GuidePedia

0

Στις 20 Μαρτίου το Φινλανδικό Πανεπιστήμιο Turku δημοσίευσε μια έρευνα των Καθηγητών Jussi S. Jauhiainen και Ecaterina Vorobeva σύμφωνα με την οποία στα Κέντρα μεταναστών στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο “συντελείται μία εθνοκάθαρση και πλήττονται βάναυσα τα δικαιώματα των μεταναστών από την άσκηση της ελληνικής κυριαρχίας”.

Του Νίκου Βασιλειάδη

Η εν λόγω έρευνα “Asylum Seekers and Migrants in Lesvos. Greece” που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα του Νοεμβρίου του 2020 αναφέρεται σε “συστηματική καταπίεση, άρνηση της ανθρώπινης υπόστασης των μεταναστών και σε εθνοκάθαρση” στο νησί της Λέσβου και μάλιστα τα συμπεράσματα αυτά στηρίζονται σε μαρτυρίες συγκεκριμένων ΜΚΟ υιοθετώντας εν πολλοίς τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες της Τουρκικής πλευράς.

Η έρευνα αυτή μάλιστα και τα αποτελέσματά της έδωσαν και έρεισμα σε πολλές εφημερίδες όπως η γαλλική LE Monde και η Δανική Politiken να στραφούν κατά της Ελλάδος με ευκαιρία τα γεγονότα του Εβρου, γράφοντας πως “οι ελληνικές αρχές τους χτυπάνε (τους μετανάστες) τους σπρώχνουν μπρος και πίσω στα σύνορα, τους κλέβουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, τους φυλακίζουν μέσα σε πολεμικά πλοία και τους χτυπάνε με σφαίρες και δακρυγόνα προσπαθώντας να κρατήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες έξω από τα ελληνικά σύνορα”.

Η εξωφρενική αυτή έρευνα του Φινλανδικού Πανεπιστημίου προκάλεσε την αντίδραση του Έλληνα Πρέσβη κ. Γεώργιου Αϋφαντή στο Ελσίνκι ο οποίος απάντησε δημόσια σε αυτή επισημαίνοντας τις ευθύνες της Ύπατης αρμοστείας και των ΜΚΟ και για τις ανακρίβειες και για την διαχείριση των καταυλισμών αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ανεπάρκειά τους, τονίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο να υπάρξει με τέτοιου είδους δημοσίευματα ενδεχόμενο συρρίκνωσης – αν όχι αναστολής – της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με απώτερο σκοπό να αναλάβει την διαχείρισή τους κάποια διεθνική Αρχή στο όνομα της προστασίας των αιτούντων άσυλο οι οποίοι μάλιστα κατά το πλείστον δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις να κριθούν ως πρόσφυγες.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που ως τώρα έδειχνε να αντιμετωπίζει με απάθεια τέτοιου είδους προκλήσεις και δημοσιεύματα δεν αντέδρασε στην παρέμβαση του Έλληνα Πρέσβη δείχνοντας πως ίσως κάτι αλλάξει στην ελληνική εξωτερική πολιτική η οποία προτίθεται να απαντά δυναμικά και με τεκμηριωμένες απόψεις σε κάθε πρόκληση που με τον επιστημονικό ή όχι μανδύα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία υιοθετώντας απόψεις ύποπτων Κέντρων συνεπικουρούμενων από “γενναιόδωρα αμειβόμενους επαγγελματίες του μεταναστευτικού” προς χάριν ενός νέου status quo στο Αιγαίο.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top