GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Ευάλωτη και αδύναμη η τουρκική αεροπορία- Ηττήθηκε από την κακοκαιρία

Είναι γνωστό ότι με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Η τουρκική πολεμική αεροπορία, στέλνει κατά κύματα μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από το αρχιπέλαγος. Άλλοτε αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου ATR-72 και άλλοτε μη επανδρωμένα UAV.

Τα τουρκικά αεροσκάφη κινούνται σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, και προβαίνουν σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και σε πολλές περιπτώσεις σημειώνονται εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές) με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Μάλιστα υπερπτήσεις στο Αιγαίο πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ειδικότερα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πέταξε, την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, στις 12:41 πάνω από τη νησίδα Παναγιά, στα 28.000 πόδια.

Λίγο αργότερα, στις 13:34 και 13:38, δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις άνωθεν των νήσων Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη, στα 27.000 πόδια.



Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, μέχρι εχθές η τουρκική αεροπορία είχε στείλει 4 ζεύγη μαχητικών στο FIR Αθηνών. Τα 3 ζεύγη βγήκαν σε περιοχή Λήμνου, Λέσβου, Σαμοθράκης και 1 ανατολικά της Ρόδου.

Η ελληνική ΠΑ απογείωσε για αναχαίτιση ισάριθμα μαχητικά, από Λάρισα, Σκύρο και Κρήτη. Εκτίμηση κύκλων της Πολεμικής Αεροπορίας, κάνει λόγο για προσπάθεια Τούρκων να δουν ετοιμότητα της ΠΑ λόγω καιρού.

Η ποιοτική διαφορά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι εμφανής, σε αντίθεση με την τουρκική, καθώς το πτητικό πρόγραμμα των Ελληνικών μαχητικών δεν μειώθηκε λόγω της κακοκαιρίας σε αντίθεση με την πτητική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας.

Μέχρι στιγμής υπάρχει μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα στο FIR Αθηνών. Υπάρχουν αναφορές για βαρύτατες χιονοπτώσεις στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις με αποτέλεσμα να τους βρει απροετοίμαστους, καθηλώνοντας στο σύνολο τον τουρκικό αεροπορικό στόλο.

Κύκλοι της ΠΑ αναφέρουν: «Χθες θεώρησαν ότι λόγω του χιονιού θα μας αιφνιδίαζαν αλλά μας βρήκαν μπροστά τους. Σήμερα οι βάσεις τους έχουν σκεπαστεί με χιόνι και δεν μπορούν να βγάλουν πτήσεις. Η ποιοτική διαφορά είναι εμφανής».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top