GuidePedia

0

Νουρτζάν Μπαϊσάλ
ΑhvalnewsΣτην μάχη κατά του νέου ιού, η τουρκική κυβέρνηση δεν κήρυξε ένα πλήρες lockdown για να προστατέψει την υγεία των πολιτών της. Η κύρια αιτία για αυτό ήταν η οικονομική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει στους πολίτες της ¨Καθίστε στο σπίτι, προσέξτε την υγεία σας και θα πληρώσουμε το ρεύμα, το νερό και τα άλλα κόστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, διότι δεν υπάρχουν χρήματα στο υπουργείο Οικονομικών. Όλοι ξέρουν το λόγο για αυτό, αλλά κανείς δεν πρέπει να μιλάει.
Σήμερα είναι δύσκολο να μιλά κανείς ανοιχτά για τις στρατιωτικές δαπάνες στην Τουρκία. Είναι επίσης δύσκολο να φτάσεις σε πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες αυτές.
Μόλις αυτή την εβδομάδα το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης Στοκχόλμης, κοινοποίησε την τελευταία του αναφορά σχετικά με τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες. Ανέφεραν για την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο των στρατιωτικών δαπανών, που μέσα σε μία δεκαετία που έφτασαν στα 1,9 τρις το 2019
Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας το 2019 αυξήθηκαν κατά 6%, φτάνοντας τα 20,8 δις δολάρια, αποτελώντας το 7,8% των κυβερνητικών δαπανών με μέσο όρο 245 δολάρια ανά άτομο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι στρατιωτικές δαπάνες Τουρκίας για το 2018 είχαν αυξηθεί φτάνοντας στα 19 δις δολάρια, καθώς επέκτεινε τις επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία. Μεταξύ 2009 και 2019 οι τουρκικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 27%.

Στις 30 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε μία εκστρατεία για τη συλλογή δωρεών από πολίτες, για όσους έχουν ανάγκη λόγω της εκδήλωσης του νέου ιού. Τόνισε τη σημασία που έχει η ενότητα η αυτάρκεια και η αδελφοσύνη της Τουρκίας :
“Εντός του πλαισίου της εκστρατείας ¨Είμαστε αρκετοί ο ένας για τον άλλον Τουρκία¨, έχει ανοίξει ένας τραπεζικός λογαριασμός από το υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ξεκινώ την εκστρατεία δωρίζοντας 7 μηνιάτικα από το μισθό μου. Δεν έχουμε άλλους φίλους εκτός από εμάς μεταξύ μας και δεν έχουμε κανέναν άλλον να βασιζόμαστε εκτός από τους εαυτούς μας. Η μεγαλύτερη δύναμη της Τουρκίας είναι η ενότητα η αλληλεγγύη και η αδελφοσύνη της. Είμαστε η Τουρκία είμαστε το τουρκικό Έθνος. Είμαστε η αυτάρκης Τουρκία”

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της καμπάνιας κοινοποιήθηκαν στο κοινό και σοκαρίστηκα όταν άκουσα ότι η ελάχιστη δωρεά που ζητούσαν από τους πολίτες της Τουρκίας ήταν 1,30 δολάρια, κάτι που δείχνει το σε τι κατάσταση βρίσκεται η τουρκική οικονομία. Καθώς το σκεφτόμουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, συνέχισαν να πετούν στη νοτιοανατολική Τουρκία πάνω από την πόλη μου το Ντιγιαρμπακιρ, που έχει κουρδική πλειονότητα πληθυσμού. Καθημερινά τα πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΠΚΚ) στα βουνά και επιστρέφουν. Άρχισα να σκέφτομαι το κόστους που έχει μία βόμβα.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ και σύμμαχος της κυβέρνησης, σε ομιλία που έκανε στις 29 Νοεμβρίου 2019, αναφερόμενος σε αυτό το θέμα είχε πει : “Υπάρχει κόστος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και πληρώνουμε αυτό το κόστος για την επιβίωση του κράτους μας. Αυτή που κάνουν εικασίες για την οικονομία, δεν έχουν καμία ιδέα για το κόστος μίας βόμβας…….Το κόστος μία συνηθισμένης βόμβας που χρησιμοποιείται σαν αεροσκάφος είναι 2.500 δολάρια. Τα καύσιμα για μία ώρα πτήσης ενός f-16 κοστίζουν 14.000 δολάρια. Τα καύσιμα που δαπανήσαμε για τα αεροσκάφη μας την πρώτη ημέρα της επιχείρησης κλάδος ελαίας κόστισαν 1 εκ. δολάρια. “.

Εν τω μεταξύ ο Φαχρεττίν Αλτούν- διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία δεν θα επιβάλλει πλήρη καραντίνα λόγω του οικονομικού κόστους.
Δήλωσε τότε : “Η απόφαση για μία μακροχρόνια καραντίνα έχει πολύ βαρύ κόστος στην οικονομία. Το κόστος για την κοινωνική ζωή και την ανθρώπινη ψυχολογία θα ήταν πολύ πολύ διαφορετικό. Όπως όλοι, η προτεραιότητά μας είναι η πρόληψη της επιδημίας και η ελαχιστοποίηση της απώλειας ζώων. Σε μία περίοδο που αυτά είναι τα πρώτα θέματα στην ατζέντα μας, το να μιλάμε για την οικονομία μπορεί να φαίνεται άσχετο η απάνθρωπο σε κάποιους. Αλλά το γεγονός είναι ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί με κάποιο τρόπο”.

Φυσικά κανένας από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους δεν τον ρώτησε Γιατί η οικονομία είναι τόσο κακή όσο είναι καθώς κανείς δεν θέλει να μιλήσει για τις πολεμικές δαπάνες της Τουρκίας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν θα απολαύσει ποτέ με ισχυρή οικονομία και δεν θα δει πραγματική δημοκρατία μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων. Η Τουρκία για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, δεν θα είναι ποτέ μία αυτάρκης χώρα όπως ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο μόνος τρόπος να έχεις ενότητα, να έχεις μία αυταρχική χώρα, να έχεις αλληλεγγύη και αδελφοσύνη, είναι να τελειώσεις αυτόν το άσκοπο πόλεμο που συνεχίζεται τα τελευταία 40 χρόνια. Όλα τα χρήματα που συλλέγονται σε αυτή την καμπάνια, αρκούν μόνο για το κόστος λίγων ημερών πολέμου, ενός πολέμου ενάντια στα αδέρφια σας.

Πριν ακόμα τελειώσω το άρθρο, προέκυψαν νέες ειδήσεις σχετικά με βομβαρδισμό προσφύγων στο Ιρακ από τουρκικά αεροσκάφη, βομβαρδισμός τον οποίο σκοτώθηκαν 3 Κούρδισες και τραυματίστηκαν αρκετές άλλες.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top