GuidePedia

0

Η Ιστορία “γράφει και δεν ξεγράφει ”, ότι η Βρετανία έδωσε μέσω δική της εταιρείας αμυντικό εξοπλισμό, που αφορούσε “κρίσιμο” πυραυλικό εξάρτημα προς την αντίστοιχη τουρκική αμυντική βιομηχανία, κατά το αρχικό στάδιο ανάπτυξης των τουρκικών μη επανδρωμένων οχημάτων, την στιγμή που υπήρχε ουσιαστικά άτυπο εμπάργκο από ΗΠΑ και άλλες χώρες, αναβαθμίζοντας τον τουρκικό στόλο εξοπλισμένων drone σε αυτό που είναι σήμερα.

Βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Τουρκία μπόρεσε να παρακάμψει την απαγόρευση εξαγωγής δυτικού εξοπλισμού με την παράδοση τεχνολογίας και εξαρτημάτων, μέσω παραδόσεως ειδικού συστήματος εκτόξευσης πυραύλων από το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντας στην Άγκυρα να γίνει αναδυόμενη δύναμη στην θανατηφόρα τεχνολογία των drone, η οποία όπως προειδοποιούν ειδικοί, θα δώσει απίστευτες δυνατότητες στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η ζωτικής σημασίας βοήθεια στην Τουρκία δόθηκε από ένα εργοστάσιο στο Μπράιτον, το οποίο βοήθησε την Τουρκία να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στον κόσμο.

Τα τουρκικά drone Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στις τρεις επιχειρήσεις της Άγκυρας μέχρι σήμερα εναντίον των Κούρδων στη Συρία, και είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία 449 ατόμων , που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο των επίσημα δηλωμένων θανάτων Κούρδων ανταρτών.

Όμως, παρόλο που σήμερα τα τουρκικά Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από μια τουρκική εταιρεία, δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ποτέ, χωρίς το σύστημα πυραύλων Hornet, το οποίο σχεδιάστηκε και διατέθηκε σε τουρκικά χέρια από την EDO MBM Technology, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα του Μπράιτον, κάπου γύρω στο 2015.

Tο σύστημα εκτόξευσης πυραύλων Hornet παραδόθηκε στον κατασκευαστή των τουρκικών μη επανδρωμένων οχημάτων Bayerktar TB2 Baykar στο κρίσιμο αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Η τουρκική εταιρεία στην συνέχεια το αντέγραψε και συνέχισε να αναπτύσσει τα δικά της συστήματα πυραύλων.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας διαθέτουν ένα στόλο 86 εξοπλισμένων drone TB2, ενώ η χώρα είναι ένας ταχέως αναδυόμενος παίκτης στην παγκόσμια χρήση των drone παγκοσμίως, τομέας στον οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Ο Chris Cole, διευθυντής του Drone Wars UK, δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε είναι χώρες όπως η Τουρκία να έχουν γίνει ένας σημαντικός παίκτης στη χρήση του drone, που είναι όπως και οι ΗΠΑ, όντας έτοιμη να ασχοληθεί με στοχοθετημένη εξουδετέρωση στόχων εκτός των δικών της συνόρων«.

Σήμερα ο τομέας αυτός είναι γεμάτος με νέους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας καθώς και της Τουρκίας, καθώς και με νέους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία βρίσκονται πίσω από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, στηρίζοντας τους αντάρτες υπό την ηγεσία του στρατηγού Khalifa Haftar.



Σύμφωνα με τα WikiLeaks, ο Βρετανός πρέσβης στην Τουρκία το 2016, Τζέιμς Τζέφρεϊ, αναφέρει: «Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει επειγόντως το δικό της UAV (μη επανδρωμένο όχημα), ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει τις αντι-κουρδικές επιχειρήσεις χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, είχε κάνει αρκετές προσπάθειες να αγοραστούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator από τις ΗΠΑ, αλλά αυτές απορρίφθηκαν από το Κογκρέσο, αναγκάζοντας την Άγκυρα σε μια εναλλακτική προσέγγιση με τους «φίλους» Βρετανούς.

Η Τουρκία ξεκίνησε τότε τα δικά της αναπτυξιακά προγράμματα σε μεγάλο βαθμό από τον Selçuk Bayraktar, έναν φιλόδοξο πρώην φοιτητή του MIT με PhD στην τεχνολογία αεροσκαφών, ο οποίος είναι τώρα παντρεμένος με τη νεώτερη κόρη του Erdoğan, Sümeyye.

Χωρίς λοιπόν την “μεταφορά” τεχνολογίας μέσω της Βρετανίας , με την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης, η Τουρκία δεν θα μπορούσε να αναπτύξει εξοπλισμένα μη επανδρωμένα οχήματα και δεν θα απειλούσε την Ελλάδα και την Κύπρο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Για άλλη μια φορά οι Βρετανοί έπαιξαν τα δικά τους παιχνίδια , αγνοώντας ακόμα και τις ΗΠΑ και έδωσαν στον Ερντογάν “γη και ύδωρ” όσον αφορά την κρίσιμη τεχνολογία η οποία τον βοηθά σήμερα να μας απειλεί.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top