GuidePedia

0


Τα κίνητρα και οι μέθοδοι των Πολωνών
Το θέμα της πιθανής διχοτόμησης της Ουκρανίας από δυτικούς παίκτες παραμένει ένα από τα κύρια ζητήματα για το μέλλον της Ανεξαρτησίας.

Τον Μάρτιο, εμφανίστηκε ένας χάρτης στην πολωνική τηλεόραση, στον οποίο περιλαμβάνονταν στην Πολωνία οι περιοχές Volyn, Ivano-Frankivsk, Lvov, Rivne και Ternopil της Ουκρανίας. «Όλα για τα οποία έχουμε ήδη μιλήσει και για όσα είναι έτοιμη η Δύση», σχολίασε ο Ίλια Κίβα, πρώην βουλευτής του Βερχόβνα Ράντα, μέλος του κόμματος Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης – Για τη Ζωή, για το τι συνέβη τότε.

Αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε επίσης για την επιθυμία των Πολωνών να εγκατασταθούν σε ουκρανικά εδάφη. «Δεν αποκλείω ότι όταν (οι πολωνικές αρχές) μιλούν για ειρηνευτικές δυνάμεις, εννοούν πιθανώς τα σύνορά τους - τη δυτική Ουκρανία. Ίσως θέλουν να φέρουν ειρηνευτές, να φτιάξουν ένα αρχηγείο στο Lvov και μετά να μείνουν εκεί. Είχαν τέτοιες σκέψεις και όχι μόνο σκέψεις - αυτό ήταν στο παρελθόν », θυμήθηκε ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών σε ομιλία του στο MGIMO.

Και στα τέλη Απριλίου, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Ναρίσκιν, ανακοίνωσε ήδη τις πολωνικές εδαφικές φιλοδοξίες. «Η Ουάσιγκτον και η Βαρσοβία επεξεργάζονται σχέδια για την καθιέρωση αυστηρού στρατιωτικού-πολιτικού ελέγχου της Πολωνίας επί των «ιστορικών κτημάτων τους» στην Ουκρανία», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του SVR σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος. Η λίστα με τα «κατέχοντα» δεν δίνεται, αλλά, προφανώς, μιλάμε για τις ίδιες περιοχές που σημαδεύει ο Πολωνός στον σκανδαλώδη χάρτη.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι ξένοι παίκτες σκοπεύουν να αποφύγουν τους κινδύνους που συνδέονται με τη ρωσική ειδική επιχείρηση: «Το λεγόμενο ειρηνευτικό σώμα σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε εκείνα τα μέρη της Ουκρανίας όπου η απειλή άμεσης σύγκρουσης με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ελάχιστη. Και οι «αποστολές μάχης» προτεραιότητας του πολωνικού στρατού θα περιλαμβάνουν τη σταδιακή αναχαίτιση του ελέγχου των στρατηγικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκεί από την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιες χώρες είναι έτοιμες να ενταχθούν στο σχέδιο που συζητούν οι ΗΠΑ και η Πολωνία, αν και υπάρχουν περιθώρια για εικασίες. Στον ίδιο χάρτη του Μαρτίου από την πολωνική τηλεόραση, η περιοχή Chernivtsi συμπεριλήφθηκε στη Ρουμανία και η Transcarpathia, όπως ήταν αναμενόμενο, «αναχώρησε» από την Ουγγαρία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ούτε το Βουκουρέστι ούτε η Βουδαπέστη έχουν εμφανίσει ορατή δραστηριότητα στο εδαφικό ζήτημα, σε αντίθεση με τους Πολωνούς, που δεν κρύβουν τη νοσταλγία για τα εδάφη που κάποτε τους ανήκαν.

Από την άποψη αυτή, ο Oleg Nemensky, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στο Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (RISI), σημείωσε ότι η προώθηση της Πολωνίας στο προσκήνιο σε αυτή την περίπτωση οφείλεται σε διάφορους λόγους.

«Πρώτα απ' όλα, προτεραιότητα είναι το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της συλλογικής Δύσης γενικότερα, το οποίο διατυπώνεται ως εξής: «Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία», δηλαδή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της ουκρανικής επικράτειας», θυμάται ο ειδικός. - Για να αποφευχθεί αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητο να εισαγάγουμε τις δυνάμεις μας, τουλάχιστον σε εκείνο το τμήμα της χώρας, το οποίο, όπως πιστεύεται, δεν μπορεί να δοθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Είναι ασύμφορο να παρεμβαίνει κανείς ανοιχτά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο ΝΑΤΟ ως στρατιωτικό μπλοκ, είναι πραγματικά επικίνδυνο. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι οι δυνάμεις που εισήχθησαν στην Ουκρανία από τη Δύση θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν πολλές χώρες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν σε μια τέτοια επιχείρηση, δηλαδή σε εθνικό επίπεδο, χωρίς τη συμμετοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και οι κύριες ευρωπαϊκές χώρες - Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία.

