GuidePedia

0

Είδηση πως ο Ερντογάν έχει τον Αμερικανό πρέσβη στο περίμενε

Ο Ντέιβιντ Σάττερφιλντ που προτάθηκε από τον Τραμπ ως πρέσβης στην Τουρκία, πήρε την έγκριση από την Γερουσία τον Ιούνιο. Ο Σάττερφιλντ που έφτασε στην Τουρκία τον Ιούλιο, καθώς δεν μπόρεσε να υποβάλλει ακόμη τα διαπιστευτήρια του, ακόμη δεν είναι αναγνωρισμένος από την Τουρκία. Ο Σάττερφιλντ έχει ιδέες ¨ενάντιες¨ στα θέματα της Συρίας και των S-400 και είναι ένας διπλωμάτης έμπειρος στο θέμα της ¨διευρυμένης Μέσης Ανατολής¨.

Σύμφωνα με το κείμενο του Χουσείν Χαγιατσεβέρ από την εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Σάττερφιλντ που εγκρίθηκε από την αμερικανική γερουσία ως πρέσβης στην Τουρκία, περιμένει ακόμη ραντεβού από τον ΠτΔ Ερντογάν για να του υποβάλλει τα διαπιστευτήρια του.

Η θέση αυτή του Σάττερφιλντ παραμένει κενή από τον Οκτώβριο του 2017. Μετά από την ολοκλήρωση της θητείας του πρέσβης Τζον Μπας δεν έγινε νέος διορισμός και ως ανώτατος διπλωματικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην χώρα εργάστηκε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας ο Χοβενίερ.

Όταν μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Σάττερφιλντ, δεν έχει μπορέσει να υποβάλλει τα διαπιστευτήρια του, αυτό είναι κάτι που σχετίζεται με την αμοιβαία ένταση.

Εντέλει ο Σάττερφιλντ είναι κάποιος που έχει ¨ιδιαίτερα προσόντα¨ σχετικά με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στο θέμα της Συρίας έχει ιδιαίτερα αρνητικές απόψεις σχετικά με την Τουρκία. Έχει αναφέρει ξεκάθαρα πως η χώρα εισβολέας ΗΠΑ, διαθέτει και άλλους σκοπούς στην Συρία πέραν της εκκαθάρισης της ISIS και έχει αναφέρει ως προτεραιότητα την προστασία των DSG (Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις) που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο του PYD.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S-400 ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ¨ΘΑ ΠΙΕΣΩ¨

Όταν τον Απρίλιο πριν από την έγκριση του από την Γερουσία, απάντησε σε ερωτήσεις που του έγιναν στην Γερουσία, αναφερόμενος στην θέση του για τους S-400 είχε δηλώσει : ¨Εάν εγκριθώ ως πρέσβης θα πιέσω την Τουρκία να κάνει στην σωστή στρατηγική επιλογή….Η Τουρκία αγοράζοντας τους S-400 από την Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την συμμετοχή της στο πρόγραμμα F-35. Βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις στα πλαίσια του νόμου CAATSA.Όπως με αφορμή τα 70 έτη του ΝΑΤΟ, ανέφερε και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς η Τουρκία πρέπει να κάνει την επιλογή της. Θέλει να παραμείνει σημαντικός εταίρος της πιο πετυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία ή παίρνοντας απερίσκεπτες αποφάσεις που υπονομεύουν την συμμαχία, θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτού του συνεταιρισμού;¨.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top