GuidePedia

0

Ο Ρώσος σύμβουλος του ΥΠΑΜ, διευθυντής του κέντρου πληροφοριών και αναλύσεων της Ταυρίδας (RISI) Sergey Ermakov, ρίχνει “πυραύλους” για τις πραγματικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, στηλιτεύοντας και την στάση του Βούλγαρου πρωθυπουργού μετά την συνάντηση του με τον Τραμπ, σχετικά με σχέδιο που αφορά την περικύκλωση των ρωσικών ναυτικών βάσεων της Κριμαίας και της απαγόρευσης της ελεύθερης κίνησης των ρωσικών πλοίων παντός τύπου στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε δύο κομβικές κινήσεις του Ερντογάν στην σκακιέρα των μελλοντικών εξελίξεων, οι οποίες έλαβαν χώρα, η μεν πρώτη πρόσφατα, η δε άλλη, πριν μερικούς μήνες προδικάζοντας ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή της Μ.Θάλασσας.

Πρώτον ψηφίστηκε νομοσχέδιο που πέρασε ο Ερντογάν, για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου από την τουρκική προεδρία, παίρνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο από τα χέρια του νυν Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Δεύτερον, η προαναγγελία κατασκευής τουρκικής ναυτικής βάσης στην Τραπεζούντα, η οποία αποτελεί το κύριο δέλεαρ για το ΝΑΤΟ, με την πιθανή παρουσία μελλοντικά νατοϊκών δυνάμεων εντός της Μαύρης Θάλασσας, επιλύοντας εν μέρει το πρόβλημα της συνθήκης του Μοντρέ, η οποία δεν επιτρέπει την παραμονή αμερικανικών και άλλων πλοίων έπειτα από 21 ημέρες.

Την ίδια στιγμή ο Μπορίσοφ, με νατοϊκή χρηματοδότηση ετοιμάζει την μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στη Βάρνα, για να περιοριστεί ο ρωσικός στόλος στα αγκυροβόλια του.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, η Βουλγαρία σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, εκπληρώνοντας έτσι τις οδηγίες που εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβριο του 2014.

Αυτό αναφέρεται σε κοινή δήλωση για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Σόφιας και Ουάσιγκτον, η οποία εγκρίθηκε μετά από συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Ν.Τραμπ και του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, το έγγραφο επισημαίνει ότι τα δύο μέρη προτίθενται να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της τεχνολογίας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ενωμένες για την προστασία της ελευθερίας και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις αμυντικές θέσεις τους στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ανέφερε η κοινή δήλωση Μπορίσοφ-Τραμπ.

“Πρέπει να πω ότι οι δηλωτικές υποχρεώσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποκτούν πραγματικά χαρακτηριστικά, τουλάχιστον από την πλευρά της Βουλγαρίας, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη στο έδαφός της μιας μεγάλης ναυτικής βάσης στην Βάρνα ως κομβικό σημείο για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που αφορούν το σχέδιο “παρενόχλησης” της Ρωσίας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόρισοφ», αναφέρει ο διευθυντής του κέντρου πληροφοριών και αναλύσεων της Ταυρίδας (RISI) Sergey Ermakov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κέντρο συντονισμού θα βρίσκεται στη Βάρνα, επειδή «είναι βολικό από πλευράς εφοδιασμού μέσω του λιμένος της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, ετοιμάζονται να πραγματοποιηθούν και ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

«Θυμάμαι μία από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ότι το ΝΑΤΟ είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για τον εκφοβισμό της Ρωσίας. Το ζήτημα αυτό όμως κατ ‘αρχήν, δεν αφορά τη Βουλγαρία. Εδώ μιλάμε για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι οποίες κατευθύνουν πραγματικά την πορεία και τις κινήσεις των συμμάχων τους.

Οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων τους στο λεγόμενο «νότιο τμήμα» της Ευρώπης και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι ακριβώς μέρος αυτής της πλευράς. Όλα αυτά κατά την άποψη μου έχουν θέσει ένα είδος στρατιωτικής απειλής από το ΝΑΤΟ που σχετίζεται με τη Ρωσία. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να διασκεδάζουμε την πραγματικότητα, διότι όλα αυτά σχεδιάζονται εδώ και μεγάλο διάστημα.

