GuidePedia

0


Σερεμέτας Γιώργος
Η Γεωοικονομία είναι ένας όρος πολύ πρόσφατος στην οικονομική και γεωγραφική κοινότητα των επιστημών και καθορίζει ουσιαστικά τον διττό ρόλο που διακατέχουν η οικονομία, αλλά και γεωγραφία στην εξέλιξη και την διαμόρφωση του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Οι οικονομικές ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ότι στην γηραιά ήπειρο ο μόνος αντίπαλος που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον αμερικανικό και αγγλοσαξονικό άξονα ήταν η ανερχόμενη οικονομικά Γερμανία.

Η Γερμανία αποτελούσε την κυρίαρχη οικονομική μηχανή στην Ευρώπη, ήδη από της αρχές του 1960. Η δίοδος της Γερμανίας προς την εξέλιξή της ως παγκόσμια γεωστρατηγική δύναμη ήταν η έξοδος προς την Ρωσία και κατά δεύτερο λόγο η επαφή της με την κινέζικη οικονομία. Το έπραξε με δύο ισχυρά οικονομικά δεδομένα που ενίσχυσαν την θεωρία:Την κατασκευή του Nord Stream II, καθώς θα της επέτρεπε οικονομική και γεωγραφική επαφή με τα ρωσικά συμφέροντα.
Η Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κίνας που επιτευχθεί για περαιτέρω διευκόλυνση των συναλλαγών υπό την προεδρία της Γερμανίας (διόλου τυχαία) την τελευταία μέρα της προεδρίας της στην ΕΕ.

Η αγνόηση από την Γερμανία του απαγορευτικού από την ηγεσία των ΗΠΑ ήταν πλέον γεγονός. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπρεπε να δράση άμεσα για να πλήξει την ανοδική κυριαρχία των γερμανικών επιδιώξεων και η αφορμή εδόθη με την λανθασμένη στρατηγική κίνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την εισβολή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ για καιρό έθεταν τις βάσεις στην Ουκρανία για να πλήξουν τα γερμανικά συμφέροντα.

Πλήγμα στην γερμανική οικονομία

Ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα, δυστυχώς με ανθρώπινες ψυχές ως θύματα αλλά και την διάλυση των ουκρανικών υποδομών, έχει ως κυρίαρχο στόχο να πλήξει την γερμανική οικονομία. Άλλωστε η Ρωσία, μια δύναμη οικονομική όσο το ΑΕΠ της Ιταλίας, δεν θα μπορούσε να ξαναγυρίσει στις παλαιές “δόξες τις”. Βεβαίως και γεωγραφικά είναι ιδιάζουσας σημασίας, αλλά δεν αρκεί στην παγκόσμια σκακιέρα των χωρών “Ultra Power”. Η δύναμή της είναι κυρίως στρατιωτική και προέρχεται από την πυρηνική ισχύ. Χωρίς να υποτιμούμε τον ρόλο της στις παγκόσμιες εξελίξεις, δεν είναι πλέον αρκετή για την θέση που επιδιώκει.

Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να αποκλείσουν πρωτίστως την γερμανική προσέγγιση με την Ρωσία. Πλέον, τον έχουν επιβάλει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ο Nord Stream II είναι πια κλειστός και βέβαια η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει την αύξηση του κόστους παραγωγής των εξαγωγικών τις προϊόντων.

Έπεται η μείωση της ισχύος της πρόσφατης Συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας. Αναμένουμε την επόμενη κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα στις εμπορικές συναλλαγές των ευρωπαϊκών χωρών με την Κίνα. Ο πόλεμος (εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) ουσιαστικά είναι ένας γεωοικονομικός ανταγωνισμός Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας, με πρόδηλο αποτέλεσμα την ακύρωση των υψηλών βλέψεων της γερμανικής οικονομικής ελίτ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top