GuidePedia

0

Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν στη Συρία μετά από την τουρκική εισβολή; Ο δημοσιογράφος Θανάσης Αργυράκης που πρόσφατα βρέθηκε στη Συρία, αναλύει την κατάσταση με βάση τον χάρτη που δείχνει τα αποτελέσματα της τουρκικής επίθεσης:

“Για μια ακόμη φορά οι Κούρδοι προδομένοι.

Χάρτης με βάση τη συνάντηση Πούτιν Ερντογάν στο Σότσι για τη Συρία και το Κουρδιστάν.



Στρατιωτικά, αποδείχτηκε η παταγώδης αποτυχία της Τουρκίας. Κατάφερε, μαζί με τους συμμάχους της (κρέας για τα κανόνια – συριακή αντιπολίτευση – τζιχαντιστές) να στήσει προγεφύρωμα μόνο σε δυο περιοχές (γαλάζιο χρώμα), ενώ στόχος της ήταν να “καθαρίσει” τη ζώνη, από το Κομπάνι μέχρι τη μεγαλύτερη πόλη (κουρδόπολη) στην Β.Α. Συρία, Καμισλί.

Ο,τι δεν κέρδισε στρατιωτικά η Τουρκία φαίνεται να το κερδίζει (προσωρινά ή μακροπρόθεσμα;) διπλωματικά. Η αποχώρηση των ΗΠΑ (και αποχώρηση της Δύσης;) από την περιοχή, και το χοντροκομμένο άδειασμα των Κούρδων, μετέτρεψε το “παιχνίδι” αποκλειστικά για δυο παίκτες (Ρωσία, Τουρκία – χωρίς να υποτιμάται διόλου το Ιράν).

Οι Κούρδοι της Συρίας, έχοντας μείνει μόνοι τους πλέον, δεν θα είναι από εκείνους που θα κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά μάλλον θα είναι στο … μενού εκείνων που θα αποφασίζουν. Μένει να δούμε τι συμφωνία θα τους “προτείνει” ο Ασαντ.
Με την αποχώρηση των δυνάμεων του YPG σε βάθος 30 χιλιομέτρων, η Αγκυρα πετυχαίνει διπλωματικά αυτό που στάθηκε ανίκανη να κάνει στρατιωτικά.

Ο σχεδιασμός της Αγκυρας για μεταφορά στην περιοχή 2 εκατομμυρίων προσφύγων, εάν γίνει δεκτός από Ρωσία – Ασαντ, σημαίνει ουσιαστικά εθνοκάθαρση του κουρδικού στοιχείου.
Η υπόσχεση για μη αλλαγή των συνόρων προς το παρόν είναι στα χαρτιά. Η παρουσία στρατευμάτων του Ασαντ και Ρώσων, καθώς και οι κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες (στη ζώνη βάθους 30χλμ), είναι κάτι το ενδιάμεσο. Δεν είναι όμως η Δαμασκός που θα κάνει κουμάντο στην περιοχή. Μένει να φανεί εάν το σημείο θα είναι η επόμενη σοβαρή εστία τριβής ανάμεσα σε Δαμασκό και Αγκυρα.

Να σημειωθεί πως η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά την επαρχία Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) και της έχει παραχωρηθεί ο έλεγχος της Επαρχίας Ιντλίμπ. Αν και πότε θα αφήσει όλες αυτές τις περιοχές, και αν θα πιεστεί (ακόμα και στρατιωτικά) από Ασαντ – Ρωσία, μένει να φανεί.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top