GuidePedia

0

Το «στρατηγικό σχέδιο» της Σαουδικής Αραβίας για την αντιμετώπιση της Τουρκίας σε ένα εμπιστευτικό έγγραφο των Εμιράτων που είδε η εφημερίδα Middle East Eye (MEE) και περιγράφει πλήρως το σχέδιο του Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης του Ερντογάν .

Από τους Ντέιβιντ Χερστ, Ραγκίπ Σοϊλού 

Η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα "στρατηγικό σχέδιο" για να αντιμετωπίσει την τουρκική κυβέρνηση, αφότου ο διάδοχος του Στέμματος Πρίγκιπας Μωχάμετ μπιν Σαλμάν αποφάσισε ότι ήταν "πολύ υπομονετικός" με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. 

Στο σχέδιο περιγράφεται λεπτομερώς μια εμπιστευτική έκθεση βασισμένη σε πληροφορίες διαβαθμισμένες και αδιαβάθμιστες που προετοίμασε ο σύμμαχος του βασιλείου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η έκθεση πληροφοριών είναι μια μηνιαία έκθεση γραμμένη από το Κέντρο Πολιτικής των Εμιράτων, ένα θινκ τανκ με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση των Εμιράτων και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Με τίτλο "Μηνιαία έκθεση για τη Σαουδική Αραβία, τεύχος 24, Μάιος 2019", η έκθεση έχει περιορισμένα αντίτυπα και προορίζεται για την κορυφαία ηγεσία των Εμιράτων. Δεν εμφανίζεται όμως στην ιστοσελίδα αυτού του θινκ τανκ. Ένα αντίγραφο ήρθε στα χεριά της Middle East Eye. Αποκαλύπτει ότι τον Μάιο στο Ριάντ, δόθηκαν εντολές για την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο στόχος του σχεδίου ήταν να χρησιμοποιήσει "όλα τα πιθανά εργαλεία για να πιέσει την κυβέρνηση του Ερντογάν, με στόχο να τον αποδυναμώσει και να τον κρατήσει απασχολημένο με εγχώρια θέματα με την ελπίδα ότι θα νικηθεί από την αντιπολίτευση ή θα τον καταστρέψει με την δημιουργία πολλαπλών κρίσεων οδηγώντας τον να κάνει λάθη τα οποία στην συνέχεια θα εκμεταλλευτούν τα Μ.Μ.Ε ". Το Middle Eastern Eye επικοινώνησε με το Κέντρο Πολιτικής των Εμιράτων για κάποιο σχόλιο, χωρίς όμως να λάβει οποιαδήποτε απάντηση από τη στιγμή της δημοσίευσης.

Περιορίζοντας την επιρροή

Στόχος του Ριάντ είναι να περιορίσει τον Ερντογάν και την περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας.
"Το βασίλειο θα άρχιζε να στοχεύει στην τουρκική οικονομία και να ασκεί πιέσεις για τη σταδιακή διακοπή των επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, τη σταδιακή μείωση των Σαουδάραβων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία, δημιουργώντας εναλλακτικούς προορισμούς γι' αυτούς, μειώνοντας τις εισαγωγές τουρκικών αγαθών από τη Σαουδική Αραβία και, το σημαντικότερο, ελαχιστοποιώντας τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας σε ισλαμικά θέματα", αναφέρει η έκθεση.

"Ο Ερντογάν το παρατράβηξε με την εκστρατεία του για να εξευτελίσει το βασίλειο και ειδικά το πρόσωπο του Πρίγκιπα του Στέμματος"

- Έκθεση του Κέντρου Πολιτικής των Εμιράτων

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Mohammed bin Salman, ο ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου,πήρε την απόφαση να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία μετά τη δολοφονία του Khashoggi από ομάδα Σαουδάραβων πρακτόρων στο προξενείο της χώρας τους στην Κωνσταντινούπολη.

Η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, αρθρογράφου του Middle East Eye και της Washington Post, προκάλεσε διεθνή οργή, σε μεγάλο βαθμό λόγω της επιμονής της Τουρκίας να καλεί το Ριάντ σε λογοδοσία και να απαιτεί διαφάνεια για την υπόθεση.

“Ο Πρόεδρος Ερντογάν ..το παρατράβηξε με την εκστρατεία του να εξευτελίσει το βασίλειο, ειδικά το πρόσωπο του Πρίγκιπα του Στέμματος, χρησιμοποιώντας τους πιο κατακριτέους χειρισμούς στην περίπτωση του Khashoggi", αναφέρουν οι αναφορές.

Στο έγγραφο, το Κέντρο Πολιτικής των Εμιράτων ισχυρίζεται ότι η Τουρκία δεν παρείχε "συγκεκριμένες και ειλικρινείς" πληροφορίες για να βοηθήσει τη Σαουδική έρευνα για τη δολοφονία, αλλά αντίθετα παραπληροφόρησε τα μέσα ενημέρωσης με στόχο να διαστρεβλώσει την εικόνα του βασιλείου και να προσπαθήσει να καταστρέψει τη φήμη του Διάδοχου Πρίγκιπα".

Τόσο η CIA όσο και ηγετικά μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου έχουν αποδεχθεί την αξιολόγηση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Η CIA κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο Mohammed bin Salman σχεδόν σίγουρα ενέκρινε την επιχείρηση, μια αξιολόγηση που βασίζεται και στις δικές της πληροφορίες.

