GuidePedia

0


Του Δημήτρη Γκάτσιου
Αποφασισμένη να μην αφήνει αναπάντητη καμία πρόκληση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας είναι η Αθήνα. Έχοντας ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο διπλωματικής αντεπίθεσης, όπως αυτός διέγραψε την τροχιά του μέσα από την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, η ελληνική πρωτεύουσα προχώρησε στη διεθνοποίηση της άνευ προηγουμένου κίνησης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να παραλάβει από τους Γκρίζους Λύκους χάρτη που εμφανίζει το μισό Αιγαίο και την Κρήτη να ανήκουν στη γείτονα. Και η διεθνοποίηση αυτή ήρθε μέσα από την ανάρτηση του πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας ο κ. Μητσοτάκης καλεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λάβει σαφή θέση για την αποχαλίνωση του κυβερνητικού του εταίρου.

"Κοιτάξτε καλά αυτό τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλες τους έχουν "καταβροχθιστεί” από την Τουρκία. Πρόκειται για όνειρα εξτρεμιστών ή για την επίσημη θέση της Τουρκίας; Είναι μια ακόμη πρόκληση ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να καταστήσει σαφή τη θέση του σχετικά με τις τελευταίες φαιδρότητες του μικρότερου εταίρου του στο συνασπισμό", έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter, σε μία κίνηση με στόχο διπλό:

- Αρχικά, να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας και να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στις προκλήσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία άσκηση πίεσης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να σταματήσει το… γαϊτανάκι των αναθεωρητικών βερμπαλισμών, που αρχίζει να ποτίζει την τουρκική κοινωνία. Και, όπως εξηγούν παράγοντες, η ελληνική πρωτεύουσα δεν πρόκειται να κάνει τα… στραβά μάτια μπροστά στη λόγω και έργω αποχαλίνωση της Άγκυρας. Αυτό, άλλωστε, έχει καταδείξει η όλη στρατηγική που ακολουθεί η Αθήνα, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. 

Κάθε φορά που η ηγεσία της Τουρκίας θα επιλέγει να… τραβήξει περαιτέρω το σχοινί των προκλήσεων, μέσω αυτής της ακραίας ρητορικής, η αντίδραση θα είναι άμεση και καταλυτική. "Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι επί χρόνια κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν. Συνεπώς, ο Τούρκος πρόεδρος οφείλει να τοποθετηθεί και να αποσαφηνίσει εάν χάρτες, οι οποίοι εικονίζουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη ως δήθεν τουρκικά εδάφη, αντικατοπτρίζουν κυβερνητικές θέσεις ή πρόκειται για όνειρα εξτρεμιστών", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

- Ο δεύτερος στόχος της πρωθυπουργικής κίνησης σχετίζεται με την επιλογή χρήσης της αγγλικής γλώσσας στην ανάρτηση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στο διεθνές ακροατήριο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να παρουσιάσει, στην όλη του διάσταση, ποιος είναι αυτός που προκαλεί με τις ακραίες και αναθεωρητικές θέσεις του. Και μέσω της συγκεκριμένης ανάρτησης, όχι μόνο εκτίθεται η Τουρκία και η προκλητική ατζέντα της στη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά, ταυτόχρονα, ισχυροποιούνται τα ελληνικά επιχειρήματα. 

"Η συμπεριφορά Μπαχτσελί δικαιώνει πλήρως την ελληνική επιχειρηματολογία. Υπενθυμίζει και επαναβεβαιώνει την οξύτητα της τουρκικής προκλητικότητας, τον αναθεωρητισμό που τη χαρακτηρίζει, σε μία περίοδο που η αμφισβήτηση διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και της νομιμότητας αποδοκιμάζεται ανοιχτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO, αλλά και τη σημασία του δικαιώματος στην αυτοάμυνα, τη στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα διατυπώνει το καινοφανές, έωλο επιχείρημα ότι η δήθεν "στρατικοποίηση” νησιών συνιστά αιτία αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

"Η χώρα μας δεν εκφοβίζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν πανικοβάλλεται. Τα εθνικά μας Δίκαια είναι καλά κατοχυρωμένα και απολύτως προστατευμένα, τόσο από το Διεθνές Δίκαιο, όσο και από τις Διεθνείς Συνθήκες. Η εθνική ομοψυχία, η αμυντική δυνατότητα της χώρας, οι Σύμμαχοί μας και το Διεθνές Δίκαιο συγκροτούν μια αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", σημείωσε, από το βήμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top