GuidePedia

0


Η ερώτηση του εκατομμυρίου, όπως λένε εδώ στην Ουάσιγκτον, είναι αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι, στην Ευρώπη, η συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ισχυριστεί ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη αυτό το Σαββατοκύριακο. Σήμερα άλλαξε το αφήγημά του και δήλωσε ότι θα γίνει στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Ουδείς γνωρίζει μέχρι της στιγμής.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης για το θέμα. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος ρώτησε: Και εν συντομία σε ένα άλλο θέμα. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Γλασκώβη. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε αυτό και τυχόν άλλες διμερείς σχέσεις που σκοπεύει να έχει ο Πρόεδρος;

Η κ. Ψάκι απάντησε ως εξής: Σίγουρα καταλαβαίνω το ενδιαφέρον και περιμένω ότι θα έχουμε περισσότερα για τις διμερείς συναντήσεις τις επόμενες ή δύο μέρες. Αλλά δεν έχω κάτι να επιβεβαιώσω ακόμα.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:
Ας περιμένουμε να δούμε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, διότι η πραγματοποίηση ή όχι της συνάντησης θα είναι ένα σοβαρό ζήτημα.

Εάν η συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν δεν πραγματοποιηθεί τότε θα έχουμε μεγάλες εξελίξεις, καθώς ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη την προσβολή. Θα είναι το τρίτο όχι μετά τη Νέα Υόρκη και μετά τη Ρώμη.

Αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, και εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο για τον Τούρκο πρόεδρο, θα αντιδράσει μεν αλλά όχι ισχυρά όπως στην πρώτη περίπτωση. Αν και Ερντογάν είναι αυτός, όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο πρέοδρος της Τουρκίας ομιλεί συνέχεια για το ενδιαφέρον του να αγοράσει τα αεροπλάνα F-16 αλλά και τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35. Για τα F-16 η αμερικανική πλευρά έχει δηλώσει επίσημα ότι δεν έχει κάνει καμία χρηματοδοτική πρόταση στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο είναι θυελλώδεις και θα ενταθούν στη συνέχεια. Είναι χαρακτηριστική μία κουβέντα σημαντικού νομοθέτη ο οποίος μας είπε ότι οι Τούρκοι θα πάρουν τα F-16 πάνω από το πτώμα του.

Πρέπει μας τόνισε, η Τουρκία να επιστρέψει το ρωσικό σύστημα S-400 στη Μόσχα και να σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για να συζητήσουμε για τα F-16.

Όσον αφορά τα μαχητικά F-35, που είχε αγοράσει η Τουρκία και πλέον δεν της ανήκουν πάλι λόγω των S-400, το Πεντάγωνο απάντησε σε ερώτηση του OPEN και της Hellas Journal και επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με την απάντηση το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας παραμένει σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία για την επίλυση των διαφορών για τα F-35. Οι συνομιλίες αφορούν την προκαταβολή που έδωσε η Τουρκία, αν και ο Ερντογάν απαιτεί να επανέλθει sτο πρόγραμμα η χώρα του, απειλώντας ότι θα πάει στα διεθνή δικαστήρια.

Τα F-35 έχουν συνδεθεί με τους S-400 και ειδικά στο νόμο που απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψει η Άγκυρα και στο πρόγραμμα παραγωγής τους και στην απόκτηση των αεροπλάνων, που αποτελούν την υπερηφάνεια της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Το ερώτημα που για την ώρα παραμένει αναπάντητο, άσχετα με τους όποιους ισχυρισμούς του Ερντογάν, είναι αν θα πραγματοποιηθεί η όχι η συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν. Ας περιμένουμε τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου διότι εάν η ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει τον Ερντογάν, τα πανηγύρια θα αρχίσουν πριν την σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στην Σκωτία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την τηλεφωνική συνομιλία του Ιμπραίμ Καλίν με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Κρατάμε την ομολογία του Λευκού Οίκου για τις μεγάλες διαφορές.

Συμφώνησαν, αναφέρει η ανακοίνωση, στη σημασία του συνεχούς διαλόγου για τη διαχείριση των διαφωνιών και τη διατήρηση εποικοδομητικών διμερών δεσμών.

Ο Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον σύμβουλο του Ερντογάν, για θέματα όπως είναι το Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό, ο νότιος Καύκασος και η ανατολική Μεσόγειος. Συζήτησαν και την αμυντική σχέση των δύο χωρών τους. Όμως, στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στην συνάντηση, την οποία ανακοίνωσε με πομπώδη τρόπο ο Ερντογάν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top