GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης

Ρωσικά καταδρομικά πυραύλων έδιωξαν πλοία του ΝΑΤΟ μακριά από τη ζώνη ασκήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα-Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35 πέταξε 1,5 μέτρο από αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Tο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διεξάγει αυτήν τη στιγμή, αυτό που αποκαλείται ίσως η μεγαλύτερη θαλάσσια άσκηση στην ιστορία. Πάνω από 60 έθνη συμμετέχουν σε μια τεράστια έκταση. Το Bloomberg αναφέρθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας : «Μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, οι ασκήσεις θα καλύπτουν ύδατα από τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοδυτική Ασία και την Ανατολική Αφρική . Γνωστές και ως Cutlass Express 2022 και International Maritime Exercise 2022 ή IMX-CE22, οι πολεμικές ασκήσεις θα περιλαμβάνουν σχεδόν 10.000 προσωπικό, 50 πολεμικά πλοία και 80 μη επανδρωμένα συστήματα.

Σύμφωνα με το avia-pro, λόγω της μεταφοράς ρωσικών αεροπλανοφόρων «δολοφόνων» στη Συρία, το ΝΑΤΟ αποσύρει επειγόντως πολεμικά πλοία από τη Μεσόγειο Θάλασσα.



«Αφού μια ομάδα μαχητικών MiG-31K έφτασε στη Συρία πριν από μια μέρα, τα οποία είχαν ήδη εξοπλίσει τα υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα Kinzhal και τα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 οπλισμένα με αντιπλοϊκούς υπερηχητικούς πυραύλους Kh-32, τα πλοία του ΝΑΤΟ άρχισαν να εγκαταλείπουν επειγόντως τη Μεσόγειο θάλασσα. Τα ρωσικά όπλα που εμφανίστηκαν στη Συρία, ανήκουν στην κατηγορία των «δολοφόνων» των αεροπλανοφόρων. Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι γι' αυτόν τον λόγο το ΝΑΤΟ αποφάσισε να μειώσει τις ομάδες πλοίων του στη Μεσόγειο» αναφέρει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, πριν από λίγες ώρες πολλά πλοία του ΝΑΤΟ, καθώς και το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Roosevelt, αποσύρθηκαν από τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει επίσημα σχόλια σχετικά με αυτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, ωστόσο, νωρίτερα, με φόντο την εμφάνιση των ρωσικών Tu-22M3 στη Συρία, τέτοιες ενέργειες από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας έχουν ήδη παρατηρηθεί.

Τα αεροσκάφη Tu-22M3 και MiG-31K που είναι εξοπλισμένα με συστήματα Kinjal, έχουν μετασταθμεύσει στο αεροδρόμιο Hmeimim για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις που περιλαμβάνουν πλοία από διαφορετικούς στόλους του ρωσικού Ναυτικού στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια κίνηση που αποτελεί μέρος της αύξησης της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας, εν μέσω αντιπαράθεσης με τη Δύση για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, ένα ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε σε μικρή απόσταση τρία αμερικανικά μαχητικά στη Μεσόγειο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην Μεσόγειο.

Αν και δεν είναι σπάνια τέτοια συμβάντα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το συγκεκριμένο έγινε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, ενώ έχουν εκφραστεί ήδη ανησυχίες ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποιο ατύχημα λόγω κακών υπολογισμών, καθώς το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35 πέταξε 1,5 μέτρο από αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Η απόπειρα αμερικανικού στρατιωτικού ανθυποβρυχιακού αεροσκάφους να προσεγγίσει ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, κατέληξε για το πλήρωμα του Boeing P-8A Poseidon σε μια εξαιρετικά σκληρή αναχαίτιση από Ρώσο στρατιωτικό πιλότο. Σύμφωνα με πληροφορίες, που έδωσε η Wall Street Journal, το ρωσικό μαχητικό πέταξε μόλις 1,5 μέτρο από το αμερικανικό αεροπλάνο, και παραλίγο να το εμβολίσει. Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ προσέγγισης αμερικανικών αεροσκαφών.



«Αμερικάνικα και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν επικίνδυνα το ένα κοντά στο άλλο, σε τρία διαφορετικά περιστατικά το Σαββατοκύριακο πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου ενός όπου τα αεροσκάφη πέρασαν σε απόσταση 5 ποδιών (1,5 μέτρο ), δήλωσαν την Τετάρτη, εκπρόσωποι του Πενταγώνου. Τα περιστατικά, τα οποία σημειώθηκαν στον διεθνή εναέριο χώρο την Παρασκευή και το Σάββατο, συνδέθηκαν με ρωσικά μαχητικά Su-35 που εισέρχονταν στη διαδρομή πτήσης αναγνωριστικού αεροσκάφους P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι» , αναφέρει το δημοσίευμα The Wall Street Journal.

Αρκετά πλοία του ΝΑΤΟ, επιχείρησαν να κάνουν πρόκληση εναντίον πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετείχαν σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Εκτός από το γεγονός, ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ επέτρεψαν την προσέγγιση στην περιοχή των στρατιωτικών ασκήσεων του ρωσικού ναυτικού, χρησιμοποιήθηκε ραδιοηλεκτρονικός εξοπλισμός εναντίον ρωσικών πλοίων.



Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο ρωσικός στρατός έχει ανιχνεύσει ραδιοηλεκτρονική ακτινοβολία, η οποία μπορεί να υποδηλώνει τόσο ηλεκτρονική αναγνώριση όσο και απόπειρα χρήσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού για αυτό που αποκαλείται «κατάπνιξη». Ωστόσο, ως απάντηση σε τέτοιες ενέργειες της Συμμαχίας, ρωσικά πυραυλικά καταδρομικά στάλθηκαν προς τα πλοία του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να επακολουθήσει μια μικρή καταδίωξη.

Για ποια συγκεκριμένα πλοία του ΝΑΤΟ μιλάμε είναι άγνωστο, ωστόσο, φαίνεται πως αυτή ήταν η αιτία που λίγο νωρίτερα αναφέραμε, ότι οι χώρες της Συμμαχίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να απομακρύνουν τα πολεμικά τους πλοία από τη Μεσόγειο Θάλασσα, με φόντο την άφιξη ρωσικών βομβαρδιστικών με αντι- πλοίων πυραύλων και μαχητών με υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα «Dagger» στην περιοχή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top