GuidePedia

0

Το Aνώτατο Dικαστήριο της Τουρκίας στελεχωμένο με ισλαμιστές και εθνικιστές ανέτρεψε την καταδίκη Ουιγούρου μαχητή του Ισλαμικού Κράτους

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, ανέτρεψε την καταδίκη ενός μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που είχε πολεμήσει σε Ιράκ και Συρία και συνδεόταν με τις οργανώσεις τζιχαντιστών στην αυτόνομη περιφέρεια Ουιγούρων-Ξινγιάνγκ της Κίνας.

Με απόφαση που βγήκε στις 23 Οκτωβρίου 2019 στην υπόθεση με αριθμό 2018/6706, η σύνθεση του 16ου τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέρεται πως εξετάστηκε η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του 52 ετών μαχητή Κουλαιχι Γιμαγιερ (γνωστός και ως Κουραγις Ομάρ) και πως εντοπίστηκε έλλειψη επαρκούς έρευνας για τις δραστηριότητες του, κάτι το οποίο οδήγησε στην ανατροπή της καταδίκης που είχε εκδοθεί από το 4ο Ανώτατο Ποινικό δικαστήριο της Καισάρειας. Το δικαστήριο εκφράζοντας περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά με την υπόθεση ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση σχετικά με το αν πράγματι υπήρξε κάποια οργάνωση που ονομαζόταν Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (ΕΤΙΜ).

Η συλλογιστική των παραπάνω δικαστών αντιφάσκει με όσα δημόσια έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ΕΤΙΜ. Κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο στις 3 Αυγούστου 2017 όταν παραβρέθηκε στη δεύτερη συνάντηση του μηχανισμού διαβουλεύσεις των υπουργών εξωτερικών Κίνας και Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία αναγνώρισε επίσημα το ΕΤΙΜ ως τρομοκρατική οργάνωση, προσθέτοντας πως “Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ δραστηριότητες εναντίον της Κίνας στην επικράτεια μας ή στην περιοχή στην οποία βρισκόμαστε”. Στην απάντηση του τότε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας επαίνεσε την Τουρκία για την καταχώρηση της οργάνωσης αυτής ως τρομοκρατικής οντότητας.

Oι δηλώσεις του Tσαβούσογλου αντικατόπτριζαν αυτά που είχε πει και ο Ερντογάν στον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο το 2015. Σύμφωνα με τον απολογισμό της συνάντησης εκείνης που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ζhang Μing, ο Ερντογάν είχε πει στον Xi πως “Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Τουρκίας για να κάνει οτιδήποτε και να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Κίνας”.

Το ΕΤΙΜ που μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κίνημα του Τουρκεστάν (ΤΙΜ) χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων τον είπα των μελών της ΕΕ και της Ρωσίας. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2002 το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε επίσης την οργάνωση Αυτή ως τρομοκρατική οντότητα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Το ΕΤΙΜ δημιούργησε μία συριακή θυγατρική που ονομάζεται ισλαμικό κόμμα του Κουρδιστάν στην Συρία και χρησιμοποίησε την Τουρκία όχι μόνο ως αγωγό για την αποστολή μαχητών αλλά και για την πρόσληψη του από την διασπορά των ουιγούρων στην Τουρκία. Επί του παρόντος λειτουργεί στην επαρχία Ιντλίμπ η οποία βρίσκεται υπό τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top