GuidePedia

0

   Τουρκία: "Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να σβήσει τις φωτιές"

Tεράστιο επικοινωνιακό αυτογκόλ, που δείχνει το μέγεθος της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού και τον πανικό στον οποίο βρίσκονται στελέχη της κυβέρνησης, συνιστούν οι δύο επικοινωνίες του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με τον Ρώσο και Τούρκο ομόλογο του.

H επικοινωνία μόνο με την Μόσχα και τον ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ ήταν υπερ-αρκετή για να ζητηθεί ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων πυρόσβεσης που επιχειρούν στην Ελλάδα.
“Φτιάχνουν το προφίλ της Τουρκίας”

Για ποιο λόγο όμως ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας επικοινώνησε ΚΑΙ με τον Τούρκο ομόλογο του για παροχή βοήθειας;

Mα φυσικά γιατί τα δύο από τα τέσσερα νέα ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα έρθουν από την… Τουρκία! Είναι αυτά που επιχειρούν εκεί και έπρεπε να ζητηθεί η τουρκική άδεια!
Με τον τρόπο αυτόν, φρόντισαν κάποιοι στην Αθήνα να “φτιάξουν” το προφίλ της Τουρκίας.

Παρά τις ενδείξεις για τουρκικό “δάκτυλο” στις φωτιές, κάποιοι “ξεπλένουν” κανονικά την Τουρκία με τον Ερντογάν να είναι σε θέση πλέον να …διαδίδει πως βοηθά την Ελλάδα να σβήσει τις φωτιές!
Την Ελλάδα που μέχρι πριν λίγες ώρες κατηγορούσε ότι έβαζε φωτιές στην Τουρκία μαζί με το PKK!
Μιλάμε για τρομερό αυτογκόλ καθώς η Τουρκία δεν έχει σχεδόν κανένα αεροσκάφος πυρόσβεσης για να μπορέσει να διαθέσει.

Όλα τα τουρκικά Canadair είναι καθηλωμένα από το 2019 και τα μόνα αξιόλογα αεροσκάφη που μπορεί να διαθέσει η Τουρκία είναι αυτά που έχει μισθώσει από την Ρωσία.

Οι ανακοινώσεις

“Σε σημερινή τηλεφωνική μας επικοινωνία ευχαρίστησα τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με ενημέρωσε ότι δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα αποσταλούν στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισήμανε, πλέον οι πυρκαγιές στην Τουρκία είναι υπό έλεγχο” ανέφερε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας και πρόσθεσε:

“Είχα εκτεταμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό μου S.Lavrov νωρίτερα σήμερα. Συζητήθηκε η καταπολέμηση των πυρκαγιών και ζητήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα να αποσταλεί ακόμα ένα Beriev BE-200 προκειμένου να συνδράμει. (1/2)

Επίσης εξετάστηκαν οι δυνατότητες εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό έγινε ανταλλαγή απόψεων για προσεχείς επισκέψεις το φθινόπωρο. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η δυνατότητα συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας. (2/2)
H ρωσική ανακοίνωση

«Με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το αίτημα για έκτακτη αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία, που μετέφεραν πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στους Ρώσους ομολόγους τους έγινε δεκτό. Η ανταπόκριση θα είναι άμεση» ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Νωρίτερα συνομίλησαν τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας με τον Ρώσο ομόλογό του Σ.Λαβρόφ, στους οποίους διαβιβάστηκε μεταξύ άλλων και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παραχώρηση ενός δεύτερου αμφίβιου πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου Beriev-200.
Δύο Ilyushin Il-76 και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8

Τελικά η Ρωσία στέλνει στην χώρα μας δύο αεροσκάφη Ilyushin Il-76 και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8.

Το ένα από τα δύο αεροσκάφη θα είναι μόνιμα σταθμευμένο στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη. Τα «ιπτάμενα ρωσικά τάνκερ», όπως αποκαλούνται τα Ilyushin, μεταφέρουν έως 44 τόνους νερό.

Είναι άγνωστο ακόμη γιατί δεν έρχεται δεύτερο Beriev-200. Υπήρξε ρωσική άρνηση ή δεν το ζητήσαμε;
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

“Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της κυβέρνησης της Ελλάδας ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να αυξηθεί η ρωσική ομάδα, που μάχεται τις πυρκαγιές στην Ελλάδα” ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Λόγω του έκτακτου αιτήματος της κυβέρνησης της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν έδωσε εντολή να αυξηθεί η ρωσική ομάδα, που δρα στην κατάσβεση πυρκαγιών στις κεντρικές περιφέρειες της Ελληνικής Δημοκρατίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Επιπλέον υπήρχε και τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των συμπροέδρων της μικτής ελληνορωσικής διακυβερνητικής επιτροπής-του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του υπουργού μεταφορών της Ρωσίας Βιτάλι Σαβέλιεφ.

“Ο Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε τον Savelyev για την άμεση και πρακτική υποστήριξη της Ρωσίας στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα του και διευκρίνισε το αίτημα της ελληνικής πλευράς να σταλούν δύο ρωσικά αεροσκάφη Il-76 και δύο ελικόπτερα Mi-8, τα οποία θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην κατάσβεση των πυρκαγιών», αναφέρει το TASS.

 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top