GuidePedia

0

Δεν υπάρχει ντροπή! Ίχνος αιδούς! Βομβάρδισαν! Έκαψαν! Γκρέμισαν! Δολοφόνησαν όσους δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από τις σφαίρες τους. Ποιος ξέρει πού έριξαν εκείνους που δολοφόνησαν, σε ποια πηγάδια, σε ποια θάλασσα, σε ποιον ομαδικό τάφο.

Και χάρισαν στα φίδια και στις σαρανταποδαρούσες για 46 χρόνια εκείνη την ωραία πόλη που μετέτρεψαν σε ερείπιο. Και τώρα πήγαν εκεί και κάνουν μιαν συνάντηση για «άνοιγμα του Βαρωσιού».

Τι αναίδεια είναι αυτή, τι θράσος. Τραπέζι του κατακτητή. Τους σφυρίζουν ακόμα και τα φίδια. Τους κοιτάνε από ψηλά τα δέντρα που έσκισαν τις στέγες των βομβαρδισμένων σπιτιών.

Σαν να τα ακούω να ρωτούν «ποιοι είστε εσείς, τι δουλειά έχετε εδώ;». Τι κάνετε σε αυτό το μέρος όπου συλλαμβάνεται ακόμα και όποιος βγάλει μια φωτογραφία;

Έξω, στην περιοχή που δεν είναι κλειστή, υπάρχουν διαδηλωτές. Ανάμεσά τους βρίσκονται και πραγματικοί ιδιοκτήτες του Βαρωσιού. Νά μια Ελληνοκύπρια. Κρατάει ένα πλακάτ στο χέρι. «Αυτό είναι το σπίτι μου, αφήστε με να μπω μέσα», γράφει το πλακάτ.

Ιδού, είστε κατακτητές. Η πόλη αυτή, που μετατρέψατε σε ερείπιο, είναι το πιο θαυμαστό μνημείο της κατοχής σας. Δεν υπάρχει ντροπή! Ίχνος αιδούς! Δεν είναι δικό σας το σπίτι στο οποίο μαζευτήκατε. Δεν είναι δικό σας το χώμα στο οποίο πατάτε. Και το σπίτι και το χώμα ανήκει στους ανθρώπους που διώξατε με τις ξιφολόγχες και τις σφαίρες. Αν έχουν μαραθεί τα λουλούδια στους κήπους, εξαιτίας σας μαράθηκαν. Αν έχουν σκουριάσει τα κάγκελα. Αν έχουν μείνει χωρίς φροντίδα τα πάρκα.

Αν έχουν χάσει τη λευκότητά τους τα πανιά στην οθόνη των σινεμά. Αν δεν αναβλύζουν πλέον τα σιντριβάνια. Είναι εξαιτίας σας.

Αλλά μήπως σας απέμεινε τσίπα; Δεν ντρέπεστε ακόμα και να πείτε ότι «το Βαρώσι είναι και θα παραμείνει τουρκικό». Τι είπατε; Άνοιγμα για το Βαρώσι; Τι άλλο άνοιγμα μπορείτε να κάνετε εσείς εκτός από την προσάρτηση;

Κοιτάξτε. «Το σπίτι μου είναι εκεί», σας λέει η γυναίκα. Όχι το δικό σας, το δικό της σπίτι. Εσείς μόνο κλέφτες είστε εκεί. Για χρόνια δεν χορτάσατε το πλιάτσικο. Τώρα ήρθε η σειρά του Βαρωσιού; Θα το μοιράσετε και αυτό δίδοντας πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας;

Πες εσύ Μουσταφά. Μην σιωπάς επειδή δεν σε κάλεσαν. Μέχρι τώρα δεν τους είπες κατακτητές. Όμως, κοίτα είναι μια χαρά κατακτητές. Δεν χρειάστηκε καν να το πω εγώ. Το αποδεικνύουν οι ίδιοι ότι είναι κατακτητές.