Μέχρι πρόσφατα, το ΝΑΤΟ δεν είχε σοβαρή ναυτική παρουσία και επιτυχίες στη νότια πλευρά της ανατολικής κατεύθυνσης. Αντίθετα, ας πούμε, στην βόρεια πλευρά,στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, η συμμαχία έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις και στρατιωτικά μέσα. Στην πραγματικότητα, ο κύριος στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι, βεβαίως, η Τουρκία. Ήταν πάντα η Τουρκία, είναι και τώρα η Τουρκία, παρά τις κάπως “συγκρουσιακές σχέσεις” που βλέπουμε πρόσφατα μεταξύ των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιμένουν όμως στην ενίσχυση αυτής της πλευράς. Όλα αυτά τα σχέδια του ΝΑΤΟ, χωρίς την ενεργό θέση της Τουρκίας, θα είναι πράγματι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν από στρατιωτικό-τεχνικής και πολιτικής πλευράς. Στόχος τους είναι να περιορίσουν τη Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας”, καταλήγει ο Ρώσος σύμβουλος.

Σύμφωνα με τον βοηθό καθηγητή του Τμήματος περιφερειακών σπουδών και εξωτερικής πολιτικής του ρωσικού ινστιτούτου RSUH, Βαντίμ Τρουκάχοφ, η Βουλγαρία δύσκολα μπορεί να ονομαστεί αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας.

“Η Βουλγαρία, δυστυχώς, δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με όλους. Αυτή είναι μια χώρα που δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί. Και η σημερινή ιστορία για το 2% του ΑΕΠ, γενικά, δεν προσθέτει τίποτα νέο σε αυτή την εικόνα.

Η Βουλγαρία προσπαθεί να καταστεί υπεύθυνο μέλος της συμμαχίας, προσπαθώντας να δείξει ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ.

Λοιπόν, όλη αυτή η ιστορία θέτει και πάλι το ερώτημα, πόσο αξιόπιστος εταίρος είναι για την Ρωσία η Βουλγαρία και προσωπικά ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος μας εξαπάτησε επανειλημμένα;

Ο Μπορίσωφ ακύρωσε τον αγωγό South Stream και τώρα ξαφνικά φέρεται να ευνοεί τον αγωγό φυσικού αερίου «Turk Stream«. Αρνήθηκε κοινά σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια στην Βουλγαρία και τώρα αποφάσισε να τα επαναλάβει.

Μου φαίνεται ότι δεν πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις ατελείωτες διακυμάνσεις «συμπεριφοράς» της βουλγαρικής ηγεσίας, και να θεωρήσουμε ορισμένα άλλα κράτη ως εταίρους. Θα αναζητήσουμε άλλες ευκαιρίες για την υλοποίηση των έργων μας.

Κατά τη γνώμη μου, ακόμη και χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβενία ​​είναι πιο αξιόπιστοι εταίροι της για την Ρωσία από τη Βουλγαρία. Δεν μιλούν για αδελφοσύνη, αλλά εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ακόμη και χωρίς να είναι φιλο-ρωσικά κράτη”, κατέληξε ο Βαντίμ Τρουκάχοφ.

Όλα αυτά «μυρίζουν» αλλαγή πολιτικής από την Ρωσία μόλις ο Τούρκος ηγέτης υλοποιήσει κανονικά την κυοφορούμενη «κυβίστηση» ξανά προς τις ΗΠΑ, ίσως με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, αφήνοντας τους Ρώσους στα «κρύα του λουτρού». Η Μόσχα ετοιμάζει όμως και αυτή τα δικά της σχέδια βγαίνοντας προς αναζήτηση συμμάχων όπως αναφέρουν δύο Ρώσοι σύμβουλοι, που μεταφέρουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Κρεμλίνο για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top