GuidePedia

0


Ενδυνάμωση της συμμαχίας Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν, επισημαίνει η Jerusalem Post σε δημοσίευμα της. Αφορμή γι΄ αυτή την εκτίμηση έδωσε η επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ Χ.Ζαρίφ στην Άγκυρα την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας αυτή η συνάντηση έδειξε ότι μετά από τη συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας-Τεχεράνης, οι δεσμοί των τριών χωρών θα γίνουν στενότεροι με στόχο να συνεργαστούν στη Συρία και στη Λιβύη.

Με λίγα λόγια η εικόνα που μεταδίδεται είναι ότι την ώρα που στη Δύση αναμένουν τη “δυτική στροφή” του Ερντογάν, εκείνος έχει ήδη στρέψει το τιμόνι της Τουρκίας προς άλλες κατευθύνσεις.



Η Jerusalem Post γράφει ότι ο στόχος της Άγκυρας κατά τη διάρκεια της τετραετίας Τραμπ, ήταν να εκμεταλλευθεί την αμερικανική “απουσία” στην περιοχή για να “απομακρυνθεί” από το ΝΑΤΟ και να εισέλθει στη τροχιά της Μόσχας και της Τεχεράνης. “Η Τουρκία διαθέτει μια καλή φιλοκυβερνητική μηχανή μέσων ενημέρωσης και λόμπι που λειτουργούν για να διηγηθεί μια ιστορία στα γεράκια της Ουάσιγκτον και μια άλλη στα μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, η Τουρκία προωθεί μια αφήγηση μέσω των μέσων ενημέρωσης ότι θέλει συμφιλίωση με το Ισραήλ και ότι θα μπορούσε να παρακάμψει τη Χαμάς. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Τουρκία και το Ιράν στηρίζουν τη Χαμάς, και η επίσκεψη του Ζαρίφ στην Άγκυρα ήταν συμβολική της συμμαχίας Τουρκίας-Ιράν. Τα τουρκικά και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι όλα φιλοκυβερνητικά, ανακοίνωσαν τη νέα εποχή των σχέσεων Τουρκίας-Ιράν”, γράφει η Jerusalem Post και προσθέτει:

“Ο Ζαρίφ δήλωσε στην Άγκυρα την Παρασκευή ότι τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία έχουν κοινή θέση ότι η σταθερότητα θα αποκατασταθεί στην περιοχή μόνο μέσω της «συνεργασίας». Ο Ζαρίφ σε μια δημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter μετά το τέλος της επίσκεψής του στην Τουρκία, έκανε λόγο για «εποικοδομητικές, φιλικές και γόνιμες » συνομιλίες με τον Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου.

Από την άλλη η Τουρκία και η Ρωσία λειτουργούν μαζί ένα κέντρο επίβλεψης-συντονισμού στο Καραμπάχ, . Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα συνεργαστούν τώρα στενά στη Συρία, στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επαίνεσαν επίσης το «Iron Silk Road», μια νέα σιδηροδρομική γραμμή προς το Μπακού και μετά τη Ρωσία που θα μεταφέρει εμπορεύματα. Η Τουρκία στέλνει επίσης εμπορεύματα μέσω σιδηροδρόμου στην Κίνα, αναφέρει το Anadolu: «Παρόλο που τα τρένα είχαν ταξιδέψει σε αυτήν την διαδρομή πριν από την Κίνα, είναι η πρώτη φορά που μεταφέρονται εξαγωγές από την Τουρκία προς τη Ρωσία μέσω σιδηροδρόμου», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Adil Karaismailoglu κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο σιδηροδρομικό σταθμό… Ο Karaismailoglu υπογράμμισε τη σημασία για την Τουρκία της πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου υποδομών μεταφορών μεταξύ Κίνας, Ασίας, Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. ” 

Οι συνομιλίες με τον Zarif και οι αναφορές για σιδηροδρομικές συνδέσεις δείχνουν ότι δημιουργείται ένα πολύ μεγαλύτερο σύστημα συμμαχιών. Βασίζεται στην Τουρκία, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν . Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μοιράσει τη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο. Το Ιράν και η Τουρκία θα αρχίσουν να συνεργάζονται περισσότερο σε πολλά θέματα. Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί σε ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη, όπου η Ρωσία και η Τουρκία κατηγορούνται για παραβίαση εμπάργκο όπλων. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ , μίλησε τηλεφωνικώς την Πέμπτη με τον επικεφαλής του συμβουλίου της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν, Μπιέρερ Σίμπερτ. Ενώ συζήτησαν τη διατλαντική συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Τουρκίας”.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top