"Η θέση που έγινε δεκτή είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς να το γνωρίζει ή να έχει εμπλακεί ο ίδιος ο πρίγκιπας ", ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τα συμπεράσματα της CIA, ανέφερε η Washington Post.

Έκτοτε, μια έκθεση της Agnes Callamard ερευνήτριας των "Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ,ανέφερε λεπτομερώς τις δυσκολίες που είχαν οι τουρκικές αρχές στη διερεύνηση της δολοφονίας και στην πρόσβαση στο κτίριο του προξενείου και στην κατοικία του γενικού πρόξενου.

Η Callamard αποφάνθηκε ότι ο διάδοχος του θρόνου διέταξε τη δολοφονία του Khashoggi.

Η πίεση ξεκινά

Την περασμένη εβδομάδα ήρθε στο φως το πρώτο δημόσιο σημάδι της εκστρατείας που περιγράφεται λεπτομερώς στο έγγραφο των Εμιράτων.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εμπόδισαν 80 Τουρκικά φορτηγά που μετέφεραν υφαντουργικά προϊόντα και χημικά να εισέλθουν στο βασίλειο μέσω του λιμανιού Ντούμπα.

Τριακόσια κοντέινερ που μετέφεραν φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία είχαν επίσης κρατηθεί στο λιμάνι της Τζέντα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο MEE με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Ο αριθμός Σαουδάραβων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία μειώθηκε 15 τοις εκατό (από 276.000 σε 234.000) το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας.


A Saudi customer looks at a touristic leaflet brochure about Turkey at a travel agency in the capital Riyadh (AFP)

Η Σαουδική Αραβία έχει άμεσες επενδύσεις ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών από το 2018.

Εκείνο το έτος, οι τουρκικές εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία εκτιμήθηκαν στα 2,64 δις δολάρια περίπου, ενώ οι εισαγωγές από το βασίλειο ανήλθαν στα 2,32 δις δολάρια.

Στο παρασκήνιο, έχουν σταλεί και άλλα μηνύματα στην Άγκυρα.

Η έκθεση των Εμιράτων αναφέρει ως ένδειξη ,ότι η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διέκοψε τις σχέσεις της με τον ... Ερντογάν και άρχισε να τον αντιμετωπίζει ως εχθρό", καθώς ο βασιλιάς Salman ενέκρινε "χωρίς δισταγμό" μια σύσταση από μια συμβουλευτική επιτροπή να μην στείλει επίσημη πρόσκληση για να παραστεί ο Ερντογάν σε μια υψηλόβαθμη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Μέκκα.

Το όνομα του Τούρκου προέδρου προστέθηκε στον κατάλογο των αποκλεισμένων από τη σύνοδο κορυφής, μαζί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Τελικά, ο βασιλιάς Salman αποφάσισε να επιτρέψει στον Εμιρη του Κατάρ να παραστεί στην εκδήλωση στη Μέκκα, οχι όμως τον Ερντογαν .

Η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει τις απόπειρες του Σαουδάραβα πρίγκιπα να διακόψει τις σχέσεις του μαζί της και προσπαθεί να βρει λύση μέσω της άμεσης επικοινωνίας με τον πατέρα του, Βασιλιά Σαλμάν.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα, ανέφερε ότι η ύπαρξη στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας για την τιμωρία της Τουρκίας σχετικά με τη στάση της στην υπόθεση Khashoggi δεν αποτελεί έκπληξη.

"Γνωρίζουμε τι κάνουν. Είναι σχεδόν πασιφανές, στο βαθμό που μπορούσες να δεις τις δραστηριότητές της Σαουδικής Αραβίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθως και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας", είπε ο αξιωματούχος στο MEE, σημειώνοντας ότι είχαν ζητήσει ανοιχτά μποϊκοτάζ.

"Οι αφίξεις τουριστών μειώνονται, ενώ έχουμε προβλήματα που σχετίζονται με τις τουρκικές εξαγωγές. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.”
Ωστόσο, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν πιστεύει ότι οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας αλλάζουν τη στάση τους απέναντι την Τουρκία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο Ριάντ.

"Η Κωνσταντινούπολη, για παράδειγμα, είναι ακόμα γεμάτη από Σαουδάραβες τουρίστες. Σαουδάραβες αξιωματούχοι θα πρέπει να μελετήσουν τη δημοσκόπηση του BBC για τηδημοτικότητα του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή. Τότε θα συνειδητοποιήσουν ότι αποτυγχάνουν", είπε ο αξιωματούχος.

Ο Ερντογάν τηλεφώνησε στο βασιλιά την Πέμπτη, εγείροντας το πρόβλημα των Τουρκικών εξαγωγών σε λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας επίσης ανώνυμα, ανέφερε ότι το τηλεφώνημα του Ερντογάν με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας ήταν εγκάρδιο και επικεντρωμένο στις περιφερειακές εξελίξεις, όπως η Συρία και το Παλαιστινιακό.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημερώθηκε για την κλήση, ανέφερε ότι ο βασιλιάς ήταν σαφής και υποστήριξε τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τη Συρία.

Στο ίδιο τηλεφώνημα , ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Βασιλιά Σαλμάν και την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα του στέμματος, στην Τουρκία.

Μετάφραση από αγγλικά: Wan Wert
MIDDLE EAST EYE

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top