GuidePedia

0

Τουρκική προπαγάνδα μέσω ελληνικής TV; Τι περίεργο είδαμε στα χθεσινά ελληνικά δελτία ειδήσεων και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για υβριδικό πόλεμο.

Από Ιωάννα Ηλιάδη
Πλημμύρισαν χθες οι οθόνες των τηλεοράσεων πλήθη προσφύγων που έσπευδαν στα σύνορα με λεωφορεία προσφορά του Ερντογάν και προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες απώλειες από το Ιντλίμπ και τα φέρετρα των Τούρκων στρατιωτών που επέστρεφαν από το Συρία.

Οι ίδιες εικόνες με ελληνική μετάφραση έφθαναν και στην Ελλάδα, δημιουργώντας εικόνα φόβου στα σύνορά μας.

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που η Τουρκία δημιούργησε με τους πρόσφυγες ασσύμετρη απειλή για την χώρας μας, διασπείροντας φήμες ότι έχουν ανοίξει τα σύνορα, η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα.

Τα σύνορα στον Έβρο σφραγίστηκαν άμεσα με συρματοπλέγματα τύπου ΝΑΤΟ είδικα εκεί που είχε μεταφερθεί το πλήθος των προσφύγων, ενώ ενισχύθηκε άμεσα και με προσωπικό.

Αντί ωστόσο να δοθεί έμφαση στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει την υβριδική βόμβα Ερντογάν στα σύνορά μας, όλη την ημέρα βλέπαμε πρόσφυγες να ππερπατούν μέρα και νύχτα και να λένε ότι έρχονται στην Ελλάδα.

Σε ποια γλώσσα το έλεγαν; Μήπως στην μητρική τους; Στα αραβικά; Στα παστούν; ΌΧΙ!

ΑΝ παρατηρήσετε λίγο καλύτερα οι πρόσφυγες μιλούν τουρκικά, χωρίς να προδίδουν κάποιο ιδίωμα (πλην ελαχίστων). Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό που οι πρόσφυγες, άντρες γυναίκες και παιδιά μιλάνε τόσο καλά τουρκικά.

Σκεφτόμαστε ότι μάλλον έκαναν υπερεντατικά μαθήματα και ορθοφωνία τουρκικής γλώσσας στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Γεγονός πάντως είναι ότι τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα οι εικόνες των προσφύγων που έμπαιναν «στα σαλόνια μας» είναι ίδιες, για διαφορετικούς όμως λόγους.

Το θέμα της τουρκικής γλώσσας μας προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το καταγράψαμε, τόσο στις συνεντεύξεις με πρόσφυγες που έκανε ο κορυφαίος ανταποκριτής από την Τουρκία Μανώλης Κωστίδης στον Σκάι, όσο και στις μεταφράσεις των δηλώσεων που επιλέχθηκαν να γίνουν από την Τουρκία, αλλά και στις δηλώσεις που έπαιζαν χθες όλη μέρα στην τουρκική τηλεόραση.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν όλες στα τουρκικά. Ακόμα και οι μανδηλοφορούσες γυναίκες που παραπονιούνταν ότι η ελληνική αστυνομία που τις απώθησε με δακρυγόντα όταν επιχείρησαν παράνομα να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, παραδόξως γίνονται στην τουρκική γλώσσα.

Δείτε το βίντεο με κάποιες από τις πολλές δηλώσεις που είδαμε από διάφορα τουρκικά κανάλια, καθώς και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη, ο οποίος μετέφερε με μεγάλη ακρίβεια τι ισχυρίζεται το καθεστώς Ερντογάν για τις χιλιάδες των προσφύγων που συρρέουν στα σύνορα, ευχαριστώντας μάλιστα τον Ερντογάν που τους βάζει δωρεάν λεωφορεία.



Γεγονός επίσης είναι ότι η Τουρκία είχε στήσει δυο γραφεία υποστήριξης των δημοσιογράφων που έσπευσαν άμεσα να καλύψουν το γεγονός της συγκέντρωσης προσφύγων στα ελληνικά σύνορα.

Το ένα στήθηκε στο Χατάι, από όπου έρχονταν οι εικόνες που έλεγαν πώς φεύγουν για να πάνε στην Ελλάδα και το άλλο στήθηκε στην Ανδριανούπολη όπου παράγονταν εικόνες από πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν ότι οι Ελληνικές Αρχές τους πέταξαν δακρυγόνα και τους έφραξαν το δρόμο προς τη Γερμανία.

Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά να παίζει το παιχνίδι της προπαγάνδας και διοχετεύει ελεγχόμενες πληροφορίες σε όλους τους δημοσιογράφους που σπεύδουν να καλύψουν τα γεγονότα. Και γνωρίζουμε καλά τι συμβαίνει στην Τουρκία σε όσους δημοσιογράφους δεν είναι «αρεστοί» στο καθεστώς…. Μερικές εκατοντάδες από αυτούς σαπίζουν στις τουρκικές φυλακές.

Το θέμα βέβαια είναι τι κάνουμε στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προπαγάνδα και πόσο οι τηλεοράσεις που μεταφέρουν τα γεγονότα φιλτράρουν την τουρκική προπαγάνδα ή την αφήνουν να περνάει αυτούσια στο ελληνικό κοινό.

Γιατί η υποχρέωση του δημοσιογράφου δεν είναι η απλή μεταφορά της είδησης, αλλά και το να στέκεται κριτικά απένταντι στις ψευδείς ειδήσεις που ενδεχομένως επιχειρούν να του διοχετεύσουν κάτι.

Και αυτό φυσικά δεν αφορά έναν ή δυο δημοσιογράφους που βρίσκονται στο πεδίο της … μάχης κάθε φορά, αλλά και όλες τις ομάδες που εργάζονται για να βγαίνουν στα τηλεοπτικά στούντιο το αποτέλεσμα που βλέπουμε κάθε φορά.

Δυστυχώς ο «Σουλεϊμαν» επιστρέφει στις τηλεοπτικές οθόνες μας κάθε φορά σε βελτιωμένη έκδοση και θα πρέπει να εξετάζουμε κάθε φορά πολύ καλά το γιατί….

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top