GuidePedia

0

"Πόλεμος" ανακοινώσεων Τουρκίας και Αιγύπτου

Με μια οργίλη ανακοίνωση αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου στην απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με σκληρές εκφράσεις, (σημ. με άλλα λόγια καμία σχέση με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ) το Κάιρο καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει αμέσως την ΑΟΖ της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας ως «Κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τις επικείμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κάιρο κάνει λόγο για «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό,τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες».

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μονομερείς ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφώνονται οι ενέργειες των κρατών της περιοχής στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Στην ανακοίνωση της Αιγύπτου αλλά και της εκπροσώπου της ΕΕ Federica Mogherini αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κύπρου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε απειλώντας ότι δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ένοπλη ισχύ για να προστατέψει τα συμφέροντα των Τ/Κ.

«Το κάναμε στο παρελθόν και δεν θα διστάσουμε να το ξανακάνουμε», λέει η απειλητική ανακοίνωση.

«Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν επανειλημμένα ότι έχοντας τη μακρύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε δικαιώματα και συμφέροντα μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου.

Η Τουρκία δεν έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο αυτό και δεν θα αποφύγει ούτε στο μέλλον», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία καταγγέλλει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι: «Στην πραγματικότητα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν απέφυγε να διακινδυνεύσει ανεύθυνα την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, απορρίπτοντας κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας στις μονομερείς της δραστηριότητες στην περιοχή παρά τις προειδοποιήσεις μας».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί όλους τους παράγοντες που βρίσκονται εκτός της περιοχής να υιοθετήσουν μία λογική προσέγγιση του θέματος που θα αποτρέψει την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή και να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία και η Τουρκικής Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να πάψουν να προσφέρουν άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top