GuidePedia

0


Τον Απρίλιο του 2021 είχε κάνει αίσθηση η δήλωση του Δένδια στο σαουδαραβικό κανάλι Arab News ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που πιθανώς βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα της, και ότι δεν σκοπεύει να κάνει γεωτρήσεις στο Αιγαίο διότι είναι σταθερά προσηλωμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μόνο.

Έκτοτε αποδείχτηκε από τα γεγονότα ότι δεν επρόκειτο για άποψη που την πέταξε επιπόλαια ο Δένδιας για να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις. Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν γίνονται στο ξεκάρφωτο, επειδή απλώς ήρθε μια στιγμιαία έμπνευση στο κεφάλι ενός υπουργού. Είναι προφανές ότι ο Δένδιας εξέφραζε τον πρωθυπουργό και το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό που είπε ήταν μελετημένο και αφορούσε ειλημμένες αποφάσεις - για τις οποίες όμως ο ελληνικός λαός δεν είχε πληροφορηθεί τίποτα μέχρι τότε. 

Η αδιαφορία για τους υδρογονάνθρακες και η συνειδητή επιλογή της διαιώνισης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας από ξένα κράτη, αποτελεί θεμελιώδες κυβερνητικό αφήγημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως δεν αρκείται μόνο σ' αυτό. Συνδέει την αδιαφορία της για τους υδρογονάνθρακες με τη μη αντίδρασή της στις ιταμές αξιώσεις των Τούρκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι υποστηρικτές του καθεστώτος μάλιστα έχουν αναλάβει να προπαγανδίζουν και να υπερασπίζονται αυτή την ανιστόρητη και παράλογη σύνδεση όπου και όποτε τους δοθεί η ευκαιρία.

Δηλαδή εφόσον δεν μας ενδιαφέρουν οι υδρογονάνθρακες, χαρίζουμε τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ κοιτάσματα (και επομένως και την ΑΟΖ μας) στους Τούρκους, δηλαδή στον χειρότερο εχθρό μας που μας απειλεί καθημερινά και συμπεριφέρεται άθλια και προκλητικά απέναντί μας και δεν χάνει ευκαιρία να μας βλάψει. Σ' αυτόν τον γείτονα που καταπατά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που στέλνει τα ερευνητικά του σκάφη μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας με συνοδεία πολεμικών πλοίων, που παραβιάζει χιλιάδες φορές ετησίως τον εναέριο χώρο μας, που έχει σκοτώσει στρατιωτικούς μας στον ακήρυκτο πόλεμο του Αιγαίου, που κάνει διαρκώς υπερπτήσεις πάνω από το έδαφός μας, που μας στέλνει καραβιές τους λαθρομετανάστες, που παρενοχλεί ασταμάτητα τους ψαράδες των ακριτικών νησιών μας, που έχει αιματοκυλίσει την Κύπρο και συνεχίζει να τη βιάζει επί 48 χρόνια, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να χαρίσουμε κοιτάσματα υδρογονανθράκων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ επειδή αποφασίσαμε να απεξαρτηθούμε από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας και επειδή δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε φασαρίες. Θαυμάστε σκεπτικό και «λογική».

Το αν θα εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην υφαλοκρηπίδα μας είναι δική μας υπόθεση, αλλά το να επιτρέψουμε στους Τούρκους να τα αρπάξουν με το έτσι θέλω είναι ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Δεν είναι στη διακριτική μας ευχέρεια το αν θα τα υπερασπιστούμε ή όχι. Είμαστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να τα υπερασπιστούμε είτε σκοπεύουμε να τα εκμεταλλευτούμε είτε όχι, αν δεν θέλουμε να αυτοκτονήσουμε ως έθνος. Επομένως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε την Τουρκία έστω και να διανοηθεί ότι μπορεί να τα αρπάξει από εμάς. 

Κι όμως, υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι συμπατριώτες μας που πιστεύουν πως αν χαρίσουμε τα δικά μας κοιτάσματα υδρογονανθράκων στους Τούρκους αφ' ενός θα σώσουμε το περιβάλλον (λες και οι Τούρκοι όταν θα βάλουν στο χέρι τα ελληνικά κοιτάσματα θα καθίσουν να τα καμαρώνουν και δεν θα κάνουν άντληση ρυπαίνοντας το Αιγαίο και την ατμόσφαιρα!) και αφ' ετέρου θα απαλλαγούμε από τις τριβές με τους ανατολικούς γείτονες επειδή θα εκτιμήσουν τη γενναιόδωρη χειρονομία μας, θα μας αγαπήσουν ξαφνικά και θα σταματήσουν να μας ασκούν ανελέητο bullying. Κι όλα αυτά όταν θα έχουν πάρει «προίκα» κολοσσιαία κονδύλια που θα μπορούν να τα επενδύσουν στη στρατιωτική τους ενδυνάμωση για να ανοίξουν ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ισχύος σε βάρος μας. Φαίνεται τελικά πως η κοινή λογική είναι είδος αν ανεπαρκεία σ' αυτή τη χώρα...

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top