Ενώ εσύ λες «ήταν πολύ λανθασμένο από την άποψη του συγχρονισμού». Συγχρονισμός; Γιατί συγχρονισμός; Δηλαδή θα ήταν εντάξει αν πήγαιναν εκεί μιαν άλλη χρονική περίοδο και να έκαναν αυτή τη συγκέντρωση; Δεν θα μπορούσες να έλεγες ότι «το Βαρώσι πρέπει να δοθεί χωρίς όρους στους ιδιοκτήτες του υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών»;

Με ποιο δίκαιο συνάδει να τίθεται ως όρος στους ιδιοκτήτες του Βαρωσιού να ζήσουν κάτω από τουρκική διοίκηση για να τους παραδοθεί η πόλη; Ένας Ελληνοκύπριος που θα πάρει πίσω το σπίτι του είναι αναγκασμένος να ζήσει υπό τουρκική διοίκηση; Είδαμε τι κάνατε στους Ελληνοκύπριους που δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα εδάφη τους το 1974.

Μήπως δεν κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να τους διώξετε στον νότο; Και τώρα προσπαθείτε να πείσετε τους Βαρωσιώτες ότι θα τους συμπεριφερθείτε καλά; Όμως δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Ακόμα και αν υπάρξουν κάποιοι που θα επιστρέψουν, ξέρετε ότι οι περισσότεροι δεν θα επιστρέψουν. Άλλο είναι που ορέγεστε. Είναι η ακατάπαυστη όρεξη του πλιάτσικου.

Ποιος ξέρει ίσως να χώρισαν σε οικόπεδα από τώρα τα μέρη που θα πάρουν τα ανδράποδα που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση. Όπως τα χώρισαν το 1974. Πλιατσικολόγοι υψηλού επιπέδου. Πρώτα πήραν εκείνοι ό,τι ήταν να πάρουν. Αυτές οι παραλίες, αυτοί οι λόφοι με θέα τη θάλασσα, αυτά τα ολοκαίνουργια σπίτια που εγκαταλείφθηκαν προτού καν κατοικηθούν. Έγιναν μέρη για τους άπληστους πλιατσικολόγους!

Ίσως πάρα πολλοί να μην το αντιλαμβάνονται. Γιατί άνοιξε τώρα αυτή η όρεξη για το Βαρώσι; Από πού προέκυψε αυτό το άνοιγμα; Δεν είναι φανερό; Ο Ταγίπ Ερντογάν υφίσταται μια μεγάλη συντριβή στη Συρία. Όσο και αν αντιστέκεται, όσο στρατό και αν στείλει, δεν ωφελεί! Είναι αναγκασμένος να φύγει από τη Συρία.

Οι Σύροι πολεμούν για τα εδάφη τους. Για την ελευθερία τους. Ο δε Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει την κατοχή. Μπαίνει μέσα με προσευχές και εμβατήρια κατάκτησης. Ο κατακτητής δεν μπορεί να μείνει πολύ στο μέρος που πάει. Αν τώρα πιάνεται από την Κύπρο, γι’ αυτό το κάνει. Αν έμεινε 46 χρόνια στην Κύπρο, να ευχαριστεί εμάς. Τους Τουρκοκύπριους. Αν δεν ήμασταν εμείς, μήπως θα μπορούσε να ήταν εδώ;

Ποια είναι η πιο σοβαρή πτυχή της συνάντησης στο Βαρώσι; Τη διοργάνωσε η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, λέει. Νομικοί που δεν βλέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία παραβιάζονται κατάφωρα στη δική τους χώρα. Σηκώνονται από την Τουρκία όπου καταπατείται το δίκαιο και ελέγχεται από έναν φασίστα δικτάτορα και έρχονται να μας παραδώσουν μαθήματα! Δεν γέλασαν μαζί σας τα κοράκια της Αμμοχώστου; Δεν σας έριξαν ένα τεράστιο άι σιχτίρ;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top