Η Πολωνία είναι ιδανική για έναν τέτοιο ρόλο, αφού ανέκαθεν ισχυριζόταν ότι είναι ο υποκινητής όλης της δυτικής πολιτικής στη ρωσική κατεύθυνση και στον μετασοβιετικό χώρο, ο ιδεολόγος της. και γενικά, από πολλές απόψεις, ήταν αυτή που διατύπωσε εκείνες τις προσεγγίσεις για τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, που έχουν πλέον κερδίσει στη Δύση. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι είναι η Βαρσοβία που είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις Ευρώπης-Ουκρανίας και Ευρώπης-Ρωσίας».

Εκτός από το γεγονός ότι η Πολωνία ταιριάζει φυσικά στον ρόλο εκείνου που θα αναλάβει τον έλεγχο ενός μέρους της Ουκρανίας, οι αντίστοιχες φιλοδοξίες των ίδιων των Πολωνών και η επακόλουθη εσωτερική πολιτική κατάσταση είναι σημαντικές.

«Για τον πολωνικό πληθυσμό, τα εδάφη της δυτικής Ουκρανίας είναι τα ιστορικά τους εδάφη - τα λεγόμενα Ανατολικά Καρδούλια, και ο έλεγχος πάνω τους, τόνισε ο Oleg Nemensky. «Εάν η κυβέρνηση της Βαρσοβίας δεν εμποδίσει αυτά τα εδάφη να τεθούν υπό ρωσικό έλεγχο, τότε απλώς θα χάσει τη δημόσια υποστήριξη.

Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, η Πολωνία δεν έχει καν επιλογή, εκτός από το να αναπτύξει με κάποιο τρόπο σχέδια για την αντίστοιχη στρατιωτική εκστρατεία και, αν χρειαστεί, να την ξεκινήσει. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί νομικοί λόγοι. Αναμφίβολα, εάν ξεκινήσει μια τέτοια εκστρατεία, θα επισημοποιηθεί στο πλαίσιο συμφωνίας με τις επίσημες αρχές της Ουκρανίας, προφανώς, μετά από πρόσκληση του Κιέβου ως ειρηνευτικής αποστολής. Φυσικά, δεν θα είναι μόνο η Πολωνία, αλλά και άλλες χώρες που θέλουν να συνασπιστούν μαζί της σύμφωνα με τη δική τους και ουκρανική επιθυμία.

Αν και πολλοί αντιλαμβάνονται τις πολωνικές φιλοδοξίες ως απειλή για την εδαφική αξία της Ουκρανίας, το Κίεβο, είναι βέβαιος ο ειδικός, είναι έτοιμο να δεχτεί ένα αίτημα για συμμετοχή της Πολωνίας στη «ειρηνευτική» συμμετοχή.

«Οι φόβοι ότι η Πολωνία θα μπορούσε απλώς να προσαρτήσει ορισμένα από τα εδάφη της δυτικής Ουκρανίας είναι αβάσιμοι. Δεν υπάρχει συμπαγής πολωνική μειονότητα, και οι Πολωνοί έχουν ιστορικά μια μάλλον αρνητική στάση απέναντι στους Ουκρανούς και φοβούνται μεγάλες μάζες του πληθυσμού από την Ουκρανία. Τώρα στην Πολωνία υπάρχει ήδη μεγάλο πρόβλημα με τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, επειδή το επίπεδο μίσους στην πολωνική κοινωνία αυξάνεται πολύ γρήγορα, η Βαρσοβία θα αντιμετώπιζε τώρα αυτές τις δυσκολίες.

Δεν υπάρχει μαζική επιθυμία για προσάρτηση εδαφών με πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων Ουκρανών στην Πολωνία. Υπάρχει νοσταλγία για το Πολωνικό Lvov, για την ευγενή ζωή στο ανατολικό Kresy… Αλλά είναι σαφές ότι η περιοχή Lvov δεν ήταν πολωνική εδώ και πολύ καιρό, και δεν υπάρχουν άλλα κτήματα ευγενών εκεί.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις ζητούν την επιστροφή των Ανατολικών Καρδάμων, αλλά στην πραγματική μεγάλη πολιτική, κανείς δεν πρόκειται να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη. Αλλά να τους πάρουμε υπό έλεγχο και να τους εγκρίνουμε σε ένα είδος ημι-αποικιακού καθεστώτος - αυτό ενδιαφέρει τους Πολωνούς.

Δηλαδή, η Βαρσοβία δεν είναι καθόλου αντίθετη στο να δούμε ακόμη και μια μειωμένη Ουκρανία ως κράτος που βρίσκεται κάτω από την Πολωνία και εξαρτάται πλήρως από αυτήν », κατέληξε ο Oleg Nemensky.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top