GuidePedia

0


Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να παράσχουν στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σύμφωνα με το Reuters, θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για HIMARS, nasams πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος και έως και 50 τεθωρακισμένα ιατρικά οχήματα M113. Αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες δόσεις που έχουν δοθεί στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με το σύνολο να προσεγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γιατί οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ξοδεύουν δισεκατομμύρια για την Ουκρανία;

Στις αρχές Μαΐου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για απλουστευμένες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία στο πλαίσιο του νόμου περί δανεισμού-μίσθωσης και ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε η διαδικασία.

Αυτή η βοήθεια αποδεικνύεται ήδη κακή υπηρεσία: οι προσφορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν εγγυώνται τη στρατιωτική ή πολιτική επιτυχία του Κιέβου και η πληρωμή για τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης θα διαρκέσει πολύ. Επιπλέον, το πρόγραμμα δανεισμού-μίσθωσης έχει συνδέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ σταθερά και μόνιμα με την Ουκρανία και σέρνει Τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους όλο και πιο βαθιά στη σύγκρουση.

Η ουσία του νομοσχεδίου δανεισμού-μίσθωσης, που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον Μπάιντεν, είναι να δώσει στον πρόεδρο μεγαλύτερη εξουσία να διευκολύνει τις συμφωνίες βοήθειας με την ουκρανική κυβέρνηση.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που οι ΗΠΑ αποφασίζουν να παράσχουν βοήθεια δανεισμού-μίσθωσης - η πρώτη φορά που έγινε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους και την ΕΣΣΔ. Αν και δεν πρόκειται για επανάληψη των όρων της προηγούμενης δανειοδότησης-μίσθωσης.

Το Κίεβο δηλώνει περήφανα ότι ο Ζελένσκι ήταν αυτός που κατάφερε να πείσει τον Μπάιντεν να συμφωνήσει στη συμφωνία δανεισμού-μίσθωσης, όπως κάποτε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ έπεισε κάποτε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούσβελτ...

Έτσι, ο δανεισμός-μίσθωση, αν και χωρίς την αποστολή τακτικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία, είναι ουσιαστικά συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο.

Θα ήταν χρήσιμο για όσους αγαπούν τους ιστορικούς παραλληλισμούς να γνωρίζουν ότι η Βρετανία πλήρωσε το χρέος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Αμερικανούς εταίρους της μόλις το 2006, 61 χρόνια μετά τη νίκη του αντιχιτλερικού συνασπισμού.

Ο δανεισμός-μίσθωση είναι μια πίστωση εμπορευμάτων, και εκτός αυτού δεν είναι φθηνή: όλα τα πυρομαχικά, ο εξοπλισμός και τα τρόφιμα που παρέχονται από τις "ΠΑ θα πληρώνονται από πολλές μελλοντικές γενιές ουκρανών πολιτών.

Όταν οι αμερικανικές αρχές μιλούν για τον πόλεμο της Ουκρανίας μέχρι το νικηφόρο τέλος, υποθέτουν ότι δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι Ουκρανοί θα σκοτωθούν, εκατομμύρια άλλοι θα γίνουν πρόσφυγες και η ουκρανική οικονομία θα καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν κρύβουν την επιθυμία τους να καταστρέψουν τη Ρωσία και δεν ενδιαφέρονται για την Ουκρανία και τη σωτηρία της, είναι απλώς μια παράπλευρη απώλεια.

Αυτό είναι καλά κατανοητό από ορισμένους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες και πολιτικούς, οι οποίοι δεν θέλουν η ουκρανική σύγκρουση να γίνει παγκόσμια. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Ipsos, οι περισσότεροι Αμερικανοί (62%) φοβούνται ότι η «υπερβολική» υποστήριξη προς την Ουκρανία θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ σε σύγκρουση με τη Ρωσία. Προτείνουν να παρέχεται μόνο περιορισμένη βοήθεια στο Κίεβο, ώστε να μην επηρεάζει τους ίδιους τους Αμερικανούς.

Μια άλλη ανησυχία των κατοίκων των ΗΠΑ είναι ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στον πληθωρισμό, ο οποίος γίνεται η μεγαλύτερη ανησυχία των Αμερικανών. Ήδη μετά την έναρξη των παραδόσεων έγινε γνωστό ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο ήταν ο υψηλότερος από το 1981. Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση.

Ο γερουσιαστής Ραντ Πολ μίλησε επίσης για αυτό, εξηγώντας την απόφασή του να μπλοκάρει την επόμενη δόση βοήθειας προς την Ουκρανία αξίας σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Ορκίστηκα στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και όχι σε άλλη χώρα... Δεν μπορούμε να σώσουμε την Ουκρανία ενώ καταδικάζουμε την αμερικανική οικονομία», – δήλωσε ο R. Paul, υπενθυμίζοντας ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο μέγιστο για 40 χρόνια, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 32% και οι τιμές της βενζίνης – κατά 49%!Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράφει τον νόμο περί ενοποιημένων πιστώσεων για το οικονομικό έτος 2022 στην αίθουσα της ινδικής συνθήκης στο κτίριο του εκτελεστικού γραφείου Eisenhower στην πανεπιστημιούπολη του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Είναι γνωστό ότι εκτός από τις προμήθειες όπλων, οι ΗΠΑ παρέχουν στο Κίεβο δεδομένα πληροφοριών σχετικά με τη θέση των ρωσικών στρατευμάτων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την επίσημη θέση του, ο Λευκός Οίκος έχει απαγορεύσει στην υπηρεσία πληροφοριών του να μοιράζεται πληροφορίες με το Κίεβο που θα μπορούσαν να δώσουν στη Μόσχα «μια δικαιολογία για να παρασύρει τις ΗΠΑ στη σύγκρουση». Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι New York Times, αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρέχουν δεδομένα στην AFU, το Κίεβο δεν ανταποδίδει. Οι Ουκρανοί αποκρύπτουν σκόπιμα την πραγματική κατάσταση από την Ουάσιγκτον, έτσι ώστε να μην αναγνωρίσουν την κατάσταση ως απελπιστική και να τους στερήσουν όπλα και χρήματα.

