GuidePedia

0

Δυτικά όπλα που προορίζονταν για τον ουκρανικό στρατό έχουν βρεθεί σε Σουηδία, Δανία, Ολλανδία και Φινλανδία.

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας είναι που καταλήγει ο οπλισμός και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που η Δύση μαζικά παρέχει στην Ουκρανία προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντισταθεί στην εισβολή της Ρωσίας.
Όσοι επικρίνουν τη μαζική αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ αλλά και από τη Δύση προς την Ουκρανία υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία ευθύνη ή έστω παρακολούθηση για την πορεία αυτού του εξοπλισμού, από τη στιγμή που αυτός θα περάσει τα ουκρανικά σύνορα.

Μάλιστα γίνεται λόγος για τις δυνατότητες που ανοίγονται σε κάθε είδους τρομοκράτη, εγκληματία ή έμπορο όπλων να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν τον οπλισμό, τη στιγμή πάντως που το Κίεβο υποστηρίζει πως έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και πως τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Τι λέει η Φινλανδία

Ωστόσο, μελέτη του Εθνικού Γραφείου Ερευνών (NBI) της Φινλανδίας αναφέρει πως αυτά τα όπλα καταλήγουν στα χέρια εγκληματιών.
Βάσει των ευρημάτων αυτών, όπλα που προορίζονται για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καταλήγουν σε χέρια εκτός της Ουκρανίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η φινλανδική αστυνομία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι εντόπισε αυτόματα όπλα που προορίζονταν για τον ουκρανικό στρατό, ενώ αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί και σε Σουηδία και Δανία, όπου αναφέρεται πως όπλα που παρείχε η Δύση στην Ουκρανία, έχουν καταλήξει σε εγκληματίες.
«Όπλα που αποστέλλονται από διάφορες χώρες προς την Ουκρανία έχουν επίσης βρεθεί σε Σουηδία, Δανία και Ολλανδία.
Έχουμε δει επίσης ότι όπλα βρίσκουν το δρόμο τους και προς την Φινλανδία» υποστήριξε ο ερευνητής του NBI, Christer Ahlgren.

Τα όπλα αυτά θα μας απασχολούν για δεκαετίες

Σύμφωνα με τον Φινλανδό ερευνητή, «οι τρεις από τις μεγαλύτερες συμμορίες μοτοσικλετιστών του κόσμου, οι οποίες είναι μέρος ενός ευρύτερου διεθνούς δικτύου, είναι δραστήριες στην Φινλανδία».
«Μια από αυτές είναι η Bandidos MC, η οποία έχει παρουσία σε κάθε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας.
Ξέρουμε ότι οι επαφές και οι διαδρομές τους έχουν αναθερμανθεί, και πραγματοποιούνται» υπογράμμισε ο Ahlgren, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει λάβει ένα μεγάλο όγκο όπλων από τη Δύση και ότι αυτό είναι καλό, αν και σημείωσε πως «πρόκειται να ασχολούμαστε με αυτά τα όπλα για τις επόμενες δεκαετίες, πληρώνοντας εδώ το τίμημα».

Εγκληματικές οργανώσεις

«Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν τα δίκτυά τους σε εμπορικά λιμάνια της Φινλανδίας.
Το να το σταματήσουμε αυτό, θα είναι προς το συμφέρον όλων» είπε ο Ahlgren, αναφέροντας πάντως πως η δράση και οι έρευνες της αστυνομίας έχουν αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου, ειδικά όσον αφορά τα σημεία εισόδου στην Φινλανδία, όπως π.χ. στα λιμάνια.
Πάντως, και παρά τα όσα καταγγέλλει, δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποιο λεπτομερή κατάλογο όπλων και εξοπλισμού.
Σημειώνεται πως εδώ και 8 μήνες, ΗΠΑ και Δύση προμηθεύουν με ελαφρύ και βαρύ οπλισμό, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων την Ουκρανία, αν και εξαρχής υπήρχε έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την πιθανότητα, πολλά από αυτά τα όπλα να καταλήξουν εκτός Ουκρανίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top