GuidePedia

0


Η Τουρκία μπορεί να πιέσει για την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως διαπραγματευτικό εργαλείο που θα επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έγραψε την Κυριακή η βρετανική εφημερίδα Express.

Πηγή κοντά στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο Τατάρ τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας του να τεθεί στο τραπέζι το καθεστώς των κατεχομένων στις συνομιλίες του ΝΑΤΟ, ανέφερε η Express .

«Γνωρίζω ότι η κλήση έγινε και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση», είπε η πηγή, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. «Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μοχλό πίεσης μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία».

Ανώτεροι Βρετανοί υπουργοί συμμερίζονται την ιδέα της αναγνώρισης της “ΤΔΒΚ” – όπως αναφέρει το κατοχικό καθεστώς η εφημερία – , καθώς και τις απευθείας πτήσεις προς τη βόρεια Κύπρο, η οποία προς το παρόν είναι προσβάσιμη μόνο από τουρκικές πόλεις, ανέφερε η Express.



Η Τουρκία μπλόκαρε την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει πρώτα να παράσχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Τουρκίας, να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές “τρομοκρατικές ομάδες” και να παραδώσουν δεκάδες άτομα που καταζητούνται στην Τουρκία με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν είπε ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες με Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο και η αντίθεση της Τουρκίας για την ένταξη τους συνεχίζεται.

«Εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικεφαλής της Τουρκίας, δεν μπορούμε να πούμε ναι σε χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ερντογάν στο αεροπλάνο ενώ επέστρεφε από το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι NTV.

«Έχουν προσδοκίες, αλλά δεν έκαναν βήματα που θα έπρεπε να κάνουν σχετικά με την Τουρκία, και, ειδικά η Σουηδία, εξακολουθούν να αφήνουν τους τρομοκράτες να περιφέρονται στους δρόμους τους, ασφαλίζοντας (τους τρομοκράτες) με τη δική τους αστυνομία», είπε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top