GuidePedia

0


Οι Έλληνες πιλότοι παίζουν με τα νεύρα των Τούρκων ομολόγων τους πάνω από το Αιγαίο, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι οι όροι ανταγωνισμού στο Αιγαίο έχουν αλλάξει.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να κλιμακώνει την πολεμική ρητορική του και να αυξάνει την πιθανότητα ενός πραγματικού στρατιωτικού επεισοδίου, αλλά η ελληνική πλευρά συνεχίζει να διατηρεί μια ήρεμη και συγκροτημένη προσέγγιση στην όλη κατάσταση δείχνοντας αυτοσυγκράτηση, ελπίζοντας παράλληλα σε κάποια μορφή αποκλιμάκωσης.

Μέχρι να συμβεί αυτό, η κατάσταση στο Αιγαίο παραμένει τεταμένη, με καθημερινό φαινόμενο τις παραβιάσεις από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και τις κυνομαχίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πιλότων. Κάτι όμως φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά όσον αφορά τη στάση των Ελλήνων πιλότων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την αντίθεσή τους.

Η αίσθηση ότι η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει υπέρ των ελληνικών πτερύγων, με την απόκτηση των νέων Rafale και την αναβάθμιση των F16 σε Viper να δημιουργούν νέες συνθήκες, έχει σαφώς επηρεάσει το ηθικό των Τούρκων πιλότων, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα νέο «παιχνίδι» από τους Έλληνες «συναδέλφους» τους.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο απόστρατος αντιστράτηγος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ερντογάν Καράκους, κατήγγειλε ότι οι Έλληνες πιλότοι γίνονται όλο και πιο «προκλητικοί».

Όπως λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, όταν τα ελληνικά αεροσκάφη κλειδώνουν τους στόχους τους, συνήθως στέλνουν μήνυμα λέγοντας στους Τούρκους πιλότους: «Είστε κλειδωμένοι, είστε στον στόχο μου, μπορώ να εκτοξεύσω τον πύραυλό μου αν θέλω...».

Το μήνυμα αυτό έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στους Τούρκους πιλότους, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την αερομαχία και να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Σύμφωνα με τον Καράκου, το φαινόμενο είναι πιο έντονο τον τελευταίο καιρό, γεγονός που αποδίδει στο γεγονός ότι Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονται μαζί με Ισραηλινούς στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου.

Ο τελευταίος φαίνεται να προβληματίζει τους Τούρκους για έναν ακόμη λόγο. Όπως λέει ο Καράκους, είναι πιθανό οι Έλληνες να εκπαιδεύονται από τους Ισραηλινούς στην τακτική του Πολέμου των Έξι Ημερών, όταν οι Ισραηλινοί είχαν καταστρέψει τα αιγυπτιακά αεροπλάνα στο έδαφος μέσα σε μισή ώρα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται να απασχολεί έντονα τους Τούρκους, ειδικά μετά τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε πάνω από το Αιγαίο από την παρουσία των Rafale και την ικανότητά τους να χτυπούν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι Τούρκοι φοβούνται ότι οι Ισραηλινοί εκπαιδεύουν τους Έλληνες να κάνουν ένα άμεσο πρώτο χτύπημα και να καταστρέψουν τα αεροπλάνα τους ενώ βρίσκονται στο έδαφος και στις βάσεις τους.

Εδώ ο Καράκους κάνει μια παρατήρηση που μάλλον πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά. Ότι σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής (χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται και για θερμό επεισόδιο), οποιοδήποτε ελληνικό αεροπλάνο διασχίσει το 25ο γεωγραφικό μήκος, από το μέσο του Αιγαίου και πέραν αυτού, θα θεωρείται απειλή και θα καταρρίπτεται.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top