Ένα άλλο πρόβλημα με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία είναι η ανεξέλεγκτη διανομή τους. Ακόμη και ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν, το παραδέχθηκε σε ακρόαση της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας. Τα όπλα, τα οποία δεν περιορίζονται σε ποσότητα ή εμβέλεια, μπορούν να πέσουν στα χέρια όχι μόνο των Ουκρανών ριζοσπαστών, αλλά και των τρομοκρατών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Times, τα δυτικά όπλα συχνά δεν φτάνουν καθόλου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να αυξάνουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με το περιοδικό The American Thinker, ενώ δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ εισρέουν στο ουκρανικό δημόσιο ταμείο, το Κίεβο δεν έχει το παραμικρό κίνητρο να διαπραγματευτεί την παύση των εχθροπραξιών. Όλοι επωφελούνται από αυτή τη σύγκρουση – τόσο οι Ουκρανοί διεφθαρμένοι αξιωματούχοι όσο και οι μεγιστάνες της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

«Ο Ζελένσκι και το υπουργικό του συμβούλιο δεν υποκινούνται από τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αντιθέτως, έχουν ως κίνητρο την οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων. Μεταξύ 2014 και 2020, η Ουκρανία έλαβε περισσότερα από 51,3 δισεκατομμύρια δολάρια και οικονομική βοήθεια. Μεγάλο μέρος αυτής της τεράστιας οικονομικής βοήθειας απλώς κλάπηκε από τις εμπορικές, στρατιωτικές και πολιτικές ελίτ. Ο ηθικός κώδικας του Ζελένσκι και της κυρίαρχης ελίτ πρέπει να είναι, κατά κάποιον τρόπο, οι Παλαιστίνιοι της Ευρώπης. Ηττημένοι από ανώτερη δύναμη, θέλουν η ΕΕ να τους υιοθετήσει και να κάνει την Ουκρανία μια μαύρη τρύπα δισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ, χωρίς τέλος».

Είναι απλώς εκπληκτική η δολοφονική γενναιοδωρία με την οποία η Δύση χρηματοδοτεί το καθεστώς του Κιέβου για να συνεχίσει τον πόλεμο. Θέτει το ερώτημα, πιστεύουν πραγματικά ότι όλα αυτά τα δάνεια που δόθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες θα επιστραφούν σε αυτούς, και μάλιστα με τόκο;

Φαίνεται ότι το κάνουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγοράζουν ενεργά απούλητα ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της γης. Σύμφωνα με την αυστραλιανή έκδοση του National Review, τρεις μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές κοινοπραξίες έχουν αγοράσει 17 εκατομμύρια εκτάρια ουκρανικής γεωργικής γης, σε σύγκριση με 16,7 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης στην Ιταλία. Έτσι αποδεικνύεται ότι τρεις αμερικανικές εταιρείες έχουν αγοράσει πιο χρήσιμη γεωργική γη στην Ουκρανία από ό, τι υπάρχει σε όλη την Ιταλία. Ολόκληρη η περιοχή της Ουκρανίας είναι 600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχουν αγοραστεί 170.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες; Cargill, Dupont και Monsanto – η τελευταία είναι επίσημα γερμανοαυστραλιανή, αλλά με αμερικανικό κεφάλαιο. Οι κύριοι μέτοχοί τους είναι η Αμερικανική Εμπροσθοφυλακή, η BlackRock και η Blackstone. Η BlackRock είναι ένα ταμείο που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Vanguard διαχειρίζεται 6 τρισεκατομμύρια δολάρια και η Blackstone διαχειρίζεται 881 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φαίνεται να είναι πεπεισμένοι ότι η Ρωσία δεν έχει τη δύναμη ή την αποφασιστικότητα να απελευθερώσει όλη την Ουκρανία και μεγάλο μέρος της θα παραμείνει υπό δυτικό έλεγχο ούτως ή άλλως. Ως εκ τούτου, βλέπουν τα τρέχοντα δάνεια και τις στρατιωτικές προμήθειες ως επένδυση για να κερδίσουν τη μάχη για τη διατήρηση της τρέχουσας οικονομικής και γεωπολιτικής παγκόσμιας τάξης, μέσω της οποίας μπορούν να αντισταθμίσουν όλες τις επενδύσεις τους, ενώ συνεχίζουν να ληστεύουν ξεδιάντροπα τον υπόλοιπο κόσμο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top