GuidePedia

0

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Κατά τη διάρκεια της πενταετούς του θητείας, ο Μουσταφά Ακιντζί δεν κατηγόρησε την Τουρκία σε κανένα απολύτως θέμα. Μάλιστα, χρησιμοποίησε προσεχτική γλώσσα ακόμα και σε περιπτώσεις που ήρθε σε διαφωνία με τους ευρισκόμενους στην Άγκυρα. Δεν ήταν συγκρουσιακός. Πάντα ήταν συναινετικός.
«Η Τουρκία είναι το μόνο λιμάνι στο οποίο θα καταφύγουμε», έλεγε σε όσους κατηγορούσαν την Τουρκία ως κατοχική δύναμη. Δεν απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τις πρώτες μέρες της εκλογής του, του είπε «να ακούνε τα αφτιά σου αυτά που λέει το στόμα σου».

Ο Ερντογάν θύμωσε πολύ πιο άσχημα μαζί του όταν κατά την διάρκεια της «Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης» στη Συρία είπε ότι « εκεί ρέει αίμα και όχι νερό». Είπε το εξής:
«Ο θώκος στον οποίο κάθεται δεν είναι θώκος που αποκτήθηκε με τη δική του δύναμη. Κερδίσθηκε με τον αγώνα της Τουρκίας. Οι ομοεθνείς μας θα του απαντήσουν το συντομότερο».

Ο Ακιντζί, ούτε σε αυτό έδωσε μια συγκρουσιακή απάντηση. Υπενθύμισε μόνο ότι είναι πρόεδρος που εξελέγη με το εξήντα τοις εκατό των ψήφων του λαού. Ουσιαστικά δεν ήλθε ποτέ σε σύγκρουση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Βγήκε στον δρόμο κατά την επιχείρηση λιντσαρίσματος κατά της εφημερίδας μας, όμως δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτήν κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν μνημόνευσε αυτή την επίθεση ακόμα και στις δηλώσεις του για την ελευθερία του Τύπου κατά Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου που γιορτάζεται κάθε χρόνο. Κράτησε αποστάσεις από την εφημερίδα μας κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων για να μην ενοχλήσει τον Ερντογάν, δεν είχαμε απολύτως καμία επαφή και δεν έστειλε καν ένα συγχαρητήριο μήνυμα στην «Αφρίκα» την ώρα που πηγαίνει στις άλλες εφημερίδες και κόβει τις τούρτες των γενεθλίων τους.

Κάποτε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε πει στους εκ Τουρκίας αξιωματούχους ότι δεν είναι το CTP που κατηγορεί την Τουρκία ως κατοχική δύναμη και ότι μόνο εμείς το κάνουμε αυτό και διοργάνωσε εκστρατεία συκοφάντησής μας μαζί με τον στρατό. Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν μας συκοφάντησε, όμως απέδειξε τον εαυτό του αποκόπτοντας τις σχέσεις του μαζί μας.

Ο Ραούφ Ντενκτάς συμπεριφέρθηκε πιο πονηρά απ’ όλους τους. Έστελνε τα άρθρα μας και τους πρωτοσέλιδους τίτλους μας στην Άγκυρα και αποσπούσε χρηματική βοήθεια, λέγοντας πως «αν φύγω εγώ, θα έρθουν αυτοί».

Καλά, τώρα τι συμβαίνει; Ακούμε από τον Ακιντζί πράγματα τα οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε. Κατηγορεί την Τουρκία πολύ ανοικτά. Επεμβαίνει στις εκλογές μας, λέει. Ήρθαν, λέει, βουλευτές από το ΑΚΡ και το ΜΗΡ. Γυρίζουν από χωριό σε χωριό. Και λένε «μην ψηφίσετε τον Ακιντζί», λέει.

Η πρεσβεία της Τουρκίας μετατράπηκε σε επιτελείο εναντίον του. Ενεργοποιήθηκε ο Μπάστσερι προσωπικά, λέει. Πρώτη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τόσο ξεκάθαρη παρέμβαση, λέει. Ασκούνται πιέσεις και απειλούνται επιχειρηματίες, λέει. Και άλλα πολλά. Το απόλυτο ρεζιλίκι!
«Αν χρειαστεί, θα μιλήσω πιο ξεκάθαρα», λέει ο Ακιντζί. Άρα, το λιμάνι, καταφύγιό μας, μας καταβροχθίζει! Τι περισσότερο μπορεί να πει από αυτά που είπε μέχρι τώρα; Τι περισσότερο μπορεί να αποκαλύψει; Είμαι περίεργος… Μήπως θα πει ότι όλη αυτή η επιχείρηση κατευθύνεται από τον Ταγίπ Ερντογάν; Μπορεί να το πει; Θα γίνει πρωτοσέλιδος τίτλος στον διεθνή Τύπο! Ξέρει και αυτός, όπως κι εμείς, ότι στην Τουρκία υπάρχει προεδρικό σύστημα και ότι τα πάντα εξαρτώνται από τον Ερντογάν.

Δηλαδή, αν έχει ληφθεί η απόφαση να ανατραπεί, ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε αυτή την απόφαση. Ο εδώ πρέσβης είναι μόνο μία ορντινάντσα. Εκτελεί όποια διαταγή του δίδεται. Δεν έχει και πολύ νόημα να κατηγορείται ο βοηθός που εκτελεί διαταγές και όχι το αφεντικό του. Πίσω από τον πρέσβη βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν, κύριε Ακιντζί. Δεν πρέπει να λεχθεί αυτό στην κοινότητα; Το γυαλί ράγισε. Δεν έμεινε τίποτα να κρατηθεί μυστικό. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε. Αν ούτε τώρα μιλήσουμε, πότε θα το μιλήσουμε; Ιδού, κάνουν πραξικόπημα εμφανώς. Βιάζουν τη βούληση της κοινότητας. Αυτές οι εκλογές μοιάζουν με μονομαχία με κάποιον το σπαθί του οποίου δηλητηριάστηκε εκ των προτέρων.

Κατάλαβα ότι εμπιστεύεσαι τον λαό και αν κερδίσεις αυτή θα είναι η μεγαλύτερη νίκη που κερδίθηκε μέχρι τώρα για τον λαό. Όμως, μην ξεχνάς. Και αν χάσεις, θα είναι η πιο βαριά ήττα. Μαζί με εσένα θα χάσουν και όλοι οι οπαδοί της ομοσπονδίας. Και αυτή η κοινότητα δεν θα ορθοποδήσει ξανά έτσι εύκολα. Τώρα όλοι βλέπουν σε εσένα την ηγεσία μιας αντίστασης. Η ευθύνη σου είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Αυτές οι εκλογές δεν σηκώνουν μια νέα απογοήτευση. Αν χάσεις, δεν θα μπορεί καμία δικαιολογία να παρηγορήσει κανέναν. Αν δεν είσαι βέβαιος ότι θα κερδίσεις, μπορείς να αποσυρθείς αφότου αποκαλύψεις τα πάντα, να περάσεις στο πλευρό εκείνων που είναι μαζί σου και να αρχίσεις έναν σοβαρό αγώνα για την ελεύθερη βούλησή μας. Πριν πνιγούμε στα βρόμικα θολά νερά του λιμανιού στο οποίο νομίζαμε ότι θα καταφύγουμε. Πριν η πίσω αυλή μυρίσει πιο πολύ αποχέτευση…

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top