GuidePedia

0


Η Ινδία κατηγόρησε την Τουρκία ότι αγνόησε κατάφωρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα Τρίπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο που σκότωσαν τουλάχιστον 42 ανθρώπους, μετέδωσε την Τετάρτη ο ινδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος The Wire.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε ενημέρωση για τη Λιβύη στη Νέα Υόρκη την Τρίτη. Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και αρκετές μεμονωμένες χώρες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στη χώρα, που καταστράφηκε από εμφύλιο πόλεμο.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων είναι επιζήμια για την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής», δήλωσε η Ρουτσίρα Καμπόι, πρόεδρος της επιτροπής του ΣΑΗΕ για τις κυρώσεις στη Λιβύη και μόνιμη αντιπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ «Υπήρξαν κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη με μπότες στο έδαφος, στρατιωτική εκπαίδευση και μισθοφόρους στον αγώνα της εναντίον μιας ανατολικής φατρίας υπό την ηγεσία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος εδρεύει στη Βεγγάζη. Η τελευταία υποστηρίζεται από χώρες όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Καμπόι, επικαλούμενος μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ τον Μάιο του 2022, είπε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει το ψήφισμα 1970 του ΣΑΗΕ παρέχοντας στρατιωτική εκπαίδευση στις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

"Επιπλέον, στην ίδια έκθεση, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ έχει επίσης 'σημειώσει τη συνεχή παρουσία Σύριων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στα στρατόπεδα των Δυνάμεων Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη'", δήλωσε ο Καμπόι.

«Αυτή η κατάφωρη αδιαφορία» προκάλεσε σοβαρή ανησυχία, είπε, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες παραβίασαν επίσης μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020 και κατά συνέπεια συνέβαλαν σε ένα «διαρκές πολιτικό αδιέξοδο» στη χώρα.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η κυριαρχία, η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης πρέπει να διαφυλαχθούν. Η πολιτική διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται πλήρως από τη Λιβύη και να ανήκει στη Λιβύη χωρίς επιβολή ή εξωτερική παρέμβαση", δήλωσε ο Καμπόι.

Η έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων ανέφερε επίσης παραβιάσεις από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Τουρκίας είναι τεταμένες από την υποστήριξη της τελευταίας προς το Πακιστάν και τη στάση του στο Κασμίρ.

«Ο λιβυκός λαός χάνει την ελπίδα ότι οι ηγέτες της Λιβύης μπορούν να παραμερίσουν την προσωπική φιλοδοξία και να επιτύχουν συμφωνία για ένα συνταγματικό πλαίσιο εκλογών που θα επιτρέψει στους Λίβυους τη νόμιμη ευκαιρία τους να επιλέξουν τους ηγέτες τους ειρηνικά», δήλωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Ντε Λαουρέντις στη συνεδρίαση του ΟΗΕ την Τρίτη. «Χάνουν την ελπίδα ότι η χώρα τους μπορεί να είναι απαλλαγμένη από τη διαφθορά και την ξένη επιρροή, ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να ενοποιηθούν και ότι οι ξένοι μαχητές, οι δυνάμεις και οι μισθοφόροι θα αποσυρθούν».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top