα μεγάλα λόγια και η επικοινωνιακή διαχείριση δεν φθάνουν για να πείσουν. Εξάλλου έπονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε λιγότερο από έναν μήνα, στις οποίες δεν αποκλείεται να σταλούν ισχυρά μηνύματα αποδοκιμασίας στην κυβερνητική πολιτική. Τα περιθώρια ως εκ τούτου στενεύουν.

Αν δε το Μαξίμου επιμείνει να περάσει σύντομα, όπως διαρρέεται, και τον νόμο για τον γάμο ομοφυλοφίλων και να επιτρέψει την τεκνοθεσία από αυτά τα ζευγάρια, τότε η αντίδραση μπορεί να πάρει τις διαστάσεις τσουνάμι, έστω και αν, ουσιαστικά, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αντιπολίτευση.

Όποιος δεν αφουγκράζεται την κοινωνία και τα όριά της, εμμένοντας στην όποια ατζέντα, ασχέτως ενδιαφερομένων, προσώπων ή/και κοινωνικών ομάδων που τη διαμόρφωσαν, είναι καταδικασμένος. Αργά ή γρήγορα θα αναζητά τις ψήφους πολλών που τον ψήφισαν με το επιχείρημα του “μη χείρον” και του εξασφάλισαν τον θρίαμβο. Και μην ξεχνούμε ότι πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, της -πάντα- πιο χαλαρής ψήφου.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top